Nokia Lumia 920: Η επανάσταση των Windows Phone και της κάμερας [Throwback]

Αυτή την εβδομάδα πάμε όχι πολλά χρόνια πίσω, σε μία συσκευή που έδωσε ότι οι άλλες εταιρείες θα έδιναν χρόνια μετά. Μία συσκευή που άλλαξε τα πάντα στις φωτογραφίες με μία, πλέον βασική, προσθήκη, ενώ πρόσφερε ένα νέο τρόπο φόρτισης που εκείνη την εποχή θεωρήθηκε “gimmick” ενώ πλέον κατηγορούμε κάποια συσκευή αν δε το έχει. Πάμε να δούμε λοιπόν το Lumia 920, τον πρώτο πραγματικό ανταγωνιστή των iPhone και Android,

το οποίο χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας γιατί τόλμησε να είναι διαφορετικό.

Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς

Το έτος είναι 2012. Η Microsoft έχει ήδη χτίσει ένα λειτουργικό που στηρίζεται σε οθόνη αφής, το Windows Phone 7, όμως μετά από μόλις 2 χρόνια στην αγορά παρουσίασε ένα νέο λειτουργικό, με δικό του Store. Το κακό ήταν ότι καμία συσκευή Windows Phone 7 δεν αναβαθμίστηκε, με τους χρήστες να μένουν με μία ήδη νεκρή πλατφόρμα. Γιατί όμως όλα αυτά είναι σημαντικά, ενώ μιλάμε για το Lumia 920; Γιατί ήδη ο κόσμος φοβόταν να εμπιστευτεί ξανά συσκευές με Windows.

Το Σεπτέμβριο του 2012 παρουσιάστηκε το Lumia 920, τη νέα ναυαρχίδα όχι μόνο της Nokia αλλά και της πλατφόρμας Windows Phone 8. Το πρόβλημα; Η Nokia είχε ήδη παρουσιάσει τη ναυαρχίδα της για το 2012 το Φεβρουάριο, το Lumia 900, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε το Μάιο του ίδιου έτους. Με λίγα λόγια, η Nokia παρουσίασε νέα ναυαρχίδα 4 μήνες μετά την κυκλοφορία της προηγούμενης, κάτι που γίνεται ακόμα χειρότερο αν σκεφτεί κανείς πως όσοι αγόρασαν το Lumia 900 έμειναν με ένα ήδη “παλιό κινητό”, καθώς έτρεχε στην πλατφόρμα Windows Phone 7.5 και δε δέχτηκε αναβάθμιση.

Σχεδιασμός χωρίς επηρεασμούς

Θυμίζουμε ξανά, η χρονιά ήταν 2012, μία χρονιά όπου το iPhone 5 είχε αγαπηθεί από τους κριτικούς για το “εντυπωσιακό του design” με αλουμίνιο περιμετρικά και πίσω, ενώ η Samsung είχε κυκλοφορήσει το Galaxy S3, μια πλαστική μεν συσκευή, η οποία όμως έδινε την αίσθηση οπτικά και στο χέρι ότι δεν είναι απλά “φθηνή”.

Εκεί έρχεται το Lumia 920, μία πλαστική συσκευή, όμως κανείς δε μπορούσε να πει ότι είναι “φθηνή”. Η Nokia έκανε χρήση πάνω από 30 στρώσεις polycarbonate πλαστικού για να προσφέρει ίσως την πιο premium αίσθηση που μπορεί να φέρει μία πλαστική συσκευή. Επιπλέον, κάθε στρώσει του υλικού ήταν χρωματισμένη στο χρώμα της συσκευής, δηλαδή ακόμα και γρατζουνιές να έκανε κάποιος απλά δε φαινόντουσαν.

Η συσκευή ήταν στιβαρή, έδειχνε premium και ένιωθες ότι είναι premium, ακόμα και στα glossy χρώματα όπως το κόκκινο ή το λευκό. Είχε αυστηρές γραμμές στο πάνω και το κάτω μέρος του, όμως περιμετρικά ήταν στρογγυλεμένο, τόσο ώστε να μπορεί ο χρήστης να το κρατάει άνετα. Επιπλέον ήταν βαρύ, κάτι που έδειχνε σίγουρα την ποιότητα του, όμως την εποχή που τα 185 γραμμάρια βάρους θεωρήθηκαν “τούβλο”. Ακόμα και σήμερα μπορεί να βρει κάποιος βίντεο για το πόσο “αθάνατο” ήταν, καθώς η κατασκευή του δεν επέτρεπε εύκολα σπασίματα.

Η καλύτερη οθόνη της εποχής

Σε αντίθεση με το Lumia 900 ή το N9, η Nokia επέλεξε να τροφοδοτήσει το Lumia 920 με IPS LCD οθόνη HD+ ανάλυσης, με το μέγεθος των 4,5 ιντσών. Το αποτέλεσμα ήταν 332ppi, περισσότερα pixel δηλαδή και από το iPhone 5 και από το Galaxy S3. Εκτός των παραπάνω, η Nokia ήταν η πρώτη εταιρεία που έφερε τα 60Hz σε κινητό, με την τεχνολογία PureMotion+. Επιπλέον, η οθόνη είχε ρυθμιστεί να έχει χρόνο απόκρισης μόλις 9ms, την εποχή που οι περισσότερες συσκευές είχαν 20 με 23ms.

Η Nokia όμως δε σταμάτησε εκεί, καθώς παρουσίασε την τεχνολογία ClearBlack. Όπως λέει και το όνομα, η Nokia υποσχέθηκε πραγματικό μαύρο και όσο το δυνατόν πιο ζωντανά χρώματα, με τρομερές γωνίες θέασης αλλά και φωτεινότητα για κάθε συνθήκη φωτισμού. Τέλος, ήταν η πρώτη οθόνη που μπορούσες να χρησιμοποιήσεις με γάντια, μέσω της ρύθμισης Super Sensitive Touch, κάτι που είχαμε δει μέχρι τότε μόνο σε resistive οθόνες. Ναι, εκείνη την εποχή, για όσους δε θυμούνται, είτε έβγαζες τα γάντια είτε χειριζόσουν τη συσκευή με τη μύτη σου.

Φέρνοντας τον οπτικό σταθεροποιητή στα smartphones

Ένας βασικός παράγοντας για όσους θέλουν smartphone με δυνατή κάμερα είναι το να έχει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, κάτι που το 2012 δεν υπήρχε, με τις εταιρείες να προσπαθούν με ψηφιακή σταθεροποίηση. Όμως, εδώ μιλάμε για Nokia, για τεχνολογία Pureview και φακό Carl Zeiss, κάτι που κάποιοι είχαν ξεχάσει, όμως η εταιρεία ήθελε να δείξει σε όλους ότι είναι ακόμα “το αφεντικό”, κάτι που κατάφερε απόλυτα.

Το Lumia 920 έρχεται με κάμερα 8,7MP με οπτικά μέρη Carl Zeiss και διπλό LED flash. Αν και δεν ακούγεται εντυπωσιακό, η Nokia προσφέρει μαζί τη δική της εφαρμογή για λήψεις, η οποία απογειώνει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις και τις επιλογές της κάμερας. Επίσης, φέρνει στο χώρο οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS), κάτι που κανένας δεν είχε καν προσπαθήσει να προσφέρει σε smartphone.

Τι σημαίνει αυτό; Το πιο σταθερό βίντεο της κατηγορίας του. Αν συνδυάσει κανείς το OIS με το διάφραγμα f/2.0, το μεγαλύτερο που είχαμε δει μέχρι τότε, καταλαβαίνει γιατί το Lumia 920 ήταν το καλύτερο κινητό για νυχτερινές λήψεις, βασικά αυτό που έφερε τις νυχτερινές λήψεις στη ζωή μας. Το Lumia 920 ήταν πραγματικά ο βασιλιάς της φωτογραφίας σε όλες τις συνθήκες, κάτι που πήρε αρκετό καιρό στις υπόλοιπες εταιρείες να φτάσουν. Ακόμα και σήμερα μπορεί να βγάλει αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες.

Πέραν του OIS που πρόσφερε το πιο σταθερό βίντεο σε σχέση με οποιοδήποτε smartphone, οι λήψεις βίντεο με το Lumia 920 είχαν κάτι ακόμα: καθαρό ήχο. Η τεχνολογία της Nokia επέτρεπε ακόμα και σε συναυλίες ο χρήστης να καταγράφει τη μουσική και όχι μία “βαβούρα”, κάτι που έκαναν όλα τα κινητά της εποχής. Αυτή τη στιγμή μας φαίνεται δεδομένο, ειδικά με τεχνολογίες όπως Audio Zoom, αλλά το Lumia 920 ήταν πολύ μπροστά από τα υπόλοιπα στην καταγραφή βίντεο (και εικόνων).

Τα υπόλοιπα

Το Lumia 920 έτρεχε στην πλατφόρμα Windows Phone 8 όπως είπαμε, που σήμαινε ότι έτρεχε απροβλημάτιστα όλες τις εφαρμογές που είχε το Store. Το λειτουργικό πραγματικά πετούσε, ενώ όποιος καθόταν όντως να ασχοληθεί θα μπορούσε να είχε μία αρχική οθόνη όπως αυτός την ήθελε. Προσωπικά ακόμα και σήμερα θεωρώ το Windows Phone 8 (και 8.1) το καλύτερο mobile λειτουργικό που υπήρχε. Ναι, δεν υπήρχαν κάποιες εφαρμογές, όμως υπήρχαν αντίστοιχες που ήταν ακόμα καλύτερες, αλλά αυτή είναι συζήτηση για άλλο κείμενο.

Αυτό που θα μπορούσε να ξεχωρίσει ο οποιοσδήποτε με το Lumia 920 ήταν ο καταπληκτικός του ήχος. Μπορεί πλέον να έχει ξεπεραστεί λόγω του stereo ήχουν προσφέρουν οι εταιρείες, αλλά τότε ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Επίσης, ήταν το πρώτο smartphone που υποστήριζε Qi ασύρματη φόρτιση, κάτι που θεωρήθηκε gimmick αλλά σήμερα “κράζουμε” τις συσκευές που δεν έχουν. NFC, 32GB αποθηκευτικός χώρος (iPhone 5 και Galaxy S3 ξεκινούσαν από 16GB), Gorilla Glass 3 ήταν τα στοιχεία που το έκαναν πραγματική ναυαρχίδα.

Γιατί δεν πούλησε τότε;

Θα μπορούσα να μιλήσω για ώρες γιατί δεν πούλησαν τα Windows Phone σαν σύνολο, όμως θέλω να μείνω μόνο στην περίπτωση του Lumia 920. Ο πρώτος λόγος που δεν πούλησε ήταν τα Windows Phone 8 σαν πλατφόρμα. Ο μέσος χρήστης όντως δε μπορούσε να βρει βασικές εφαρμογές, όπως το YouTube ή το Facebook, ακόμα και αν για το πρώτο υπήρχε καλύτερη εφαρμογή (MyTube) και το δεύτερο ήταν ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα. Ο χρήστης ήθελε τις ίδιες εφαρμογές που είχε συνηθίσει και όχι κάτι άλλο ή κάτι καινούργιο.

Δεύτερος λόγος ήταν τα ίδια τα media. Όσα review είχα δει τότε έλεγαν τα ίδια πράγματα: βαρύ κινητό, κακό λειτουργικό, μεγάλα bezel, αχρείαστο wireless charging, μικρή μπαταρία. Τι ίσχυε από αυτά; Τίποτα. Άντε, να συμφωνήσω εν μέρη στο βαρύ. Ειδικά στον τομέα της μπαταρίας όποιος δει review σήμερα θα δει ότι εκθειάζουν το iPhone 5 με μπαταρία 1.440mAh και θάβουν το Lumia 920 με τη μπαταρία των 2.000mAh, γιατί “δεν αφαιρείται”. Αυτό προσωπικά το βρήκα υποκριτικό. Όπως επίσης τότε μιλούσαν για το “πλαστικό” του Lumia 920, αλλά το “premium feeling” του Galaxy S3. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Προσωπικά επειδή τότε δούλευα σε μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών μπορώ να πω ότι όσοι τελικά πείστηκαν από εμένα και πήραν το Lumia 920 ήρθαν να με ευχαριστήσουν για την επιλογή τους, αν και είχαν αρκετές ερωτήσεις που ήμουν εκεί να τους απαντήσω, σε αντίθεση σχεδόν με όλους τους συναδέλφους μου (άλλο πρόβλημα η άγνοια των ίδιων των υπαλλήλων). Όμως, η ιστορία έχει γραφτεί, η σειρά Lumia αποτελεί παρελθόν, τα Windows Phone πέθαναν και η Nokia παλεύει ως ένας ακόμη Android κατασκευαστής. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι το Lumia 920 έφερε στην αγορά πράγματα τα οποία πλέον θεωρούμε κρίσιμα για την αγορά ενός νέου smartphone και κυρίως μας έδειξε πως γίνεται το σωστό βίντεο, η σωστή λήψη ήχου και τι σημαίνει νυχτερινή φωτογραφία.

Nokia Lumia 920: Η επανάσταση των Windows Phone και της κάμερας [Throwback] - Techblog.gr

Keywords
lumia 920, nokia, windows, phone, lumia 920, phone, windows, iphone 5, galaxy s3, iphone, android, microsoft, store, νέα, samsung, galaxy, ips, lcd, εταιρεία, super, led, flash, σημαίνει, mobile, nfc, glass, youtube, facebook, media, wireless, techblog, www.facebook.com, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, galaxy s3, ξανα, τι σημαινει, techblog, βιντεο, γωνιες, ηχος, κινητα, μουσικη, οθονες, φωτογραφιες, φωτογραφια, χρωματα, flash, lcd, microsoft, nfc, youtube, αγνοια, αγορα, αλουμινιο, απλα, γαντια, γεγονος, γινεται, δεδομενο, δευτερο, δικη, διπλο, ευκολα, εβδομαδα, εμειναν, εν μερη, εποχη, ερχεται, εταιρεία, ετος, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ημουν εκει, υπηρχαν, ηχο, κειμενο, κινητο, ληψεις, ληψη, λογια, μαυρο, μηνες, μυτη, παντα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, οπτικα, παμε, πεθανε, ποιοτητα, σιγουρα, συζητηση, σειρα, χερι, χαθηκε, χρωμα, ψηφιακη, ωρες, αλυσιδα, super, mobile, εφαρμογη, ειπαμε, ερωτησεις, galaxy, glass, ips, led, λευκο, media, μπροστα, σημαίνει, σωστο, θελω να, wireless, store
Τυχαία Θέματα