Root στα smartphone: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Techblog.gr
Όσοι έχετε smartphone και το έχετε ψάξει λίγο παραπάνω σίγουρα θα έχετε ακούσει για την μέθοδο του rooting, η οποία δίνει δικαιώματα στον χρήστη που δεν είχε και του επιτρέπει να επεμβαίνει σε διάφορες παραμέτρους του κινητού του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι είναι το root στα smartphones, γιατί κάνουμε root, πως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχει γίνει
Το root είναι μία διαδικασία με την οποία ο χρήστης έχει πρόσβαση σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα και μπορεί να κάνει πρακτικά τα πάντα. Το rooting ορισμένες φορές ονομάζεται και “jailbreaking” καθώς επιτρέπει στον χρήστη να ξεφύγει από τους περιορισμούς του λειτουργικού συστήματος.
Το Android είναι μία πλατφρόμα που βασίζεται στο Linux και όταν ο χρήστης κάνει root ουσιαστικά γίνεται “superuser“. Το root μπορεί να γίνει με την χρήση Android SDK εργαλείων τα οποία ξεκλειδώνουν το bootloader και στην συνέχεια δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης custom ROM. Αυτή η δυνατότητα δίνεται και με την χρήση third-party εφαρμογών θα πρέπει να είστε όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς ίσως ενσωματώνουν malware και άλλα κενά ασφαλείας.
Επιπλέον, το root βοηθάει τους developers στα testing και debugging στάδια ανάπτυξης μίας εφαρμογής.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι το rooting είναι διαφορετικό από το unlocking. Ειδικά στην Αμερική, τα smartphone πωλούνται συχνά με κάποια επιδότηση. Για να επιβάλλουν οι εταιρείες τους όρους του συμβολαίου ρυθμίζουν τα smartphone ώστε να δουλεύουν μόνο με συγκεκριμένα δίκτυα. Η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων που έχει επιβάλλει η εκάστοτε εταιρεία ονομάζεται “unlocking” με αυτόν τον τρόπο όμως ο χρήστης δεν λαμβάνει δικαιώματα “superuser”.
Γιατί κάνουμε root τα smartphone;Οι άνθρωποι κάνουν root για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να θέλουν να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή ή για να αλλάξουν ορισμένες ρυθμίσεις. Τα πρώτα χρόνια του Android με το rooting ασχολούνταν κυρίως οι enthusiasts για να αποσύρουν τις αλλαγές που έκανε η εκάστοτε εταιρεία στο user interface. Άλλοι όμως χρησιμοποιούσαν αυτήν την μέθοδο για να διαγράψουν τις προ-εγκατεστημένες εφαρμογές.
Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι το smartphone μας έχει γίνει root;Οι εφαρμογές Kinguser ή Superuser προδίδουν ότι η συσκευή έχει υποστεί rooting κατά πάσα πιθανότητα αφού εγκαθίστανται τυπικά και είναι μέρος της διαδικασίας rooting και δίνουν πρόσβαση στα δικαιώματα του “superuser”. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι δύο εφαρμογές τότε μπορείτε να κατεβάσετε μία εφαρμογή root checker ή ένα terminal client μέσω των οποίων μπορεί να προσδιοριστεί αν έχουν δοθεί δικαιώματα “superuser”.
Είναι ασφαλές να κάνουμε root;Το root απενεργοποιεί ορισμένες ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος. Αυτές οι λειτουργίες όμως είναι μέρος προστασίας του λειτουργικού διατηρώντας τόσο το ίδιο το σύστημα όσο και τα δεδομένα του χρήστη ασφαλή. Φυσικά, αυτό στις μέρες μας κάνει το τηλέφωνο μας πιο ευάλωτο καθώς υπάρχουν αρκετές buggy και κακόβουλες εφαρμογές και τυχαία σφάλματα ακόμη και αξιόπιστες εφαρμογές.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους όσους κάνουν root το smartphone τους. Αν για παράδειγμα κάποιος κάνει root αλλά δεν κάνει κάτι διαφορετικό από την “καθημερινή χρήση” τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία κρύβει κινδύνους ασφαλείας. Αν όμως ένα τέτοιο smartphone σταματήσει να ελέγχει για software update και security patches τότε ακόμη και αυτό είναι απειλή.
Υπάρχουν όμως και άλλοι οι οποίοι κάνουν root και έπειτα κάνουν κινήσεις που κρίνονται επικίνδυνες ακόμη και πριν γίνει το root όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση εφαρμογών μέσω APK.
Ένα smartphone που έχει γίνει root, ειδικά αυτά που δεν λαμβάνουν ενημερώσεις, δημιουργεί ένα πρόβλημα ασφαλείας το οποίο με την πάροδο του χρόνου γίνεται ολοένα και χειρότερο. Ομοίως, ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας των smartphone όπως για παράδειγμα το Trusted Execution Environment (TEE) της Samsung, μπορεί να απενεργοποιηθεί με την διαδικασία του root. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσες εφαρμογές εξαρτώνται από την ασφάλεια TEE για κρυπτογράφηση κλειδιού αποθήκευσης είτε σταματάνε να λειτουργούν ή δεν είναι ασφαλείς από εκεί και πέρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι διαφωνούν έντονα με το root ενός smartphone.
Techblog.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TechBlog
- Τελευταία Νέα TechBlog
- Root στα smartphone: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
- Huawei Mate X: Θα κυκλοφορήσει τέλη Οκτωβρίου
- iPhone 12: Full screen με pop-up selfie κάμερα, reverse wireless charging και 5G
- Παγκόσμια Ημέρα Ηλεκτρονικών Αποβλήτων: Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές
- iPhone SE 2: Χαρακτηριστικά, ημερομηνία αποκάλυψης και τιμή
- OnePlus 7 Pro: Η οθόνη 90Hz άλλαξε για πάντα την εμπειρία χρήσης των smartphones
- Snapdragon 865: Τα πρώτα benchmarks στο Geekbench
- Το “Oh So Orange” των Google Pixel 4 θα είναι limited έκδοση για όσους το προ-παραγγείλουν
- Τα Android smartphones με τις καλύτερες επιδόσεις στο AnTuTu [Σεπτέμβριος 2019]
- Πως να ανεβάσετε φωτογραφία στο Instagram από τον υπολογιστή σας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Το Public στη λίστα του ‘’Fortune Greece Most Admired Companies 2019’’
- H Ruffian Games δουλεύει με την Rockstar Games σε «επερχόμενα games»
- Συμφωνία Apple TV+ με τον μεξικανό σκηνοθέτη Αλφόνσο ...
- Google Pixel 4, Google Pixel 4 XL: Διέρρευσαν φωτογραφίες και τεχνικά χαρακτηριστικά
- Samsung Galaxy A91: Έρχεται με Snapdragon 855, Android 10 και φορτιστή 45W;
- Fortnite: Μια μαύρη τρύπα κατάπιε το παιχνίδι ενόψει της 11ης σεζόν!
- Silent Hill: Escape | Το νέο Silent Hill της Konami δεν είναι σίγουρα αυτό που περιμένατε
- H TP-Link παρουσιάζει την Tapo C200 Pan/Tilt Home Security Wi-Fi Camera
- Σε ορίζοντα τετραετίας η κυκλοφορία του Payday 3
- Μια μαύρη τρύπα διαλύει τα πάντα στο Fortnite και εκατομμύρια παίκτες απλά την κοιτούν (video)