Space News Report – 10.10.2012

Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars που θα φτάσει στον Άρη σε έξι χρόνια ενώ οι εταίροι του προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού ανακοίνωσαν ότι αποστολή διάρκειας ενός χρόνου θα ξεκινήσει εκεί το 2015. Ευρωπαίοι ερευνητές ανακάλυψαν πάγους στην καρδιά της κόλασης του πλανήτη Αφροδίτη αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό στους κομήτες ενός μακρινού άστρου.

Space News Report, κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Animation της αποστολής ExoMars.

Η Ελλάδα στον Άρη το 2018!
Πολύ ευχάριστη είναι προφανέστατα η είδηση αυτή –όπως και οι δυο που παραθέσαμε στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας (http://techblog.gr/spacenews/space-news-report-03-10-2012/ ). Σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του συναδέλφου Κώστα Δεληγιάννη στην εφημερίδα Καθημερινή (22.9.2012), συμπατριώτες μας αναπτύσσουν ένα σύστημα μηχανικής όρασης το οποίο θα τοποθετηθεί στο ρομποτικό όχημα που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) για την εξερεύνηση του Άρη! Στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars, το τροχοφόρο αυτό πρόκειται να προσεδαφιστεί στον Κόκκινο Πλανήτη το 2018 με αντικειμενικό σκοπό την ανακάλυψη στοιχείων που ίσως επιτρέψουν να απαντηθεί το προαιώνιο ερώτημα: υπήρξε ή υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη; Για το σκοπό αυτό, το ρομποτικό όχημα θα πρέπει να αναλύσει τόσο επιφανειακά δείγματα όσο και δείγματα από το υπέδαφος. Έτσι θα είναι εφοδιασμένο με τρυπάνι το οποίο θα μπορεί να φτάσει μέχρι βάθος 2 μέτρων. Η ελληνική επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα (υπόψη ότι η χώρα μας είναι μέλος της ESA εδώ και μερικά χρόνια), εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέπει στο όχημα να «αντιλαμβάνεται» το περιβάλλον και να αποφασίζει πώς θα κινηθεί –αφού η τεράστια απόσταση Γης-Άρη δεν επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο με ραδιοσήματα. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτριο Σούντρη μέλους της ομάδας (στην οποία συμμετέχουν ερευνητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΙΤΕΙΠ Κρήτης) το σύστημα αυτό θα αποτελείται από τσιπ όπου θα τρέχουν ειδικοί αλγόριθμοι επεξεργασίας δεδομένων ρομποτικής όρασης. Τα δεδομένα αυτά θα προέρχονται από κάμερες υψηλής ανάλυσης και θα χρησιμοποιούνται για να καταστρωθούν λεπτομερέστατοι τρισδιάστατοι χάρτες. Έτσι το ρομπότ θα μπορεί να τους «διαβάζει» για να κινείται αποφεύγοντας τις κακοτοπιές.

————————————————————————————————————————————

Περιήγηση στον μυστηριώδη Τιτάνα. Στο τέλος του, ακούστε τον άνεμο που φυσά στην επιφάνειά του!

Αποστολή διάρκειας ενός έτους στον ISS
Κι ενώ η Ευρώπη ετοιμάζει τον επόμενο βολιστήρα για τον Άρη, η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roskosmos) ανακοίνωσε ότι οι εταίροι του προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού (ISS) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια πειραματική αποστολή στην οποία ένας Ρώσος κοσμοναύτης και ένας Αμερικανός αστροναύτης θα παραμείνουν επί έναν ολόκληρο χρόνο στον ISS. Αυτό αναμένεται να γίνει το 2015. Μέχρι τώρα οι βάρδιες πληρωμάτων στον διαστημικό σταθμό ήταν εξάμηνες –

Keywords
Τυχαία Θέματα