Space News Report – 14.03.2012

Αφροδίτη και Δίας θα ερωτοτροπούν στο νυχτερινό ουρανό τις επόμενες μέρες. Όμως οι σωσίες της Γης είναι πολύ σπάνιοι στο Γαλαξία. Η πρόσφατη ηλιακή θύελλα δεν προκάλεσε ιδιαίτερα παρατράγουδα, ο ωκεανός της Ευρώπης ίσως είναι πολύ αφιλόξενος για τη ζωή, ενώ η εξωτική «σκοτεινή ύλη» προβληματίζει τους αστροφυσικούς με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Η συζυγία Αφροδίτης-Δία σε time-lapse
video του αστεροσκοπείου των Καναρίων.

Δυο πλανήτες χορεύουν «ταγκό»
Η Αφροδίτη και ο Δίας, οι δυο φωτεινότεροι πλανήτες του νυχτερινού ουρανού, μάς έχουν ετοιμάσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα αυτές τις μέρες. Τα δυο λαμπρά αστέρια έχουν πλησιάσει πολύ κοντά το ένα το άλλο και είναι πολύ καλά ορατά στο δυτικό ουρανό, λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα αλλά και μετά από αυτό. Χτες, Τρίτη, Δίας και Αφροδίτη απείχαν μεταξύ τους μόνο 3 μοίρες (αν τεντώσετε το χέρι σας και ενώσετε δυο δάχτυλα, η απόσταση που καλύπτουν στον ουρανό αυτά τα ενωμένα δάχτυλα, είναι ίση με 3 μοίρες). Όμως, και σήμερα Τετάρτη, αλλά και τις επόμενες βραδιές μπορείτε να απολαύσετε το «χορό των πλανητών». Εννοείται βεβαίως πως στην πραγματικότητα οι πλανήτες απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα, φαινομενικά όμως μοιάζουν σαν να κοντεύουν να αλληλοαγγιχτούν. Το θέαμα του «υπέρλαμπρου ζεύγους» είναι πιο απόκοσμο όταν το δίδυμο πλησιάσει τον ορίζοντα, οπότε ίσως προκαλέσει το έναυσμα για τηλεφωνήματα σε αστεροσκοπεία και τηλεοπτικούς σταθμούς που θα αναφέρουν… θεάσεις UFO! Το φαινόμενο της προσέγγισης αυτής ονομάζεται συζυγία και δεν είναι σπάνιο, αφού συμβαίνει κάθε κατά μέσο όρο κάθε 13 μήνες. Όμως η πολύ κοντινή συζυγία λαμβάνει χώρα κάθε περίπου 24 χρόνια. Η επόμενη στενή σύγκλιση προβλέπεται για το Μάρτιο του 2036 (η προηγούμενη ήταν το Μάρτιο του 1988). Όταν οι δυο πλανήτες είναι στην «στενότερη επαφή» τους η Αφροδίτη θα λάμπει με φαινομενικό μέγεθος -4,3 ενώ ο Δίας με -2,1 (η κλίμακα είναι λογαριθμική, κι αυτό σημαίνει πως η Αφροδίτη είναι οκτώ και όχι δύο φορές λαμπρότερη από το Δία). Και μια μικρή λεπτομέρεια: όσο και να φαίνεται απίστευτο, ανάμεσα σε Δία και Αφροδίτη χωράνε έξι πανσέληνοι (διάμετρος 0,5ο).

————————————————————————————————————————————

Η «υπεργή» GJ1214b ενώ περιφέρεται γύρω από τον ήλιο της, σε απόσταση 40 ετών φωτός.

Σπάνιο φαινόμενο οι άλλες Γαίες
Κι ενώ οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος χορεύουν στον νυχτερινό ουρανό, οι εξωπλανήτες, δηλαδή οι πλανήτες άλλων ηλιακών συστημάτων εξακολουθούν να ανακαλύπτονται «με το τσουβάλι». Την περασμένη βδομάδα, η επιστημονική ομάδα του διαστημικού τηλεσκόπιου Kepler, το οποίο δραστηριοποιείται στο πεδίο των εξωπλανητών, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των πρώτων δεκαέξι μηνών της αποστολής. Τα αποτελέσματα αυτά όμως είναι μάλλον απογοητευτικά σε όσους έλπιζαν ότι η αναζήτηση πλανητών που έμοιαζαν με τη Γη (και κατ’ επέκταση πιθανών τοποθεσιών ύπαρξης εξωγήινης ζωής) θα στεφόταν από επιτυχία. Το Kepler

Keywords
Τυχαία Θέματα