Space News Report – 18.04.2012

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος απέτυχε τελικά στην αποστολή του, αλλά η ένταση στην Άπω Ανατολή παραμένει. Στο μεταξύ, η NASA έδωσε παράταση σε τρεις πολύ σημαντικές αποστολές εξερεύνησης του σύμπαντος και φωτογράφησε έναν τεράστιο ανεμοστρόβιλο στον Άρη. Άλλοι επιστήμονες αναπαρήγαγαν τους ήχους της ανθρώπινης φωνής σε άλλους πλανήτες ενώ στη γειτονιά του Κρόνου ο μυστηριώδης Ιαπετός εξακολουθεί να προβληματίζει.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News

Report. Κάθε Τετάρτη στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Η είδηση της εκτόξευσης όπως μεταδόθηκε από το CBS.

Συνετρίβη ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας
Τελικά, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις και παραβιάζοντας κατάφωρα τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που η ίδια είχε υπογράψει, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα τριώροφο πύραυλο την περασμένη Παρασκευή, 13 Απριλίου. Όμως η εκτόξευση απέτυχε και λίγο αργότερα, ο πύραυλος Unha ή Taepodeong 2, συνετρίβη στον ωκεανό. Η διαδρομή του πυραύλου εντοπίστηκε από τα συστήματα του NORAD, του αμερικανικού συστήματος που παρακολουθεί κινήσεις αντικειμένων στην ατμόσφαιρα και στο διάστημα. Ο βορειοκορεατικός πύραυλος διάσχισε μια απόσταση πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, νότια της Ιαπωνίας και ο πρώτος όροφος αποσπάστηκε και έπεσε στον ωκεανό, 165 χλμ νότια της Σεούλ. Όμως το εναπομείναν συγκρότημα των δυο ορόφων δυσλειτούργησε και, σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές, έσπασε σε τέσσερα κομμάτια και έπεσε στη θάλασσα, έχοντας φτάσει σε ύψος 120 χλμ. Η εκτόξευση είχε γίνει από το Σταθμό Εκτόξευσης Δορυφόρων Sohae, μια απομακρυσμένη τοποθεσία κοντά στα σύνορα Βόρειας Κορέας και Κίνας. Η Πιονγκ Γιανγκ εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία παραδέχτηκε την αποτυχία της εκτόξευσης. Το βορειοκορεατικό δικτατορικό καθεστώς ισχυριζόταν ότι ο τριώροφος πύραυλος Unha μετέφερε τον δορυφόρο τηλεπισκόπησης Kwangmyongsong 3. Μάλιστα, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς κίνησης που αποσκοπούσε στο να απαλύνει τον αντίκτυπο του εγχειρήματος, οι Βορειοκορεάτες είχαν προσκαλέσει Δυτικούς δημοσιογράφους να δουν από κοντά τον πύραυλο και το δορυφόρο. Ο Λευκός Οίκος είχε απειλήσει ότι αν η Βόρεια Κορέα προχωρούσε στην εκτόξευση, η τελευταία θα είχε σοβαρές συνέπειες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αναστολή αποστολής τροφίμων στον πληθυσμό της χώρας ο οποίος λιμοκτονεί στον σταλινικό «παράδεισο» του 28χρονου «πατερούλη» Κιμ Γιονγκ Ουν, η οικογένεια του οποίου κυβερνά από το 1948 την σχεδόν εντελώς απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο Βόρεια Κορέα.

————————————————————————————————————————————

Το έργο του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Spitzer.

Καλά νέα για τα διαστημικά τηλεσκόπια
Μακριά όμως από τον επίγειο γεωπολιτικό ανταγωνισμό, ήλθαν καλά νέα σε ό,τι αφορά την εκ μακρόθεν εξερεύνηση του σύμπαντος. Η NASA ανακοίνωσε ότι έδωσε παράταση σε τρεις αστρονομικές αποστολές –στα διαστημικά τηλεσκόπια Kepler και Spitzer και στο αμερικανικό τμήμα της ευρωπαϊκής αποστολής Planck. Αυτό σημαίνει πως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα τρία διαστημόπλοια γ

Keywords
Τυχαία Θέματα