Space News Report – 19.10.2011

Η Ευρώπη σκέπτεται να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας για να υλοποιήσει τα… αρειανά της όνειρα. Στο μεταξύ η Γηραιά Ήπειρος θα βολιδοσκοπήσει τα βάθη του σύμπαντος με τον «Ευκλείδη», το Ιράν απέτυχε να στείλει την πρώτη του μαϊμού στο διάστημα, αλλά η NASA ανακάλυψε σε έναν αστεροειδή ένα βουνό τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ αλλά και το εξωτικότερο χιονοδρομικό κέντρο του Ηλιακού Συστήματος!

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News

Report.
————————————————————————————————————————————

Animation της ESA που δείχνει την προσεδάφιση του ExoMars στον Άρη και την απόβαση του τροχοφόρου.

Για μια φούχτα αρειανό χώμα
Ο δρόμος για τον Άρη ήταν πάντα δύσκολος και πάντα διάσπαρτος από αποτυχημένα διαστημόπλοια και ακυρωμένα σχέδια. Εδώ και είκοσι χρόνια, η περίφημη αποστολή επιστροφής δείγματος εδάφους (sample return mission) οπισθοχωρεί όλο και περισσότερο σε ένα αβέβαιο μέλλον. Πρόσφατα όμως, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) φαίνεται ότι βαρέθηκε να περιμένει τη NASA να δεσμευτεί για το δικό της μερίδιο δυο κοινών αμερικανο-ευρωπαϊκών αποστολών με χρονικό ορίζοντα το 2016-18 οι οποίες θα έθεταν τα θεμέλια για να συγκεκριμενοποιηθεί η αποστολή επιστροφής εδάφους δείγματος. Έτσι, προκειμένου να συνεχιστεί το σχέδιο, ο γενικός διευθυντής της ESA Jean-Jacques Dordain απεύθυνε επίσημη πρόσκληση στη Ρωσία να παίξει το ρόλο του εταίρου. Συγκεκριμένα, ζήτησε από την ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roskosmos) να παράσχει τον πύραυλο Proton για να εκτοξευτεί ο ευρωπαϊκός βολιστήρας αρειανών τηλεπικοινωνιών (που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη) συν μια μικρή άκατος προσεδάφισης, το 2016. Η NASA είχε πει στην ESA πως λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν θα μπορούσε να δεσμευτεί για την εκτόξευση της αποστολής του 2016 ενώ η σχεδιαζόμενη εκτόξευση του ευρωπαϊκού αυτόματου τροχοφόρου ExoMars με αμερικανικό πύραυλο Atlas-5, το 2018, είναι επίσης «στον αέρα». Όμως χωρίς την αρχικά υποσχεθείσα αμερικανική συμμετοχή, η τύχη των αποστολών θα παραμείνει αβέβαιη, παρά την πιθανή ρωσική συμμετοχή. Και εκτός αυτού, η τελευταία δεν είναι με κανένα τρόπο εξασφαλισμένη. Η απάντηση τόσο της Roskosmos όσο και στελεχών του ρωσικού διαστημικού προγράμματος ήταν με δυο λόγια «μην βιάζεστε», αφού πρώτα η Ρωσία πρέπει να μελετήσει και να εκτιμήσει πολλούς παράγοντες προτού δεσμευτεί.

————————————————————————————————————————————

Animation της ESA που δείχνει τις υπό σχεδιασμό αποστολές Euclid, Plato και Solar Orbiter.

Ο Ευκλείδης αναζητά τη σκοτεινή ενέργεια
Πέραν της πιθανής συνεργασίας με τους Ρώσους για τον Άρη, η ESA σχεδιάζει και άλλες αποστολές με διαφορετικά αντικείμενα. Η προέλευση της επιταχυνόμενης διαστολής του σύμπαντος αποτελεί μια από τις συναρπαστικότερες προκλήσεις της κοσμολογίας του 21ου αιώνα. Αστρονόμοι και φυσικοί είναι πεπεισμένοι ότι η κατανόηση αυτής της προέλευσης θα προκαλέσει επανάσταση στην κβαντική φυσική, τη βαρύτητα και τη φυσική του σύμπαντος όπως αυτό ήταν λίγο μετά τη γέννησή του. Έτσι λοιπόν, η αποστολή EUCLID (

Keywords
Τυχαία Θέματα