Space News Report – 27.10.2011

Η ιστορική πρώτη εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Soyuz από τη Νότια Αμερική σημαίνει πολλά για την Ευρώπη. Στο μεταξύ οι Ρώσοι καταστρώνουν σχέδια για την αύξηση της διάρκειας ζωής του Διαστημικού Σταθμού, οι Γερμανοί ψάχνουν έναν χαμένο δορυφόρο και οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την… αρχαιολογική προστασία της Σελήνης.

Διαβάστε τα προηγούμενα Space News Report.
————————————————————————————————————————————

Τα πλεονεκτήματα της εκτόξευσης Soyuz από το Kuru. Πηγή: www.mercator.ru

Ένας πύραυλος, δυο δορυφόροι, τρεις επιτυχίες για την Ευρώπη
Το πρώτο ζευγάρι δορυφόρων του ευρωπαϊκού συστήματος παγκόσμιου εντοπισμού Galileo τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά με τον πρώτο ρωσικό πύραυλο Soyuz ο οποίος εκτοξεύτηκε από το διαστημοδρόμιο Kuru στη Γαλλική Γουιάνα. Η ιστορική εκτόξευση έγινε στις 21 Οκτωβρίου, ο πύραυλος λειτούργησε κανονικά και ο ανώτερος όροφος Fregat-MT εξαπέλυσε τους δυο δορυφόρους προς την τροχιά-στόχο ύψους 23.222 χλμ, 3 ώρες και 49 λεπτά αργότερα. Η αποστολή σημαίνει πολλά για την Ευρώπη αφού τοποθετήθηκαν σε τροχιά οι πρώτοι δυο δορυφόροι του Galileo, ενός συστήματος που θα κάνει τη Γηραιά Ήπειρο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά της δορυφορικής πλοήγησης –στην οποία κυριαρχεί το αμερικανικό σύστημα GPS. Ακόμα περισσότερο, η ιστορική αυτή πρώτη εκτόξευση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος, πραγματοποιήθηκε από τον παρομοίως ιστορικό ρωσικό πύραυλο που είχε χρησιμοποιηθεί κάποτε (σε μια προγενέστερη εκδοχή του) για την εκτόξευση του Sputnik και του Yuri Gagarin. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ένας πύραυλος Soyuz εκτοξευόταν από τοποθεσία άλλη από εκείνη του κοσμοδρόμιου Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, ή του πεδίου εκτοξεύσεων Πλεσέτσκ στη Ρωσία. Ο Soyuz είναι ένας πύραυλος μεσαίας κλάσης ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τους πυραύλους της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) –τον ήδη υπάρχοντα «βαρέων βαρών» Ariane 5 και τον νέο Vega ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του εντός του 2012, θέτοντας σε τροχιά μικρότερους δορυφόρους. Οι εκτοξεύσεις από το Kuru, που βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, θα επιτρέψουν στον Soyuz να βελτιώσει την απόδοσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Kuru ο Soyuz μπορεί να μεταφέρει φορτίο 3 τόνων σε γεωσύγχρονη τροχιά (η οποία χρησιμοποιείται για τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους) αντί των 1,7 τόνων που μπορούσε να μεταφέρει εκτοξευόμενος από το Μπαϊκονούρ.

————————————————————————————————————————————

Παραστατικό animation της σταδιακής συναρμολόγησης του ISS. Πηγή: NASA.

Πώς θα «μακροημερεύσει» ο Διαστημικός Σταθμός;
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε δια στόματος ενός Ρώσου διαστημικού αξιωματούχου, ότι η τελευταία φετινή εκτόξευση επανδρωμένου σκάφους προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο του Space Forum 2011 που έλαβε χώρα στο Korolyov, κοντά στη Μόσχα, ο Alexei Krasnov, επικεφαλής του επανδρωμένου προγράμματος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (Roskosmos) είπε πως η εκτόξευση του Soyuz TMA-03M με μέλη της Αποστολής 30 π

Keywords
Τυχαία Θέματα