Space News Report – 28.11.2012

Οι φήμες για το τι έχει ανακαλύψει το Curiosity στον Άρη δίνουν και παίρνουν αλλά το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι πραγματικά συγκλονιστικό. Όμως μια αρειανή αμμοθύελλα ίσως επηρεάσει τη λειτουργία των τροχοφόρων. Παράλληλα η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τη Ρωσία για το δικό της αρειανό ρόβερ. Στο μεταξύ επελέγησαν δυο άντρες που θα ζήσουν ένα χρόνο στο διάστημα.

Space News Report, κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Το
όργανο SAM και η έρευνα για αρειανά μικρόβια.

Τι βρήκε το Curiosity στον Άρη;
Πολύς ντόρος έχει γίνει τώρα τελευταία σχετικά με την περιβόητη ανακάλυψη του ρομποτικού ρόβερ Curiosity που περιπλανιέται στον Άρη. Τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, αλλά το διαδίκτυο έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά από τις φήμες. Όλα άρχισαν όταν ο Τζων Γκρότζινγκερ, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας του ρόβερ δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι «Λαμβάνουμε δεδομένα από το όργανο SAM (Sample Analysis at Mars)… Αυτά τα δεδομένα θα γραφτούν στην ιστορία. Φαίνεται ότι όντως πρόκειται για κάτι καλό». Βέβαια δεν μας είπε τι ακριβώς θα γραφτεί στην ιστορία ή, ακόμα περισσότερο, κατά πόσο αξίζει να γραφτεί στην ιστορία. Πιστεύεται όμως ότι οι επιστήμονες του Curiosity αναμένεται να αποκαλύψουν τα όποια νέα τους στην συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) η οποία θα γίνει στο Σαν Φρανσίσκο από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, και εξαιτίας του γεγονότος ότι η NASA κρατά (δικαιολογημένα) χαμηλούς τόνους, οι φήμες για το τι ανακάλυψε το Curiosity έχουν οργιάσει. Η πιο ρεαλιστική πιθανότητα είναι πως το ρόβερ έχει ανακαλύψει οργανικές ουσίες. Πολλοί πιστεύουν πως η υπερβολική δημοσιότητα θα προκαλέσει τελικά απογοήτευση αφού το «κάτι συγκλονιστικό» για τους επιστήμονες δεν είναι απαραίτητα και ενδιαφέρον για τον απλό άνθρωπο ο οποίος ταϊσμένος με εντυπωσιακά ειδικά εφέ περιμένει την ανακάλυψη τουλάχιστον αρειανών τεράτων. Το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη στις 5 του περασμένου Αυγούστου και ξεκίνησε τη διετή του αποστολή αντικειμενικός στόχος της οποίας είναι να προσδιοριστεί εάν ποτέ ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε ποτέ μικροβιακή ζωή. Επισήμως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα στον Άρη που δεν ήταν ήδη γνωστό από τις προηγούμενες αποστολές. Να είστε σίγουροι όμως ότι οι απανταχού συνωμοσιοπαρανοϊκοί θα βρουν ακόμα ένα «ακλόνητο» επιχείρημα για να υποστηρίξουν τις «θεωρίες» τους.

————————————————————————————————————————————

Animation του ExoMars.

Τι θα κάνει η Ευρώπη στο διάστημα;
Πίσω στη Γη, η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως αυτό δεν την εμποδίζει να σχεδιάζει το διαστημικό της μέλλον. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) συναντήθηκαν στη Νάπολη για να καθορίσουν την διαστημική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι τρεις βασικοί άξονες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν το υπό σχεδιασμό αρειανό ρόβερ ExoMars, ο εκσυγχρονισμός του πυραυλικού φορέα Ariane 5 και η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο α

Keywords
Τυχαία Θέματα