Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails]

Αυτή την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα Windows Phone, μία χαμένη προσπάθεια της Microsoft να μείνει στο χώρο των mobile λειτουργικών, από τα μάτια ενός λάτρη του OS.

Το έτος είναι 2010. Το iPhone έχει ήδη αγαπηθεί από κοινό και media, ενώ το Android άρχισε να γίνεται

αρκετά δημοφιλές στους πιο “ψαγμένους”, αλλά και σε όσους ήθελαν μία πιο budget εμπειρία. Η Microsoft όμως, ο κολοσσός που κατείχε πάνω από το 50% των “business” τηλεφώνων πριν την έλευση της κατηγορίας “smartphone” δεν είχε κάνει την κίνηση του ακόμα, με το λειτουργικό Windows 6.5 Mobile να θεωρείτε πλέον ξεπερασμένο και πολύπλοκο.

Windows Phone 7: Η πρώτη επαφή

Το Φεβρουάριο του 2010, στα πλαίσια του MWC στη Βαρκελώνη, ήρθε η μεγάλη παρουσίαση ενός νέου OS. Το όνομα αυτού: Windows Phone 7. Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε εμφάνιση, με ένα λειτουργικό που χρησιμοποιούσε tiles αντί για απλά εικονίδια και έδινε μία ζωντάνια που σε κανένα άλλο λειτουργικό δε μπορούσες να βρεις. Ταχύτητα, σταθερότητα και minimal αισθητική ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού.

Όμως, υπήρχαν λειτουργίες που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Η εφαρμογή “Επαφές” δεν είχε μόνο τις επαφές σας, αλλά ήταν ένας ολόκληρος κόσμος social media ενσωματωμένος στο λειτουργικό. Facebook, Windows Live, Twitter, LinkedIn όλα ήταν μέρος του OS, μπορούσατε να στείλετε μηνύματα απευθείας, μπορούσατε να συνδυάσετε τις εφαρμογές με τα social media τους, γενικά οι δυνατότητες ήταν απλά υπέροχες.

Το λειτουργικό ήταν γρήγορο, αν και χωρίς πραγματικό multitasking για να κλείσετε πραγματικά τις εφαρμογές έπρεπε να πατάτε πίσω, πίσω, πίσω μέχρι να βγείτε στην αρχική. Ναι, ήταν σπαστικό. Δεν υπήρχε notification center, καθώς οι ειδοποιήσεις εμφανίζονταν στα tiles. Υπήρχε υποστήριξη της πλήρης σουίτας Microsoft Office και παιχνιδιών Xbox Live.

Μάλιστα, τα δύο μεγάλα update που πήρε έδειχναν ένα λαμπρό μέλλον, ενώ με την ανακοίνωση των Lumia 800 και Lumia 900 φαινόταν πως η Microsoft θα κάνει αρκετή επίθεση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν πως το λειτουργικό βασιζόταν σε παλιό πυρήνα, Windows CE, οπότε γνωρίζαμε ότι δε θα αντέξει για αρκετό καιρό στην αγορά. Όπως και έγινε.

Windows Phone 8: Μία νέα αρχή… ξανά

2 χρόνια μετά την έλευση των Windows Phone 7 και 5 μόλις μήνες μετά την κυκλοφορία της πραγματικής ναυαρχίδας των Windows Phone, του Lumia 900, ήρθε το νέο λειτουργικό της Microsoft, με την ονομασία Windows Phone 8. Στο μάτι, η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν στα tiles, με υποστήριξη περισσότερων tiles στην αρχική (4 ανά σειρά) και ένα νέο store. Το νέο λειτουργικό βασιζόταν στο Windows NT kernel των Windows 8, κάτι καλό μεν, αλλά ταυτόχρονα κακό.

Το χειρότερο ήταν ότι όσοι εμπιστεύτηκαν τη Microsoft και αγόρασαν Windows Phone 7 συσκευές πλέον είχαν ήδη στα χέρια τους ένα smartphone με νεκρό λειτουργικό. Αν και πήραμε ένα “update” που έδινε τα περισσότερα tiles στην αρχική, δεν πήραμε το σημαντικότερο: το νέο Windows Store. Οπότε, οι ήδη υπάρχοντες χρήστες δεν είχαν πρόσβαση στις νέες εφαρμογές. Με λίγα λόγια, ξανά από το μηδέν.

Όμως, με το νέο kernel ήρθαν περισσότερες δυνατότητες: NFC, υποστήριξη περισσότερων πυρήνων CPU, αναλύσεις έως FHD, Internet Explorer 10 αλλά και όλες τις λειτουργίες των tiles και groups που υπήρχαν στα Windows Phone 7. Multitasking μέσω κρατημένου back button, υποστήριξη Xbox SmartGlass για χειρισμό του Xbox, Kids Corner για δημιουργία δεύτερης αρχικής για τα παιδιά και πάνω από όλα: ταχύτητα σε οποιαδήποτε συσκευή, ακόμα και στο πάμφθηνο Lumia 520.

Windows Phone 8.1: Το καλύτερο mobile OS

Έχουμε λοιπόν μέχρι τώρα: ταχύτητα, live tiles, πραγματικό multitasking. Τι μας λείπει λοιπόν; Κέντρο ειδοποιήσεων, ή όπως το αποκαλεί η Microsoft, Action Center. Το 2014 ήρθε το μεγαλύτερο update των Windows Phone μέχρι σήμερα, μεταμορφώνοντας την εμπειρία σε ακόμα καλύτερη. Όπως είπαμε, πλέον υπήρχε κέντρο ειδοποιήσεων, πλέον μπορούσε να μπει φόντο πίσω από τα tiles με μία υλοποίηση που ήταν πραγματικά ξεχωριστή.

Αλλά χάσαμε και κάποια σημαντικά στοιχεία: το People Hub έγινε “Me”, ενώ πλέον δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ενσωμάτωση των social media, καθώς άνοιγε τις αντίστοιχες εφαρμογές. Από την άλλη, το Skype είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο λειτουργικό. Νέος Internet Explorer, ενσωμάτωση της Cortana και υποστήριξη για ακόμα περισσότερα tiles στα κινητά με μεγάλες οθόνες.

Το μεγάλο πρόβλημα: ακόμα δεν είχαμε εφαρμογές. Πλέον έχουμε πάει όπως είπαμε στο 2014, το Android και το iOS έχουν όλες τις εφαρμογές που χρειάζεται κάποιος, όμως τα Windows Phone 8.1 δεν έχουν ούτε κάποιες βασικές για την εποχή, όπως Snapchat, Instagram και όλη τη σουίτα εφαρμογών της Google.

Η Microsoft προσπάθησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αρχικά με την κυκλοφορία μίας πολύ καλής εφαρμογής για Facebook και μετά με την κυκλοφορία μίας δικής της εφαρμογής YouTube. Το αποτέλεσμα; Η πρώτη έφυγε με την έλευση της “επίσημης” (και πολύ χειρότερης εφαρμογής) του Facebook, ενώ η δεύτερη έφυγε μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η ίδια η Google απαγόρευσε τη Microsoft να μας δώσει εναλλακτική.

Το αποτέλεσμα; Ένα ταχύτατο λειτουργικό, διαφορετικά όμορφο, με όλες τις λειτουργίες που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς και σε όλες τις τιμές να προσφέρει την ίδια απροβλημάτιστη εμπειρία, αλλά με ένα “άδειο” store. Εκεί λοιπόν μπήκαμε σε μία λούπα που δε μπορείς να βγεις:

Για να φτιαχτούν εφαρμογές από τους προγραμματιστές πρέπει να υπάρχει κοινό, αλλά για να υπάρχει κοινό, πρέπει να υπάρχουν εφαρμογές.

Windows 10 Mobile: Όλα λάθος

Φανταστείτε να παίρνει κάποιος το πιο σταθερό, το πιο γρήγορο και απροβλημάτιστο λειτουργικό με αυτή την ξεχωριστή εμφάνιση, να κρατάει μόνο την εμφάνιση και να πετάει τα δύο πρώτα στοιχεία στα σκουπίδια. Δε ξέρω αν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα τα Windows 10 Mobile.

Η υπόσχεση ήταν πως το νέο λειτουργικό ήταν βασισμένο στον ίδιο πυρήνα των Windows 10, πως θα έχουμε κοινό store, πως θα έρθουν βελτιώσεις και άλλα πολλά. Εν μέρη λοιπόν πήραμε το νέο, ενοποιημένο store, πήραμε καλύτερο notification center, βελτιωμένο multitasking και άλλες πολλές προσθήκες. Επίσης, πήραμε πλήρες φόντο στην αρχική, κάτι που κανείς δε ζήτησε βέβαια αλλά εντάξει.

Τι άλλο πήραμε; Bugs. Πολλά, ατελείωτα bugs. Οι εφαρμογές αργούσαν να φορτώσουν υπερβολικά (αυτό το “Φορτώνει…” είχα βαρεθεί να το βλέπω), το ενοποιημένο metro design δεν υπήρχε πλέον, με κάθε εφαρμογή να έχει το δικό της και γενικά πήραμε μία χειρότερη εμπειρία χρήσης και ένα κακό (και ανύπαρκτο) design.

Μάλιστα, μιλάμε πλέον για το 2015. Το Android είχε ωριμάσει αρκετά και πρόσφερε αρκετά σταθερή εμπειρία χρήσης, οπότε ποιος ο λόγος να πάει κάποιος σε ένα λειτουργικό που ήταν γεμάτο bugs και να θυσιάσει τις εφαρμογές που πάλι δεν είχε; Κανένας απολύτως. Κάπως έτσι λοιπόν, η ταφόπλακα των Windows Phone ήταν αρκετά κοντά, όσο και να μη θέλαμε να το παραδεχτούμε.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, όσοι είχαν ήδη περάσει την εποχή των Windows Phone 7 είχαν θυμηθούν κάτι: θα αναβαθμιστεί η συσκευή μου; Στην αρχή η απάντηση ήταν απλή, όλες οι συσκευές Windows Phone 8 θα αναβαθμιστούν. Όσο φτάναμε προς το λανσάρισμα όμως, ξεκίνησαν τα “μπορεί”, “σχεδόν όλες” και άλλα τέτοια. Ακόμα χειρότερο ήταν ότι και να υπήρχε αναβάθμιση για τη συσκευή σου, απλά δε το ήξερες, καθώς έπρεπε να κατεβάσεις μία άλλη εφαρμογή πρώτα (Upgrade Advisor), να σου πει ότι είναι συμβατή και μέσω της εφαρμογής να βάλεις το νέο λειτουργικό. Γιατί τα OTA ήταν πολύ mainstream.

Το τέλος

Αρχικά πρέπει να απαντήσουμε σε μία ερώτηση: Υπήρχε τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις εφαρμογές; Ναι και όχι. Ότι δεν υπήρχαν επίσημες εφαρμογές για Instagram και YouTube, αλλά και ότι το Facebook ήταν απλά άθλιο ναι, ήταν αλήθεια. Όμως, υπήρχαν οι αντίστοιχες εφαρμογές 6Tag και MyTube!, οι οποίες μάλιστα ήταν, τολμώ να πω, καλύτερες. Το 6Tag ήταν Instagram Client με Metro design και επιλογή για κατέβασμα των φωτογραφιών, ενώ το MyTube! είχε υποστήριξη για αναπαραγωγή στο παρασκήνιο, download ήχου ή βίντεο και να διαλέγεις ανάλυση.

Όμως, πάμε ξανά στο αρχικό πρόβλημα: η Microsoft άργησε. Πως να πεις σε κάποιον ότι το λειτουργικό έχει ενσωματωμένα τα Social Media σου, όταν έχει συνηθίσει να τα χρησιμοποιεί μέσω ξεχωριστών apps, με εντελώς διαφορετική εμφάνιση; Πως να πεις στον άλλον “ψάξε το MyTube!” όταν οι περισσότεροι πίστευαν πως δεν πρόκειται καν για YouTube; Γενικά υπήρχαν περιορισμοί που δε μπορούσε κάποιος να παραβλέψει.

Πλέον, τα Windows Phone έχουν μπει στο ντουλάπι της ιστορίας. Προσωπικά όποτε κοιτάω μία συσκευή από τη συλλογή μου πραγματικά λυπάμαι: θυμάμαι ένα λειτουργικό γρήγορο, απροβλημάτιστο, όμορφες συσκευές, χρώματα και μία αρχική που ήταν ένα παράθυρο πληροφοριών για ότι χρειαζόμουν στη συσκευή μου.

Για αυτό, ναι, μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα fails και από έναν κολοσσό του software, αλλά πάντα θα θυμάμαι το καλύτερο λειτουργικό που είδαμε ποτέ: Windows Phone.

Windows Phone: Ο τρίτος παίκτης smartphone OS που τα παράτησε [Fails] - Techblog.gr

Keywords
windows, phone, phone, windows, windows live, microsoft office, xbox live, lumia 800, windows 8, internet explorer, microsoft, mobile, iphone, media, android, budget, mwc, εμφάνιση, facebook, live, twitter, linkedin, βγείτε, office, xbox, update, νέα, store, nfc, cpu, explorer, button, kids, people, hub, skype, ios, instagram, google, youtube, metro, design, upgrade, ota, download, software, techblog, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, instagram, lumia 800, βγείτε, techblog, βιντεο, ηξερες, βαρκελωνη, κινητα, οθονες, χρωματα, cpu, download, ios, linkedin, metro, microsoft, nfc, office, people, skype, windows live, xbox live, youtube, αγορα, αισθητικη, απλα, εβδομαδες, γινεται, δωσει, εγινε, υπαρχει, εβδομαδα, εν μερη, εμφάνιση, εποχη, επρεπε, ετος, εφαρμογες, εφυγε, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, κινηση, λειπει, λογια, ματια, ματι, μηνυματα, μηνες, μηδεν, μπορεις, παντα, ονομα, παιδια, παμε, παρουσιαση, ρολο, σουιτα, υλοποιηση, φοντο, budget, button, mobile, design, explorer, εφαρμογη, ειπαμε, hub, internet explorer, kids, κολοσσος, media, μεινει, microsoft office, μπροστα, mwc, ota, software, update, windows 8, χερια, store
Τυχαία Θέματα