ΟΗΕ, Επιδιώκει περισσότερο έλεγχο στο Ίντερνετ;

H επερχόμενη συνάντηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Ντουμπάι, τον Δεκέμβρη του 2012, ενδέχεται να αποτελεί μία κομβική εξέλιξη για την πορεία του Ίντερνετ, καθώς ήδη εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με στελέχη μεγάλων εταιρειών ενόψει της συνεδρίασης του ΟΗΕ προετοιμάζουν το έδαφος για αλλαγές στο καθεστώς ρυθμίσεων και ελέγχου του Κυβερνοχώρου.

Αυτή τη στιγμή, στο Διαδίκτυο, το οποίο όπως το λέει, άλλωστε και το όνομά του είναι ένα Δίκτυο που ορίζεται από πολλά επιμέρους δίκτυα, επικρατεί ο κανόνας

της αυτορρύθμισης, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη μιας διοικούσας αρχής ή μίας κεντρικής διοίκησης. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που ζητούν την απομάκρυνση των αρμοδιοτήτων του ICANN και άλλων αντίστοιχων φορέων από τις ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, με σκοπό τον περαιτέρω παγκόσμιο εκδημοκρατισμό των διαδικασιών, καθώς θεωρείται ότι οι φορείς που σχετίζονται με τη ρύθμιση των βασικών ζητημάτων λειτουργίας του Παγκόσμιου Ιστού βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και σε εγγύτητα με τα κέντρα ισχύος των ΗΠΑ.

Το θέμα της ρύθμισης των ζητημάτων του Ίντερνετ μας αφορά όλους, ενώ οι πληθυσμοί βρίσκονται μπροστά σε μία κομβική εποχή όσον αφορά στις ηλεκτρονικές τους επικοινωνίες. Από τη μία πλευρά έχεις την τεράστια ταχύτητα με την οποία αλλάζουν τα πάντα, καθώς οδηγούμαστε ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee, για έναν Σημασιολογικό Ιστό, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατο τον έλεγχο στο Web και από την άλλη έχεις τις άκοπες προσπάθειες των Αρχών να περάσουν νομοθετήματα που -με δικαιολογία την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων- εφαρμόζουν κώδικες ελέγχου διαφόρων μορφών διαδικτυακής έκφρασης και δραστηριότητας.

Εσείς πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συνεχίσει να γίνεται η ρύθμιση των ζητημάτων του Κυβερνοχώρου; Από μια κεντρική αρχή εκτός ΗΠΑ, όπως ο ΟΗΕ ή από διάφορες επιμέρους επιτροπές και φορείς όπως γίνεται τώρα;

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα