Ρομπότ σε μέγεθος κυττάρου για την ανίχνευση ασθενειών στο σώμα

Techblog.gr

Οι ερευνητές του MIT έφτιαξαν τα μικρότερα ρομπότ τα οποία έχουν μέγεθος κυττάρου και είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικλα κυκλώματα κατασκευασμένα από δισδιάστατα υλικά και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμα και στην ανίχνευση ασθενειών στο σώμα μας.

Τα συγκεκριμένα ρομπότ μπορούν να παραμείνουν αδιάλυτα μέσα στον νερό και τον αέρα, ενώ τα υλικά τους μπορούν να εισχωρήσουν στα κολλοειδή. Το κολλοειδές είναι το ομογενές μίγμα που περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια μιας χημικής ουσίας ομοιόμορφα

διασκορπισμένα μέσα σε μια άλλη και δεν αναμιγνύονται.

Από τη στιγμή που αυτές οι μικροσκοπικές συσκευές μπορούν να “αντιληφθούν” το περιβάλλον και να αποθηκεύσουν δεδομένα, θα μπορούσαν να εισχωρήσουν σε αγωγούς αερίου και πετρελαίου έτσι ώστε να ανιχνεύσουν πιθανές διαρροές, ενώ όταν θα βρίσκονται διασκορπισμένα στον αέρα, θα μπορούσαν να εντοπίσουν επιβλαβείς ουσίες στον αέρα σε ένα διυλιστήριο.

Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στο πετικό σύστημα και βάσει των δεδομένων θα είναι ικανά να εντοπίζουν ασθένειες στο αρχικό τους στάδιο έτσι ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και να θεραπευτεί ο ασθενής πιο αποτελεσματικά. Ο Κύριος Michael Strano, χημικός μηχανικός του MIT, αναφέρει πως τα κολλοειδή μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιβάλλοντα στα οποία κανένα άλλο υλικό δε μπορεί να φτάσει.

Τέλος, τα ρομπότ αυτά τροφοδοτούνται με ενέργεια από μόνα τους με μια μικρή φωτοδίοδο που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα κυκλώματά τους ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί τις απαραίτητες υπολογιστικές πράξεις, και εντοπίζονται μέσω αντανακλαστήρων κάνοντάς τα ορατά σε οποίοδήποτε σημείο και να βρίσκονται. Για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα ρομπότ εφαρμογή στο σώμα μας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό χρονικό διάστημα αλλά δεν παύουν να είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής επιστήμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα