Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών
Techblog.gr
Μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν, ερευνητές προτείνουν τη χρήση των υφιστάμενων υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών ως σεισμογράφων. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας τους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Πώς τα καλώδια οπτικών ινών μετρούν σεισμικές δονήσειςΜια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Rice και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αποκάλυψε πώς θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο δίκτυο ανίχνευσης σεισμών χρησιμοποιώντας μόνο τα καλώδια οπτικών ινών, που επιτρέπουν τη μεταφορά
Η παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας είναι ένα περίπλοκο έργο κυρίως της αναγκαίας χρήσης ανιχνευτών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρησιμοποιηθεί αντίστοιχος εξοπλισμός στους ωκεανούς και τις θάλασσες, που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πλανήτη.
Δεδομένου ότι οι σεισμογράφοι είναι όργανα ακριβείας που είναι δύσκολο να εγκατασταθούν και να συντηρηθούν σε τέτοιο βάθος, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί σύστημα παρακολούθησης της δραστηριότητας εντός των βαθέων υδάτων.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Rice και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν λύση στο πρόβλημα, διότι σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε δίκτυο σεισμογράφων τα υπάρχοντα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κάλυψη όλων των τεκτονικών κινήσεων της Γης.
Οι ίδιοι, αναφέρουν ότι δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν νέα καλώδια, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά που έχουν εγκατασταθεί στον πυθμένα των θαλασσών για την πραγματοποίηση συνδέσεων στο internet.
Η ιδέα τους βασίζεται στον τρόπο μεταφοράς των δεδομένων μέσω των οπτικών ινών. Μία οπτική ίνα μεταφέρει ψηφιακά δεδομένα σε μορφή φωτός το οποίο μπορεί να διασκορπιστεί αν κάτι διαταράξει την σταθερότητα του μέσου μεταφοράς.
Παρακολουθώντας αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται “backscatter“, θα ήταν δυνατό να ξέρουν σε πιο σημείο του καλωδίου παρουσιάζεται μετατόπιση και μάλιστα με ακρίβεια νανομέτρων. Αυτή η τεχνική θα ήταν πιο αποτελεσματική και από έναν επίγειο σεισμογράφο.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί επιπλέον εξοπλισμός στο μήκος του καλωδίου. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι απαιτείται απλά η σύνδεση σεισμικών ανιχνευτών στο τέλος τις εκάστοτε ίνας.
Μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, θα είναι δυνατό να στήσουν ένα σεισμολογικό δίκτυο με τη χρήση των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Έτσι, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να παρακολουθούν ακόμη και τα λεγόμενα τυφλά σημεία των ωκεανών, από τα οποία μέχρι τώρα δεν μπορούν να λαμβάνουν δεδομένα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TechBlog
- Τελευταία Νέα TechBlog
- Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών θα χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση σεισμών
- Samsung Galaxy S11+: Θήκες επιβεβαιώνουν τον σχεδιασμό
- Black Friday 2019: Free Android Εφαρμογές #7
- Χριστούγεννα με το Techblog, για καλό σκοπό [Σάββατο 21 Δεκεμβρίου]
- Redmi Note 7 Pro: Έπιασε φωτιά ενώ το χρησιμοποιούσαν
- Samsung Galaxy A11, A31 και Α41: Έρχονται με 128GB αποθηκευτικό χώρο
- Τα smartphones με τις καλύτερες κάμερες για το 2019, σύμφωνα με το DxOMark
- Black Friday 2019: Free Android Εφαρμογές #6
- Honor V30: Εντυπωσιάζουν τα πρώτα δείγματα της κάμερα
- Redmi K30: Το πρώτο smartphone με υψηλής ανάλυσης αισθητήρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Η Κίνα απαιτεί πλέον σκανάρισμα προσώπου αν θες συμβόλαιο με πάροχο τηλεπικοινωνιών...
- Φήμη: Το Resident Evil 8 αναπτύσσεται για PS5 και Project Scarlett
- TV Time
- Αποκτήστε αυτό το Black Friday ένα τηλέφωνο Nokia που έχει κατασκευαστεί για να διαρκέσει
- Kaspersky: Οι απάτες μέσω push notifications σε προγράμματα περιήγησης τριπλασιάστηκαν
- H MLS Innovation Inc. στη Β. Μακεδονία
- Η Nikon παρουσιάζει το νέο φορητό τηλέμετρο laser Forestry Pro I
- Τσακίρης: Ειδικό ταμείο για τη «σπορά» της καινοτομίας
- Ισχυρή αύξηση εσόδων & EBITDA για τη Wind
- Το Systems Advantage Forum για πρώτη φορά στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου