Το γραφένιο καταπολεμά τα ραδιενεργά απόβλητα

Έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Rice University του Χιούστον και στο Lomonosov Moscow State University δείχνει ότι οι νιφάδες του οξειδίου του γραφενίου έχουν μεγάλη ικανότητα να απορροφούν τα ραδιενεργά κατάλοιπα από το νερό. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό ακόμα και μετά από καταστροφές όπως της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα ανακαλύφθηκε επίσης ότι έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα

είδη ημιαγωγών, βασισμένων στην Κβαντική Φυσική.

Τα θαύματα του γραφενίου όμως δεν φαίνεται να σταματούν. Αφαλάτωση, εύκαμπτοι ημιαγωγοί, και τώρα, καθαρισμός των πυρηνικών αποβλήτων. Κυρίως χάρη στην μεγάλη επιφάνεια των νιφάδων του και σε σχέση με τον άργυλο του μπεντονίτη και του ενεργού άνθρακα που χρησιμοποιούνται τώρα, το γραφένιο λειτουργεί καλά ακόμα και με την παρουσία ασβεστίου και νατρίου, υλικά που περιπλέκουν την διαδικασία γενικότερα.

Το μείγμα που συλλέγεται εξακολουθεί να είναι ραδιενεργό, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε πολύ πιο εύκολα και να το καταστρέψουμε.

Το γραφένιο, που αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε πλέγμα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2004 και ήταν το 2010 που οι Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ, ρωσικής καταγωγής και οι δύο, μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ στην Φυσική, για τις εργασίες τους στο γραφένιο, ένα υλικό που πολλοί πιστεύουν ότι θα φέρει επανάσταση στα ηλεκτρονικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα