Το πρώτο αναδιπλούμενο iPhone έρχεται το 2020 [concept designs]

Τα αναδιπλούμενα smartphones θα είναι μετά το 5G, η κύρια τάση στη σχεδίαση των νέων φορητών συσκευών. Πολλές εταιρίες έχουν διαρρεύσει τα πρώτα τους project και ήδη μετράμε τις μέρες για τη κυκλοφορία τους. Σειρά έχει η Apple, που μετά από κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας διέρρευσε μια σειρά από σχέδια που αποκαλύπτουν τις σκέψεις τις εταιρίας.

Η έκθεση MWC

2019 σίγουρα θα αποτελέσει την αρένα όπου παίκτες όπως η Samsung, η Huawei, η LG και η Xiaomi αναμένεται να αγγίξουν το θέμα των foldable συσκευών με κάποιο τρόπο και ίσως ακόμη και να παρουσιάσουν κάποιες συσκευές. Εν τω μεταξύ, στην Apple φαίνεται να παίρνουν το χρόνο τους για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Όπως και σε προηγούμενες φήμες και σχόλια από ανθρώπους του χώρου, η Apple φαίνεται να προγραμματίζει την κυκλοφορία της πρώτης της αναδιπλούμενης συσκευής το 2020 σχεδιάζοντας μια συσκευή με μια “διαφορετική προσέγγιση”.

Το αν θα διπλώνει με τις οθόνες μέσα ή απέξω δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο όλα αυτά που έχουν οι άνθρωποι της Apple στο μυαλό τους. Μια πολύ πρόσφατη κατάθεση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, ή μάλλον συνέχιση ενός πρωτότυπου εγγράφου από το 2011, που αργότερα ενημερώθηκε το 2016, τώρα διαθέτει μια “θάλασσα” από ενδιαφέροντα διαγράμματα και σχέδια, δείχνοντας κάθε δυνατό τρόπο που θα μπορούσε μια αναδιπλούμενη οθόνη να τοποθετηθεί σε μια συσκευή και να λειτουργήσει μηχανικά.

Κάποια σχέδια είναι σαφώς πιο απλά από άλλα. Σε ένα συγκεκριμένο, απλώς υπάρχουν δύο μέρη, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και προσαρμόζεται μια αναδιπλούμενη οθόνη στη μία πλευρά. Κάτι τέτοιο βέβαια αφήνει ανοιχτό το ζήτημα του “μέχρι που” θα έφτανε το όριο καμπής της οθόνης όταν η συσκευή αναδιπλωθεί τελείως. Το πρώτο ζευγάρι των εικόνων δείχνει ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο, δεδομένου ότι η τρέχουσα πτυσσόμενη τεχνολογία οθονών δεν επιτρέπει την οθόνη να φθάσει σε τέτοιες ακραίες γωνίες καμπής.

Το πιο πιθανό σχέδιο για να καταλήξουν είναι ένα τρόπος διπλώματος όπως αυτός του σχήματος 9, που είναι σχετικά παρόμοιος με τις αναδιπλούμενες συσκευές Surface που μελετά η Microsoft. Αλλά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να προσαρμόσει την κάμψη της οθόνης για να εργαστεί με τη συσκευή του με την συγκεκριμένη τεχνική, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να καταλήξει σε μια συσκευή που θα έχει ένα ατελές κλείσιμο.

Έχοντας την αναδιπλούμενη οθόνη στο εξωτερικό τμήμα της συσκευής είναι μια προφανής λύση. Φαίνεται να είναι και η προσέγγιση που οι πρώτοι κατασκευαστές κινούνται προς το παρόν.

Αυτό είναι το σημείο όπου ο τρόπος τοποθέτησης των “μεντεσέδων” αρχίζει να μπαίνει πραγματικά στο παιχνίδι. Υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να υπάρξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ενσωμάτωση των εξαρτημάτων, μέσω μιας διάταξης πολλαπλών συνδέσμων.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ακόμη πιο ενδιαφέρουσα δυνατότητα χρήσης διαφορετικού πάχους και ευελιξίας συνδέσμων. Εδώ είναι όπου η επιλογή των υλικών και ο βαθμός καμπής παίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο τους.

Και ποιος λέει ότι μια συσκευή πρέπει να είναι συμμετρική ούτως ή άλλως. Στα πλάνα της Apple φαίνεται να περιλαμβάνονται αρκετά σχέδια “roll-up” και σημειακής κάμψης που βασίζονται είτε στη συγκράτηση ενός πάνελ στη θέση του είτε στην μετατόπιση του με ελεγχόμενο τρόπο, μέσω ολίσθησης ή κύλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κέντρο αποφάσεων της Apple δεν περιορίζονται σε δύο τμήματα οθόνης. Μερικά σχέδια δείχνουν σαφώς τρία τμήματα οθόνης.

Μια διάταξη όπως αυτή θα μπορούσε προφανώς να βρει χρήση εκτός της σφαίρας των smartphones. Ισως να πρόκειται για σχέδια ενός μελλοντικού iPad ή MacBook. Ποιός ξέρει;

Ένα πράγμα είναι σίγουρο, όμως, οι βαρετές μέρες και ο επαναλαμβανόμενος σχεδιασμός των εταιριών φαίνεται να φθάνουν γρήγορα στο τέλος τους. Για το καλύτερο ή για το χειρότερο, θα δείξει ο χρόνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα