12η η Κύπρος στο μειωμένο ποσοστό θανητοφόρων δυστυχημάτων για το 2012

11:02 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το 2012 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καταγράφηκε μείωση στους οδικούς θανάτους κατά 9%, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε χαιρετισμό του στο 15ο Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας, στη Λευκωσία, ανέφερε ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Road Safety Pin Report,

η Κύπρος κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ, με 28%, γεγονός που επανέφερε δυναμικά τη χώρα μας στη σωστή πορεία, μετά την απρόσμενη αύξηση κατά 18% το 2011.

Το σημαντικά μειωμένο ποσοστό οδικών θανάτων σε αναλογία πληθυσμού, σημείωσε, τοποθέτησε την Κύπρο στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ, δέκα θέσεις πιο πάνω από την 22η θέση που βρισκόταν το 2011.

Ανέφερε ότι η επιλογή του θέματος του σεμιναρίου «Συστήματα παθητικής ασφάλειας» είναι ιδιαίτερα εύστοχη προσθέτοντας πως ευτυχώς στις μέρες μας, το επίπεδο ασφάλειας των οχημάτων αναβαθμίζεται διαρκώς.

Σημείωσε ότι συστήματα παθητικής ασφάλειας, όπως οι ζώνες ασφαλείας, οι προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας, τα βυθιζόμενα καθίσματα, οι αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού και οι πλευρικοί αερόσακοι, θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή ασφαλών οχημάτων. Όμως, πρόσθεσε, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, συνάνθρωποι μας εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους σε οδικές συγκρούσεις.

Είπε πως το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, του οποίου προεδρεύει, δεν περιορίστηκε στη διαπίστωση αυτών των ανησυχητικών φαινομένων αλλά μετά από απόφαση του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, προωθήθηκε η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2012-2020, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Στόχος, συνέχισε, του Στρατηγικού Σχεδίου τέθηκε η μείωση κατά 50% του συνολικού αριθμού θανάτων από οδικές συγκρούσεις μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, είπε, οι δράσεις που προτείνονται επικεντρώνονται κυρίως στη μείωση των θυμάτων όλων των χρηστών αυτοκινήτου (για όλους τους τύπους δρόμων) καθώς και των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου κυρίως σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των οδικών συγκρούσεων απαιτεί οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες από ένα μεγάλο αριθμό κρατικών Υπηρεσιών, όλων των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα και κοινωνικούς φορείς, με βάση ένα στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι έρευνες και οι επιστημονικές μελέτες διεθνώς, σημείωσε, έχουν αποδείξει ότι οι οδικές συγκρούσεις μπορούν να αποφεύγονται, αφού δεν πρόκειται για τυχαία γεγονότα, αλλά για προϊόντα ανθρώπινης αμέλειας ή ανεύθυνης συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτό έχει εγκαταλειφθεί ο όρος οδικό δυστύχημα και χρησιμοποιείται ο όρος σύγκρουση.

Ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι, με τη συνέχιση της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, κάτω από την καθοδήγηση και στήριξη του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, σύντομα θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε την Κύπρο ανάμεσα στις πρωτοπόρες χώρες στην οδική ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα