Fitch: Δημογραφική απειλή για τα δημόσια οικονομικά στην Κύπρο και αλλού

13:54 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκθεση του οίκου αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι η γήρανση του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών θα επιδεινώσει την οικονομική κρίση και θα αυξήσει τα χρέη των κυβερνήσεων, εκτός αν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο πλήγμα που θα επιφέρει αυτή η «δημογραφική βόμβα» στη χρηματοπιστωτική αξιολόγηση των κρατών. Σημειώνεται ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί ακόμα και η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ,

με τα μοντέλα του οίκου Fitch να προβλέπουν υποβάθμιση τουλάχιστον μίας μονάδας λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων του γηράσκοντος πληθυσμού έως το 2030.

Συνολικά, η αναλογία μελών του πληθυσμού των αναπτυγμένων κρατών ηλικίας άνω των 64 ετών προς πολίτες ηλικίας 15-64, αναμένεται να αυξηθεί από 14% το 2012 σε πάνω από 1/3 έως το 2050. Η αναλογία αυτή αποτελεί εργαλείο για τις εκτιμήσεις που κάνει ο ΟΟΣΑ. Χωρίς μεταρρυθμίσεις, λέει ο οίκος Fitch, αυτή η δυσμενής αλλαγή θα εντείνει τις πιέσεις επί των προϋπολογισμών των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα έως το 2020 θα υπάρξει επιδείνωση των κρατικών προϋπολογισμών κατά 0,6% και κατά 4,9% έως το 2050.

Ορισμένες χώρες εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες λόγω των δημογραφικών τάσεων, του χαμηλού ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης, του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής και των υποσχέσεων για υψηλότερες συντάξεις. Σε υψηλό ρίσκο βρίσκονται κυρίως χώρες της ΕΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο αύξηση του χρέους τους κατά 6,9% επί του ΑΕΠ έως το 2020 και κατά 119,4% έως το 2050.

Αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση των συγκεκριμένων κρατών, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν εμφανείς μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο οίκος Fitch περιλαμβάνει την Κύπρο μαζί με την Ιαπωνία και την Ιρλανδία στις χώρες που αντιμετωπίζουν την πιο επιτακτική πρόκληση, ενώ το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία διατρέχουν τον κίνδυνο των πιο σοβαρών δημοσιονομικών επιπτώσεων χωρίς τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, σημειώνεται ότι οι χώρες της περιφέρειας της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ήδη δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές προκλήσεις, καθώς έχουν ήδη εφαρμοστεί αντιδημοφιλείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην αγορά εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα