H COSAC συζήτησε για την πορεία προς μια “Περισσότερη Ευρώπη”

16:43 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί έναν προϋπολογισμό για ανάπτυξη, οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή μεταξύ των κρατών μελών και εντός των κρατών μελών, καθώς 94% των χρημάτων επανεπενδύονται στα κράτη μέλη, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Διοργανικές σχέσεις και τη Διοίκηση Μάρος Σέφκοβιτς, σε ομιλία του σήμερα κατά τις εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC),

που πραγματοποιείται στις 14-18 Οκτωβρίου στην Κύπρο.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ενότητας με θέμα «Από τα λόγια στη δράση: κάνοντας την ‘Περισσότερη Ευρώπη’ πραγματικότητα», ο κ. Σέφκοβιτς ανέφερε πως χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα η «Περισσότερη Ευρώπη», χωρίς αυτό να σημαίνει την αρπαγή της εξουσίας από τις Βρυξέλλες ή μια επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας.

Κατ’ ακρίβεια, πρόκειται για το εντελώς αντίθετο. Πρόκειται για μια «Ευρωπαϊκοποίηση» των εθνικών πολιτικών και μια ενιαία προσέγγιση για αντιμετώπιση αυτών που αποτελούν κοινές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει κάθε Ευρωπαίος, ανέφερε, και πρόσθεσε πως η “Περισσότερη Ευρώπη” είναι η μόνη προσέγγιση προς την ενότητα που χρειαζόμαστε.

Είπε, επίσης, πως παρά την κρίση η Ευρώπη παραμένει η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, παραθέτοντας στοιχεία της Eurostat για εμπορικό πλεόνασμα ύψους 3,1 δις ευρώ και σύμφωνα με τα οποία το εμπόριο που διεξάγει η Ευρώπη αντιστοιχεί στο 17% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ αυτό των ΗΠΑ  ανέρχεται στο 14% των ΗΠΑ και της Κίνας στο 12%.

Ο κ. Σέφκοβιτς είπε επίσης πως αυτό που ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει καταστεί επίσης κοινωνική και πολιτική κρίση.

Ανέφερε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια «έχουμε πάρει σκληρές αποφάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης και των αιτιών της  – την ανευθυνότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα μη βιώσιμα δημόσια χρέη και την αδύνατη ανταγωνιστικότητα σε ορισμένα κράτη μέλη».

Είπε πως, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας, όπως για πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο και μια πιο βαθιά οικονομική και νομισματική ένωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσε πως η επίτευξή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η ΕΕ εμφανίζεται να μην είναι ενωμένη, προσθέτοντας πως η αντιμετώπιση αυτού του θέματος «πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητά μας».

Σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), ανέφερε πως πολλά κράτη μέλη έχουν θέματα σε σχέση με τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό, δεδομένου του κλίματος λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης που πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν.

Αλλά αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ επικεντρώνεται στη στήριξη αυτών των δραστηριοτήτων που επιδεικνύουν μια προστιθέμενη αξία της ΕΕ και τις οποίες δεν μπορούν να στηρίξουν ή δεν θα στηρίξουν μόνο οι εθνικοί προϋπολογισμοί, ανέφερε.

Ο κ. Σέφκοβιτς είπε, εξάλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα