Moody’s: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου – Πιθανή έξοδος από ευρώ

09:55 13/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος νέας χρεοκοπίας της Κύπρου, λόγω σημαντικών κινδύνων για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και ως αποτέλεσμα των δημοσίων οικονομικών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody`s.

Σε χθεσινή του έκθεση, ο οίκος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων ύψους €1 δις με ομόλογα που λήγουν μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης ως χρεοκοπία,

σημειώνει μεν ότι δεν διατηρεί ως κεντρικό το σενάριο χρεοκοπίας, διαβλέποντας δε σημαντικό κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο οίκος σημειώνει ότι η χαμηλή αξιολόγηση που διατηρεί για την Κύπρο αντανακλά τη χαμηλή οικονομική ευρωστία λόγω περιορισμένης οικονομικής βάσης και των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους Moody`s, ο μηχανισμός εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα θα οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων των εγχώριων τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική απόδοση του νησιού από το 2013 και εντεύθεν. Επιπρόσθετα, θεωρεί πως η ύφεση και η εκτεταμένη οικονομική αναδιάρθρωση θα έχουν μια διαρκή και βαθιά επίδραση στο επενδυτικό αίσθημα και στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως ένα χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, κάτι που θα επισκιάσει τα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στα επόμενα χρόνια.

Θεωρώντας ότι απουσιάζουν οι ισχυρές πηγές ανάπτυξης, ο οίκος στο κεντρικό του σενάριο θεωρεί ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα επιτρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πριν το 2016. Σημειώνει όμως ότι η πιθανή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας σε σημαντικούς τομείς φέρουν κάποιες αισιόδοξες προοπτικές, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Παράλληλα, ο οίκος χαρακτηρίζει ως χαμηλή τη θεσμική ευρωστία, κάτι που αντανακλάται στις σημαντικές αδυναμίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τις σημαντικές ελλείψεις στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την παθητική δημοσιονομική διαχείριση.

Θεωρεί ότι η σημαντική καθυστέρηση στη διασφάλιση του προγράμματος στήριξης από την Τρόικα επιδείνωσε την επισφαλή θέση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αυξάνοντας έτσι την ανάγκη της Κύπρου για οικονομική στήριξη.

Σημειώνει ακόμη τις σημαντικές αδυναμίες στην εποπτεία του Συνεργατικού τομέα, τις φτωχές επιδόσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες τονίζονται από τις ανησυχίες για τη συμμόρφωση σε θέματα φορολογίας, αλλά και τις προβλέψεις που είχαν αποδειχτεί υπερβολικά αισιόδοξες.

Χαρακτηρίζει πολύ χαμηλή την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών, λόγω του ήδη υψηλού δημοσίου χρέους και του σημαντικού μεγέθους των οικονομικών αναγκών.
Ο οίκος σημειώνει μεν ότι οι άμεσοι ρευστοτικοί κίνδυνοι έχουν μετριαστεί από τη συμφωνία επί του προγράμματος στήριξης, καθώς και από την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων, επισημαίνοντας δε πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Κύπρου απέχει πολύ από το να είναι διασφαλισμένη, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο δημοσιονομικό, το χρηματοπιστωτικό και τον οικονομικό τομέα.
Οι Moody`s θεωρούν πως η έντονη οικονομική ύφεση στηρίζει την εκτίμηση του οίκου ότι η Κύπρος δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και ότι αυτή η ύφεση θα διαιωνίσει ένα αρνητικό κύκλο για την οικονομία, ενώ η σημαντικότητα των δημοσίων υπηρεσιών θα δημιουργήσει προβλήματα στη συναίνεση για τη δημοσιονομική στρατηγική.

Καταλήγοντας, ο οίκος θεωρεί ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες για τις μελλοντικές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω της επιδείνωσης του περιβάλλοντος και τις αντιδράσεις όλων των οικονομικών παραγόντων στις αναταραχές που παρουσιάστηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένου του κινδύνου οικονομικής αναστάτωσης σε σχέση με τη χρονική στιγμή και την προσέγγιση για την άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος παραμένει στο Caa3 (από τις 10 Ιανουαρίου 2013) με αρνητικό ορίζοντα, ενώ η οροφή για τη χώρα είναι στο Caa2.

Keywords
Τυχαία Θέματα