Moody’s: Σημαντική πρόοδο στις προσαρμογές των οικονομιών τους πέτυχαν οι χώρες της περιφέρειας της ΕΕ

10:15 28/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι προσαρμογές στις οικονομίες των κρατών μελών της περιφέρειας της Ευρωζώνης (Κύπρος, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας) συνεχίζονται με σημαντική πρόοδο, αλλά η επιστροφή του ΑΕΠ τους στα προ της κρίσης επίπεδα είναι απίθανη βραχυπρόθεσμα και πριν το 2016 με 2017, αναφέρει σε ειδικό του σχόλιο ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης

αναφέρει ότι οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης (Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών και των συναφών απωλειών ανταγωνιστικότητας που ήταν μεταξύ των αιτίων που οδήγησαν σε μη βιώσιμα και υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, οι βελτιώσεις αυτές δεν είναι από μόνες τους επαρκή προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η αξιολόγηση των προοπτικών των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν αρνητικές, αντικατοπτρίζοντας τις εναπομείνασες ανάγκες προσαρμογής τους, τις τρέχουσες θεσμικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις συνολικές υποτονικές μακροοικονομικές προοπτικές τους.

Συνολικά, οι Moody’s δεν αναμένουν ότι τα κράτη στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα πετύχουν τα προ της κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ πριν από το 2016-17, σημειώνοντας ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο η βελτίωση που έχει επιτευχθεί στην ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών είναι αρκούντως βιώσιμη, ώστε να ολοκληρωθεί η προσαρμογή.

Στην έκθεσή του, με τίτλο «Ενημέρωση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια της Ευρωζώνης”, ο οίκος Moody’s, εξηγεί ότι το θετικό εμπορικό ισοζύγιο των κρατών της περιφέρειας είναι από το 2011 ο κύριος μοχλός των αλλαγών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, προσθέτοντας ότι τα κέρδη του εμπορικού ισοζυγίου ήταν αρχικά αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των εισαγωγών, αλλά στη συνέχεια οδηγούνται όλο και περισσότερο από τις ισχυρές εξαγωγές, λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της αυξανόμενης γεωγραφικής διαφοροποίησης.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι τα προγράμματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν προχωρήσει (με πλήρη εφαρμογή τους σε ορισμένες περιπτώσεις) για τις περισσότερες χώρες της περιφέρειας, τα οποία, όπως σημειώνει, θα δώσουν κάποια μακροπρόθεσμη στήριξη στα κέρδη της ανταγωνιστικότητας.

Σημειώνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ της κρίσης επίπεδα θα πάρει περισσότερο χρόνο για τις χώρες αυτές από ό, τι για τις άλλες οικονομίες που έχουν βιώσει οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν.

Ένας από τους λόγους για αυτό, σύμφωνα με τους Moody’s, πιθανόν να είναι ότι το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης αποτρέπει τις χώρες αυτές από τη χρήση μιας ονομαστικής υποτίμησης των νομισμάτων τους με αποτέλεσμα να απαιτείται «εσωτερική υποτίμηση», προκειμένου να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα