Αδιευκρίνιστα τα αίτια της πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγίου Επιφανίου

13:37 11/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπό επιτήρηση από δυνάμεις πυρόσβεσης για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων έχει τεθεί η περιοχή μεταξύ των χωριών Άγιος Επιφάνιος – Φτερικούδι και Παλαιχώρι, η οποία πλήγηκε από τη μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης είπε ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χθες γύρω στις 3 το απόγευμα, προσθέτοντας ότι για διάστημα μιας εβδομάδας θα επιτηρείται από δυνάμεις πυρόσβεσης για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της

νύχτας δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις.

Θα γίνει μελέτη, τόνισε, για αποκατάσταση της καμένης περιοχής, και πρόσθεσε ότι ευτυχώς, πολλά δέντρα σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα η οποία έκαψε 1,5 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα κρατικής και ιδιωτικής γης με δασική βλάστηση.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Πέμπτη γύρω στις 3 το απόγευμα και μαινόταν εκτός ελέγχου για 24 περίπου ώρες.

Ερωτηθείς αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, είπε ότι εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα και παραδέχτηκε ότι δυστυχώς, δεν θα είναι εύκολο να εξακριβωθούν τα ακριβή αιτία που προκάλεσαν τη πυρκαγιά, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες πυρκαγιές, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι όπως εικάζεται, η πυρκαγιά ξεκίνησε είτε από ανθρώπινη αμέλεια είτε από κακόβουλη ενέργεια, λόγω του ότι, όπως είπε, κατά το πρόσφατο παρελθόν στην περιοχή του Άγιο Επιφανίου τέθηκαν πολλές σκόπιμες πυρκαγιές.

Κληθείς να προβεί σε απολογισμό για τις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με πέρσι, είπε ότι μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως «καλή».

Είπε ότι οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν φέτος ήταν αυτές του Ακάμα, μεταξύ Αλαμινού- Αλεθρικού και η προχθεσινή στον Άγιο Επιφάνιο.

Ανέφερε ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν έκαψαν πέραν των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης, σε σύγκριση, όπως είπε, με άλλες προηγούμενες πυρκαγιές, κάνοντας αναφορά στη μεγάλη πυρκαγιά του Σαιττά, η οποία κατέκαψε, όπως είπε, 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής περιοχής.

Ερωτηθείς πού αποδίδει το γεγονός ότι μέχρι στιγμής φέτος είχαμε λιγότερες πυρκαγιές σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είπε ότι αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο ότι φέτος, μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, αυξήθηκε η έκταση της γης για την οποία το Τμήμα Δασών έχει την αρμοδιότητα παρέμβασης για κατάσβεση πυρκαγιών.

Όπως είπε, το ποσοστό της έκτασης της γης παγκύπρια που βρίσκεται τώρα υπό την αρμοδιότητα του Τμήματος Δασών για κατάσβεση πυρκαγιών ανέρχεται στο 53%, ενώ προηγουμένως το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 33% περίπου.

Όπως εξήγησε, ενώ το ποσοστό της κρατικής δασική έκτασης της Κύπρου ανέρχεται μόλις στο 19%, το Τμήμα Δασών έχει την αρμοδιότητα κατάσβεσης πυρκαγιών σε έκταση γης που ανέρχεται στο 53%.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, το Τμήμα Δασών, συμμετέχει πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στο παρελθόν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, συνδράμοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα