Αφγανιστάν: Αρκετοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ

19:32 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δύο αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών αμάχων, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης. Τα επεισόδια αυτά σημειώθηκαν σε δύο επαρχίες: την Μπαντγκίς στα δυτικά και τη Χελμάντ στο νότο.

Ο ακριβής αριθμός των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις αυτές δεν είναι γνωστός.
Ένας αξιωματικός της Isaf δήλωσε από την Καμπούλ ότι «έχουμε ενημερωθεί

για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων στις επαρχίες» και τους ερευνούν.

Έξι μέλη μιας οικογένειας σκοτώθηκαν στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ από αεροπορική επίθεση που εξαπολύθηκε την Παρασκευή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.
Δύο αγόρια, τρία κορίτσια και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους στο επεισόδιο αυτό, επισημαίνει η ανακοίνωση.
Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον των αφγανικών και των ξένων δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχή, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο κυβερνήτης της Χελμάντ χαρακτήρισε ατύχημα τον θάνατο των έξι αμάχων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνήτη, η Isaf «επιβεβαίωσε το συμβάν και ζήτησε συγγνώμη», ενώ «δεσμεύθηκε να βοηθήσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας». Στη δυτική επαρχία Μπαντγκίς ο κυβερνήτης Ντίλμπαρ Τζαν ‘Αρμαν επιβεβαίωσε τις αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία άμαχοι σκοτώθηκαν από μια επίθεση του ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να δώσει τον ακριβή αριθμό των νεκρών.

Τα τοπικά μέσα ανέφεραν σήμερα ότι τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν από μια αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή το βράδυ. Ο Σαραφουτνίν Μοτζαντίντι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Μπαντγκίς, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η κοινή επιχείρηση των νατοϊκών και των αφγανικών δυνάμεων είχε στόχο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν στην περιοχή Μπαλαμοργάμπ.

«Ένας αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην περιοχή, όμως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσοι ήταν άμαχοι και πόσοι αντάρτες. Επιβεβαιώνουμε ότι μια αεροπορική επίθεση εξαπολύθηκε από τις νατοϊκές δυνάμεις στην επαρχία, αλλά η έρευνά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», σημείωσε ο Μοτζαντίντι. «Αεροπλάνο της συμμαχίας πήρε μέρος σε μια στοχευμένη επιχείρηση στην Μπαντγκίς χθες το βράδυ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αντάρτες. Ερευνούμε τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν άμαχοι ανάμεσα στα θύματα», δήλωσε από την πλευρά του συνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος της Isaf στην Καμπούλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα