Αίτημα για περισσότερη ανάπτυξη από την Ιρλανδία ενόψει δημοψηφίσματος

16:12 9/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η νίκη στη Γαλλία του Φρανσουά Ολάντ, υποστηρικτή της προσθήκης μέτρων ανάκαμψης στο ευρωπαϊκό σύμφωνο, και η ελληνική ψήφος κατά της λιτότητας προσφέρουν επιχειρήματα σε πολλούς Ιρλανδούς που ζητούν περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα στη χώρα τους.

Η Ιρλανδία, η οποία δέχεται βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, έλαβε ένα δάνειο 85 δις ευρώ το Νοέμβριο του 2010 και έχει ως τώρα τιμήσει

τις δεσμεύσεις της, προχωρώντας σε επώδυνες μειώσεις στους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες.

Η χώρα πρέπει να ψηφίσει υπέρ ή κατά του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 31 Μαίου και μια αρνητική ψήφος θα προκαλούσε ένα κύμα σοκ στην Ευρώπη, έστω κι αν δεν θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη που υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, τα ιρλανδικά συνδικάτα δεν έχουν δώσει γραμμή στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα. Η συνομοσπονδία τους (ICTU) άφησε ελεύθερα να επιλέξουν τα 55 συνδικάτα και τα 600.000 μέλη της, ενώ τα 20 τελευταία χρόνια είχε υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

”Η λιτότητα δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει και πολλοί το έχουν καταλάβει. Ο άνεμος αλλάζει στην Ευρώπη και αρχίζουμε να βλέπουμε την ανάδυση μιας νέας ημερήσιας διάταξης υπέρ της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας”, είχε εξηγήσει την Πρωτομαγιά ο Ντέιβιντ Μπεγκ, γενικός γραμματέας της ICTU.

”Αυτή η ημερήσια διάταξη πρέπει να έχει αντανάκλαση στην Ιρλανδία (…) είναι ανάγκη να δώσουμε δουλειά στους ανθρώπους και να τους δώσουμε ελπίδα”, τόνισε.

Η ίδια η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει πλέον ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να είναι περισσότερο στραμμένο προς την ανάπτυξη, διατηρώντας πάντως τη λιτότητα.

”Εχουμε τώρα μια Κυβέρνηση στην Ιρλανδία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη και έχουμε ένα νέο φίλο στην Ευρώπη που θα θελήσει το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ειμον Γκίλμορ, Εργατικός και δεύτερος στην ιεραρχία της Κυβέρνησης, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στο Παρίσι για να συγχαρεί τους σοσιαλιστές.

Ομως απέκλεισε επίσης οποιαδήποτε αναβολή του δημοψηφίσματος, από φόβο μήπως τρομάξουν οι επενδυτές, και επανέλαβε την ανάγκη να μειωθούν τα ελλείμματα.

”Η Ιρλανδία δεν θέλει να γίνει όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, η οποία είναι βασισμένη στην επένδυση, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη που τις συνοδεύουν”, υπογράμμισε.

Η Ιρλανδία διατρέχει σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα επικρατήσει το όχι στο νέο σύμφωνο: θα χάσει το δικαίωμα να λαμβάνει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εφημερίδα ”The Irish Times” εκτιμά πως η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία ”άνοιξε ένα δρόμο που θα μπορούσε να αλλάξει την ευρωπαϊκή πολιτική”.

Όμως, η εφημερίδα κρίνει πως η Ιρλανδία ”θα βρεθεί σε καλύτερη θέση για να αναζητήσει λύσεις αυτού του τύπου, μαζί με τα άλλα μέλη της ΕΕ, εφόσον παραμείνει εντός του πλαισίου των μέτρων που έχουν ληφθεί”.

Για την Μπρίτζιντ Λάφαν, καθ

Keywords
Τυχαία Θέματα