ΑΚΕΛ: Ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο

19:18 16/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ως ΑΚΕΛ τιμούμε την 40η επέτειο από την εξέγερση των ηρωικών νέων στο Πολυτεχνείο το 1973. Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από τη μέρα εκείνη που τα ελληνικά νιάτα προέταξαν τα στήθια τους απέναντι στο φασισμό και στα τανκς της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών απαιτώντας «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία.

Το ΑΚΕΛ τιμά

τους ηρωικούς νεκρούς του Πολυτεχνείου που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς, της ∆ημοκρατίας και της προόδου. Η εξέγερση των φοιτητών στις 17 του Νιόβρη το 1973, υπήρξε η κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού. Το Πολυτεχνείο, παρά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης, στάθηκε η απαρχή του τέλους της χουντικής επταετίας. ∆υστυχώς, το τίμημα αυτής της εξέλιξης ήταν βαρύ. Η τελική κατάρρευση της χούντας ήρθε αφού είχε προλάβει να καταστρώσει και αργότερα να εκτελέσει μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το ειδεχθές έγκλημα εις βάρος της Κύπρου και του λαού της.

40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, είναι και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ζει στους αγώνες του σήμερα. Στους αγώνες για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μνημονιακών μονόδρομων και να οργανώσει την αντίστασή του ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, στις προσπάθειες κατάργησης των εργασιακών κατακτήσεων και του κοινωνικού κράτους, στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και στην αναβίωση του φασισμού.

Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία όταν υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζουν συνεχώς ότι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και ελεύθερη. Μας υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να παλέψουμε προκειμένου να μην εκχωρήσουμε σε κανέναν την κυριαρχία μας και τις κοινωνικές κατακτήσεις του λαού μας που αποκτήθηκαν με αίμα. Μας υπενθυμίζουν ακόμα ότι το ίδιο αποφασιστικά οφείλουμε να παλεύουμε ενάντια στο φασισμό σε όλες του τις μορφές και ενάντια στα ακροδεξιά ιδεολογήματα που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι σήμερα εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Κάποιοι σήμερα θέλουν να ξεχασθεί η μαύρη επταετία της φασιστικής χούντας. Θέλουν να σβήσουν από τη μνήμη των ανθρώπων το Νοέμβρη του 1973 και τις αιτίες που γέννησαν το Πολυτεχνείο. Θέλουν να αποκρύψουν την αλήθεια για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας στην 7χρονη δικτατορία. Θέλουν να ξεχασθεί το έγκλημα και η προδοσία κατά της Κύπρου που συντέλεσε η χούντα των Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’.

Ως ΑΚΕΛ θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια διαστρέβλωσης, αλλοίωσης και διαγραφής της ιστορικής αλήθειας για τη χούντα, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την προδοσία της Κύπρου, προκειμένου η λήθη να μην επιτρέψει στους πρωταίτιους και στους υπεύθυνους για την κυπριακή τραγωδία να εξαγνιστούν ή να αποκατασταθούν.

Έτσι που να μην υπάρχει χώρος για πισωγυρίσματα: ούτε με εκτροπές από τα δίκαια αιτήματα μας για τη λύση του Κυπριακού, ούτε με διολισθήσεις που επενδύουν σε συμμαχίες με το ΝΑΤΟ, το οποίο στήριξε με κάθε τρόπο αυτούς που εγκλημάτησαν σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό, ο οποίος συνεχίζει να βιώνει τα τραγικά αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και να δοκιμάζεται από τις πολιτικές εξαθλίωσης που επιβάλει η Τρόικα. Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

Keywords
Τυχαία Θέματα