ΑΚΕΛ: Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για την οικονομία

15:59 7/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις θέσεις και ανησυχίες που εκφράστηκαν από πλευράς του ΑΚΕΛ για την πορεία και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, επιβεβαιώνει έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας» και του διεθνούς δικτύου οικονομολόγων (Research on Money and Finance -RMF), σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος επανέλαβε σήμερα τη θέση του κόμματός του για απεγκλωβισμό

από το Μνημόνιο.
Τα προκαταρκτικά πορίσματα της έρευνας, που αφορά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και το κυπριακό δημόσιο χρέος, παραδόθηκαν στον ΓΓ του ΑΚΕΛ από αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας», σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του κόμματος.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μέσα από την έρευνα «καταδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η είσοδος στη ζώνη του ευρώ υπήρξε καταστροφική για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και εξέθεσε την Κύπρο σε τεράστιες και καταστροφικές οικονομικές ροές».

Επιπλέον διαφαίνεται, είπε, ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία για το κυπριακό δημόσιο χρέος προκύπτει από δυσμενείς εκβάσεις της ανάπτυξης. Η Τρόικα έχει επιβάλει μια σοβαρή μείωση στην οικονομία, μειώνοντας δραματικά τα ποσοστά ανάπτυξης. Οι πολιτικές της Τρόικα έχουν, επίσης, αποδυναμώσει τις κυπριακές τράπεζες», είπε ο κ. Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι «αν η ύφεση αποδειχτεί έστω και ελαφρώς παρατεταμένη και βαθύτερη από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το κυπριακό δημόσιο χρέος είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί μη βιώσιμο».
Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η έρευνα τεκμηριώνει ακόμα ότι η χειρότερη φάση της κυπριακής τραπεζικής κρίσης υπήρξε αποτέλεσμα των ζημιών από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, της αντίστοιχης απώλειας ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες και της επακόλουθης επέκτασης του ELA.

«Η εξέλιξη της κρίσης στη συνέχεια φάνηκε να είναι η απόσυρση της ρευστότητας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, η απώλεια της εμπιστοσύνης από εγχώριους καταθέτες, η αδέξια μέχρι εγκληματική παρέμβαση από την Τρόικα και η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών εκτός Ευρωζώνης. Αντί δηλαδή να βοηθήσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση, η επίσημη παρέμβαση της Τρόικα προκάλεσε την επιδείνωση της κρίσης», είπε ο κ. Κυπριανού.
Μέσα από την έρευνα, συμπλήρωσε, «καθίσταται σαφές ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί εύκολα να επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν από την καταστροφική είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Ένα τραπεζικό σύστημα σε μια τέτοια κατάσταση, λέει η έρευνα, δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει την ταχεία οικονομική ανάκαμψη».

«Η έρευνα τεκμηριώνει με δεδομένα και επιβεβαιώνει τις θέσεις και ανησυχίες που έχουμε εκφράσει ως ΑΚΕΛ για την πορεία και τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Επιβεβαιώνει ότι τα μνημόνια δεν έχουν καταφέρει πουθενά να δώσουν ουσιαστικές δυνατότητες, προοπτικές στην οικονομία και στην κοινωνία, γι΄ αυτό καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να αναζητήσει άλλες επιλογές και η κοινωνία να σταθεί αρωγός και να στηρίξει αυτή την προσπάθεια», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις και είναι έτοιμο να ακούσει και να συζητήσει προτάσεις που θα μας οδηγήσουν σε απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο. «Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι επιτέλους η Κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει αυτή την ανάγκη», είπε.

Ο Γιάννος Κατσουρίδης, Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Ερευνών «Προμηθέας», εξέφρασε ανησυχία ότι «η πορεία στην οποία έχει μπει η κυπριακή οικονομία δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα».
Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο σε συνεργασία με το RMF μελετούν τις προοπτικές της Κύπρου ξεχωριστά, αλλά και εντός της ευρωζώνης και ότι μέχρι το τέλος Μαΐου η έρευνα θα ολοκληρωθεί με πιθανά σενάρια τα οποία θα εξεταστούν για την περίπτωση της Κύπρου.

Είπε ακόμα ότι το Ινστιτούτο εγκαινιάζει μια σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, τους οποίους θα τηρεί ενήμερους για την πορεία αυτής της ερευνητικής προσπάθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα