ΑΚΕΛ: Ο ΚΟΑΓ βραχίονας άσκησης πολιτικής κοινωνικής στέγης

15:18 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την υπαγωγή του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε ένα ενιαίο φορέα στεγαστικής πολιτικής, εισηγούνται οι συντεχνίες στον Οργανισμό, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φέρεται να εισηγείται τον τερματισμό της λειτουργίας του ΚΟΑΓ.

Αντιπροσωπεία των συντεχνιών των εργαζομένων στον ΚΟΑΓ (ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ) συναντήθηκε σήμερα με το ΓΓ του

ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος, σύμφωνα με το μέλος της ΚΕ του κόμματος Νεοκλή Συλικιώτη, στηρίζει τη δημιουργία μιας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής με τον ΚΟΑΓ να είναι ο κύριος βραχίονας της άσκησης της πολιτικής της κοινωνικής στέγης.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε στους εκπροσώπους των συντεχνιών του ΚΟΑΓ ότι πρώτα πρώτα το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται και πρέπει να συνεχιστούν και στο μέλλον για να υπάρξει πολιτική κοινωνικής στέγης. Είναι ανάγκη και μέσα στις νέες συνθήκες να υπάρχει αυτή η πολιτική», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ επεξεργάζεται μελέτη για τη διαμόρφωση μίας ενιαίας στεγαστικής πολιτικής με άξονα ένα ενιαίο στεγαστικό φορέα.

Αναγνωρίζοντας τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε ότι πρέπει να στηριχθούν οι ανάγκες των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική για να μπορούν να λύνουν τα στεγαστικά τους προβλήματα.

«Εμείς θεωρούμε ότι σε αυτό το νέο μοντέλο ο ΚΟΑΓ λόγω της πολύχρονης πείρας που έχει σε αυτόν τον τομέα μπορεί να είναι ο βασικός βραχίονας του κράτους για να ασκείται αυτή η πολιτική κοινωνικής στέγης», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα κλεισίματος του ΚΟΑΓ, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε σε πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα.

«Άλλο να λέμε ότι μέσα στις νέες οικονομικές συνθήκες περιορίζουμε τις δαπάνες εξ ανάγκης και άλλο στο τέλος της ημέρας να ακυρώνουμε πολιτικές και οργανισμούς που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, των οποίων η επιβάρυνση στα δημόσια ταμεία είναι από ελάχιστη μέχρι ανύπαρκτη», είπε, προσθέτοντας πως ο ΚΟΑΓ κατά κανόνα είναι οργανισμός αυτοχρηματοδοτούμενος και διαθέτει δικό του αποθεματικό.

Εκ μέρους των συντεχνιών, ο Νέστορας Νέστορος, μέλος της ΠΑΣΥΔΥ, αφού εξέφρασε ευαρέσκεια για τις θέσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για το μέλλον του ΚΟΑΓ, σημείωσε ότι και οι εργαζόμενοι στον ΚΟΑΓ αντιλαμβάνονται τις ανάγκες των καιρών.«Είμαστε εξ αυτών που πιστεύουν ότι η στεγαστική πολιτική θα πρέπει να συνεχιστεί σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέα προγράμματα για τον κόσμο και η κοινωνία μας έχει τώρα ανάγκη περισσότερο όσο ποτέ», είπε.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να ζητείται το κλείσιμο ενός οργανισμού που είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, ο κ. Νέστορος αναφέρθηκε σε δηλώσεις βουλευτών ότι το κράτος – εργολάβος έχει πεθάνει.

Είπε ότι οι εργαζόμενοι στον ΚΟΑΓ συμφωνούν με τη θέση ότι τα διάφορα στεγαστικά προγράμματα του κράτους θα πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από ένα στεγαστικό φορέα, προσθέτοντας πως «αυτή θα πρέπει να είναι η βάση που πρέπει να συζητείται το όλο θέμα και όχι να βλέπουμε τα θέματα αποσπασματικά».

«Για αυτό νομίζω ότι ο νέος στεγαστικός φορέας είναι αυτός που θα επιλύσει και θα δώσει μια νέα προοπτική στο θέμα στέγασης στην Κύπρο και ο Οργανισμός μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο, όπως έχουμε πει, είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι αυτοσυντηρούμενος», κατέληξε.

Σε υπόμνημά τους προς τον Άντρο Κυπριανού, το οποίο δόθηκε στους δημοσιογράφους, οι συντεχνίες των εργαζομένων στον ΚΟΑΓ αναφέρεται ότι το ΔΝΤ, που ενεργεί ως σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών για να εισηγηθεί τρόπους εξοικονόμησης πόρων, έχει καταλήξει στην εισήγηση για τερματισμό της λειτουργίας του ΚΟΑΓ, επικαλούμενο το ψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Κύπρο και τον μεγάλο αριθμό αδιάθετων οικιστικών μονάδων του ΚΟΑΓ.

Στο υπόμνημα σημειώνεται ωστόσο ότι συνεχίζεται η εντυπωσιακή ανταπόκριση των δικαιούχων πολιτών για αγορά οικιστικής μονάδες από τον ΚΟΑΓ μετά την απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού για μείωση τιμών και παροχή διευκολύνσεων για αγορά οικιστικής μονάδες. Αναφέρεται ειδικότερα ότι τρεις βδομάδες μετά την εξαγγελία των μέτρων από τον ΚΟΑΓ έχουν υποβληθεί πέραν των 150 αιτήσεων από ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ ετοιμάζονται πέραν των 60 πωλητήριων εγγράφων από την υπηρεσία του ΚΟΑΓ.

Keywords
Τυχαία Θέματα