Ακριβείς επιπτώσεις πυρηνικού ατυχήματος στο Ακκιουγιου θα καταδείξει μελέτη του ΙΚυ

15:12 6/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μελέτη που θα προβλέπει με ακρίβεια το πόσο θα επηρεαστεί η  Κύπρος από ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα στου Ακκιουγιου, όπου η Τουρκία προγραμματίζει να εγκαταστήσει εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικής ενέργειας, ετοιμάζει το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που οργανώθηκε από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με αφορμή την επέτειο καταστροφής της Χιροσίμα, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου

καθηγητής Κώστας Παπανικόλας ανέφερε ότι η μελέτη αυτή θα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει όχι μόνο πού θα πήγαιναν τα ραδιενεργά απόβλητα σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και πόσος κόσμος θα πέθαινε ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η μελέτη αυτή θα βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου «Max Planck» σε συνεργασία με το ΙΚυ, η οποία καταδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η χωροθέτηση των πυρηνικών αντιδραστήρων στην αξιολόγηση των κινδύνων που παρουσιάζουν. Τα σύγχρονα κλιματολογικά – μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν τη δυνατότητα για αποτίμηση του κινδύνου αυτού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης από το ΙΚυ για την περίπτωση του Ακκιουγιου το οποίο απέχει μόλις 75 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους. Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι στην μελέτη θα εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις από ένα ατύχημα στο Ακκιουγιου μέρα με μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο.

«Αυτό συμψηφισμένο, δημιουργεί ένα ντοσιέ που μας δίνει νομικό έρεισμα να επέμβουμε σε επίπεδο διεθνών συνθηκών όπως στην ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας) και έχουμε δικαίωμα με βάση αυτή να έχουμε λόγο, είπε ο κ. Παπανικολάου.

Επισήμανε ότι το άρθρο 17 της Σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια της ΙΑΕΑ, δίνει σαφώς στην Κύπρο αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες το δικαίωμα παρέμβασης στην χωροθέτηση και λειτουργία του Ακκιουγιου, κάτι που ενισχύεται από τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας του Max Planck/IKυ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με την κοινοτική, στο θέμα της πυρηνικής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της σχετικής για το θέμα οδηγίας 2009/71/Euratom.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να εξεταστεί και ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κατάληψης ενός πυρηνικού εργοστασίου από τρομοκράτες κάτι που δημιουργεί τη λεγόμενη «βρόμικη πυρηνική βόμβα». Τόνισε ότι ένας τέτοιος κίνδυνος στην ευρύτερη περιοχής είναι σήμερα ακόμα μεγαλύτερος, λόγω και της πολιτικής  αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε ότι η μελέτη για το Ακκιουγιου θα δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των πολιτικών υπεύθυνων να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν το θέμα.  Αναφέροντας ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες παρεμβάσεις για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου και Κυριάκο Μαυρονικόλα, είπε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να επεκταθούν και πέραν του ΕΚ.

Αναφερόμενος στο ατύχημα της Φουκουσίμα, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι η ζημιά ήταν σχετικά μικρή γιατί δυτικά της Φουκουσίμα

Keywords
Τυχαία Θέματα