Ανακαλεί τα πορίσματα της για την Τράπεζα Κύπρου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

10:40 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε ανάκληση των πορισμάτων της για τις δύο μεγάλων ερευνών που διενήργησε σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου και ύστερα από έφεση που κατέθεσε εναντίον των αποφάσεων της Επιτροπής ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς

Πολυβίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησαν προτού δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιο ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής και άρα οι αποφάσεις που έλαβε στο διάστημα μέχρι τη δημοσιοποίηση του ονόματος του μέλους της Επιτροπής ενδεχομένως να μην ισχύουν.
Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε σε προηγούμενη παρόμοια απόφαση σε υπόθεση της Cyta.

Ο διορισμός ερευνώντα λειτουργού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έγινε στις αρχές Ιουλίου, ενώ η δημοσιοποίηση του ονόματος μέλος του ΔΣ της Επιτροπής έγινε Σεπτέμβριο.
Η μία έρευνα της Επιτροπής, που ξεκίνησε αρχές Ιουλίου με το διορισμό ερευνώντα λειτουργού, αφορά την απόφαση της Τράπεζας Κύπρου να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 200 εκ. ευρώ όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, ενώ η δεύτερη έρευνα αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου προέβη στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και κατά πόσον είχαν γίνει οι αναγκαίες ανακοινώσεις προς τους επενδυτές.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκασμένη πλέον να ξεκινήσει από την αρχή τις δύο έρευνες, επαναλαμβάνοντας όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε μέχρι σήμερα και επαναδιορίζοντας εκ νέου ερευνώντες λειτουργούς.
Στο παρελθόν είχε κερδηθεί έφεση που κατέθεσε εταιρεία εναντίον του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με το δικαιολογητικό ότι τα προσόντα μελών του ΔΣ δεν ήταν τα κατάλληλα για τη θέση που κατείχαν, με αποτέλεσμα να πέσουν γύρω στις 100 υποθέσεις της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αποφασισμένη να επαναρχίσει τις δύο έρευνες για την Τράπεζα Κύπρου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου δύο μήνες.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται κανονικά η έρευνα της Επιτροπής για την Λαϊκή Τράπεζα, που αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα, καθώς η σχετική έρευνα ξεκίνησε μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος μέλους του ΔΣ της Επιτροπής και έτσι δεν επηρεάζεται από την απόφαση του δικαστηρίου. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανακοινώσει την απόφαση της για την έρευνα που διενήργησε σε σχέση με στήριξη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που ζήτησε η Τράπεζα Κύπρου, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Κύπρου ενέργησε κατά παράβαση του άρθρου 11(1)(α) του περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμου, ως τροποποιήθηκε.
Η Επιτροπή σημείωνε ότι “η Εταιρεία δεν προέβηκε σε δημοσιοποίηση το ταχύτερο δυνατό, δηλαδή στις 15.6.2012, της «εμπιστευτικής πληροφορίας» που την αφορούσε άμεσα και συγκεκριμένα ότι, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εταιρείας για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), έχουν αυξηθεί από €200 εκ. περίπου (μετά την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι 30.6.2012 – ανακοίνωση Εταιρείας ημερομηνίας 10.5.2012), σε €400 εκ. περίπου με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης λόγω ενδεχόμενων επιπρόσθετων προβλέψεων”.

Ωστόσο, η Επιτροπή είχε στις 21 Δεκεμβρίου αποφασίσει να μην εξετάσει καθορισμό τυχόν διοικητικού προστίμου στην εταιρεία και είχε καλέσει το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου σε παραστάσεις στα πλαίσια εξέτασης από την Επιτροπή του ενδεχομένου επιβολής διοικητικού προστίμου σε μέλη του ΔΣ.
Η δεύτερη μεγάλη έρευνα της Επιτροπής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, βρισκόταν στο στάδιο που τόσο ο εκδότης (Τράπεζα Κύπρου) όσο και τα μέλη του ΔΣ της Τράπεζας είχαν κληθεί σε παραστάσεις ενώπιον της Επιτροπής για ενδεχόμενη παράβαση άρθρων του νόμου περί Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς).

Keywords
Τυχαία Θέματα