Ανακάλυψη στο Περού μέσω Google Earth

09:42 17/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Google Earth αποκάλυψε τα ζωόμορφα αναχώματα του Περού, τα οποία χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Η χώρα είναι ιδιαίτερα διάσημη για τις γραμμές της Νάζκα, οι οποίες αναπαριστούν εντυπωσιακές μορφές ζώων πάνω στο έδαφος.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, στη χώρα της Νότιας Αμερικής, αποκαλύφθηκαν νέα σχήματα ζώων, συμπεριλαμβανομένων πτηνών, ενός τεράστιου κόνδορα, μιας φάλαινας , μιας πάπιας και

ενός καϊμάν/πούμα-τέρας.

Οι σωροί χώματος ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από τον ομότιμο καθηγητή ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μισούρι, Robert Benfer, ο οποίος συνειδητοποίησε τη πλήρη μορφή και το μέγεθός τους, όταν τους εξέτασε από το Google Earth.

«Τα αναχώματα θα προσελκύσουν αρκετούς τουρίστες. Μερικά είναι περισσότερο από 4.000 ετών, κάτι που σημαίνει ότι χτίζονταν την ίδια περίοδο με τις πυραμίδες της Αιγύπτου», τόνισε ο καθηγητής.

Τα αναχώματα υπολογίζονται από πέντε έως 400 μέτρα στο μήκος, και βρίσκονται σε έξι παράκτιες κοιλάδες στο Περού. Εικάζεται ότι ντόπιοι τα κατασκεύασαν μεταφέροντας σε πλεχτά καλάθια πέτρες και χώμα.

«Πιθανώς να αντιπροσωπεύουν το ζωδιακό κύκλο των Άνδεων και μας φανερώνουν νέα στοιχεία για τη προϊστορία του Περού», συνεχίζει ο καθηγητής.

Επιπλέον, ο Benfer προτείνει ότι ενδεχομένως οι δομές να αποτελούν τις αναπαραστάσεις των αστερισμών που έβλεπαν οι αρχαίοι Περουβιανοί στον ουρανό. Οι σωροί, όχι μόνο αναπαριστούν τα αστέρια, αλλά ευθυγραμμίζονται με αυτά. Μέχρι στιγμής, ο καθηγητής έχει εντοπίσει αστρονομικές κατευθύνσεις σε κάθε γιγαντιαίο ανάχωμα. Για τους αρχαίους Περουβιανούς, η αστρονομία έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη καθημερινή τους ζωή, καθώς τα άστρα σηματοδοτούσαν το κατά πόσο γόνιμη θα ήταν η επόμενη χρονιά για τους ψαράδες, τους αλιείς και τους αγρότες.

«Για παράδειγμα, ήταν πολύ σημαντικό γι’ αυτούς να γνωρίζουν ότι έχει περάσει η 21η Δεκεμβρίου. Εάν μέχρι τότε, δεν υπήρχε κάποιο σημάδι για το φαινόμενο Ελ Νίνιο, τότε οι αλιείς και οι ψαράδες γνώριζαν ότι θα έχουν μια καλή χρονιά και οι αγρότες ότι δεν θα αντιμετώπιζαν ούτε ξηρασία, ούτε πλημμύρες», δηλώνει ο καθηγητής.

Keywords
Τυχαία Θέματα