Αναλαμβάνει δράση για την Κύπρο η ελληνοαμερικανική Κοινότητα
Κινήσεις σε ανθρωπιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και συμμετοχή ηγετικών παραγόντων της κυπριακής παροικίας και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Με
Οπως εξήγησε μετά τη λήξη της συνάντησης στους δημοσιογράφους, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, θα δημιουργηθεί ταμείο στην Αρχιεπισκοπή για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, που διανέμεται στο νησί μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα στους ομογενειακούς φορείς να επιλέξουν τον οργανισμό που θα βοηθήσουν.
Στην οικονομική πτυχή, οι ομογενείς εισηγήθηκαν την ιδέα την έκδοσης Ομολόγων Κύπρου, κατά το πρότυπο των ομολόγων του Ισραήλ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα κινηθούν σε δύο επίπεδο, το πρώτο να ενημερωθούν μέλη του Κογκρέσου και διαμορφωτές της κοινής γνώμης για τα πραγματικά γεγονότα στην Κύπρο κι από την άλλη να ασκηθούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον – εν όψει και της συνάντησης των ομογενών και του Αρχιεπισκόπου με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 18 Απριλίου στο Λευκό Οίκο – να μην πιέζουν για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, κάτω από αυτές τις δύσκολες για την Κύπρο περιστάσεις.
Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί αργότερα σήμερα κι αφού γίνουν κάποιες άμεσες πρακτικές κινήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αμερική, για άμεση υλοποίηση.
Η επόμενη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, χωρίς να αποκλείεται σ’ αυτή να συμμετάσχει κι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αν στο μεταξύ διευθετηθεί συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του, Τζον Κέρι.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε περί τις δυόμιση ώρες, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ, Πανίκος Παπανικολάου και Φίλιπ Κρίστοφερ, ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Αντι Μάνατος, ο πρόεδρος του ΑΗΙ, Νίκος Λαρυγγάκης, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ και μεγάλων εθνικοτοπικών ομοσπονδιών, παράγοντες της κυπριακής παροικίας και επιχειρηματίες.
Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση πολλή ενδιαφέρουσα, παραγωγική και ουσιαστική, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε αναφορικά με τα βήματα που θα αναληφθούν, πως για να γίνει ουσιαστική και συστηματική δουλειά θα συγκεντρώσουμε από την κυπριακή κυβέρνηση και την Εκκλησία της Κύπρου τα δεδομένα στα οποία υπάρχει ανάγκη βοηθείας και επεμβάσεως. Δηλαδή οι προτεραιότητες που υπάρχουν και το κόστος.
«Μιλούμε για μια συστηματική αντιμετώπιση και όχι εύκολους συναισθηματισμούς οι οποίοι κρατούν μόνο μια μέρα. Μιλούμε για μακροπρόθεσμο πράγμα το οποίο όμως αρχίζει τώρα. Περιμένουμε αμέσως τα στοιχεία αυτά , τα οποία όταν έλθουν θα δούμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει από πλευράς συμμετοχής των εκπροσώπων των οργανώσεων ώστε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».
«Κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Κασουλίδη και μετά όταν τελειώσαμε με τον κ. Υπουργό είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για μια σειρά βασικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της παρούσης κρίσεως στη Κύπρο. Είναι προβλήματα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως ανθρωπιστικά, είναι προβλήματα οικονομικά και είναι προβλήματα πολιτικά».
Για τα ανθρωπιστικά προβλήματα, είπε πως χρήζουν αμέσου αντιμετωπίσεως διότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία και χρειάζονται βοήθεια ανάλογη με την ανάγκη που προέκυψε και στην Ελλάδα λόγω παρόμοιας κρίσεως, σε τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε το Ταμείο Αλληλεγγύης μια ενδιαφέρουσα ιδέα.
«Δεν είναι μια έκκληση στα καλά αισθήματα των ανθρώπων για να δώσουν μια δωρεά, αλλά ένα προσοδοφόρο μέτρο το οποίο όμως προϋποθέτει μακρόπνοο σχεδιασμό. Δηλαδή το Ταμείο Αλληλεγγύης θα δεχθεί προσφορές οι οποίες θα ανταλλαγούν με ένα είδος ομολόγων, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν γύρω στο 2020, αν θυμάμαι καλά. Είναι μια ιδέα λίγο πολύ οικονομικής συνδιαλλαγής και επένδυσης, η οποία είναι επένδυση στην ελπίδα αλλαγής των πραγμάτων».
Για το πολιτικό κεφάλαιο, ο κ. Δημήτριος ανέφερε ότι λόγω της οικονομικής κρίσεως η Κύπρος φαίνεται να είναι σε μια κατάσταση δυσκολίας και σχετικής αδυναμίας την οποία κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν.
Όπως αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος, εντύπωση μεγάλη στους συμμετέχοντες έκανε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τα προβλήματα ο Κυπριακός λαός.
«Έκανε εντύπωση διότι ο Κυπριακός λαός αντιμετώπισε με μία απίθανη αξιοπρέπεια αυτό που του επεβλήθη με τον χειρότερο τρόπο και με τον πιο βίαιο τρόπο. Θα το δεχθείτε ή καταστρέφεστε. Και όπως μας είπε και ο κ. Υπουργός Εξωτερικών, η επόμενη μέρα έδειξε μια αυξημένη αλληλεγγύη, αντί να πολεμά ο ένας τον άλλον για το ποιος θα μπορέσει να πάρει το καλύτερο, κοίταξαν να βοηθήσουν ό ένας τον άλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν άνοιξαν οι τράπεζες μετά από 15 μέρες δεν παρουσιάστηκαν ούτε σκηνές βίας ούτε βιαιοπραγίες ούτε βανδαλισμοί ούτε τίποτε. Υπήρξε μια πολύ σοβαρή και ψύχραιμη αντιμετώπιση η οποία δείχνει την ποιότητα αυτού του λαού. Αυτό επομένως είναι ένα εχέγγυο για τη συνέχεια, η οποία θέλουμε να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομη και βραχεία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι».
Ο κ. Δημήτριος επισήμανε ότι οι δυνατότητες για ουσιαστική βοήθεια υπάρχουν.
«Νομίζω μπορούμε να κινηθούμε, χωρίς να τρέφουμε ουτοπιστικές ελπίδες ότι σε μια νύκτα μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε γενναιόδωρα. Θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια».
Τόνισε ότι η Ομογένεια σήμερα έχει τις δυνατότητες και μπορεί.
«Το θέμα είναι πως θα δημιουργήσουμε τα κίνητρα , τα ελατήρια για να ανοίξουν αυτές οι βρύσες σε μια πολύ μεγάλη δεξαμενή».
Αναφορικά με τα αίτια της κρίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι υπάρχει μια ευθύνη και από πλευράς ελληνοκυπριακής, αλλά η μεγάλη ευθύνη ανήκει στους απέξω. Λοιπόν αυτοί θα έπρεπε να δώσουν και τη σωστή λύση και όχι να επιβάλουν αυτού του είδους τις πολύ βίαιες, τραχείς και φοβερά οδυνηρές λύσεις για τον Κυπριακό λαό».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ χαρακτήρισε συγκινητική την ανταπόκριση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, που συγκάλεσε τη διάσκεψη. Ενώ επισήμανε πως το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνομίλησε τηλεφωνικά με τους συμμετέχοντες για μιάμιση ώρα δείχνει τη σημασία της συνάντησης και της προσδίδει αξιοπιστία.
«Από την αρχή της συνάντησης θέσαμε το περίγραμμα, ότι υπάρχουν τρείς άξονες δράσης.
Ο πρώτος είναι ο ανθρωπιστικός κι η ανάγκη που υπάρχει για άμεσες προσπάθειες ανακούφισης. Αποφασίσαμε – με βάση τις συμβουλές του υπουργού – πως όποιος επιθυμεί να προσφέρει χρηματικά, να το πράξει μέσω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία θα το διαβιβάσει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρο για να διαθέσει τα ποσά στο σκοπό τους.
Ο δεύτερος είναι ο οικονομικός. Κι όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, υποβάλαμε εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσε το Ταμείο Αλληλεγγύης να «εξαμερικανιστεί» και να λειτουργήσει κάτω από τους κανονισμούς της αμερικανικής ομοσπονδιακής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). Ετσι τα Ομόλογα Κύπρου να διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που διατέθηκαν τα Ομόλογα του Ισραήλ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών μας ζήτησε να τους αναπτύξουμε πως αυτό μπορεί να γίνει και του είπαμε ότι έχουμε ειδικούς οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς. Μιλούμε για «Ομόλογα Κύπρου’ τα οποία θα αρχίσουν να δίνουν αποδόσεις μετά το 2020. Αυτός πιστεύουμε θα είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος, καθώς δεν είναι φιλανθρωπία αλλά επένδυση.
Ο τρίτος ήταν ο πολιτικός, που κρίνω σαν και περισσότερο επείγοντα. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, όμως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η κυβέρνηση πιέσουν έντονα για να αρχίσουν τώρα οι συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού. Προφανώς και δεν είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για την Κύπρο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.
Συζητήσαμε επίσης και τις λανθασμένες εντυπώσεις που επικρατούν για την Κύπρο, ως δήθεν κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για Ρώσους ολιγάρχες κ.α. Γι’ αυτό και εκδώσαμε αυτό το φυλλάδιο «Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Κύπρο» που εξηγεί την κατάσταση. Θα εκπλαγείτε πόσοι βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Κύπρο κι έχουν λανθασμένες εντυπώσεις».
Τέλος ανάφερε ότι συζητήθηκε το πώς το μήνυμα θα περάσει και στην εθνική παρέλαση της Κυριακής στη Νέα Υόρκη, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη συνάντηση στις 18 Απριλίου στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για τον ετήσιο εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Πανίκος Παπανικολάου, χαρακτήρισε πολύ παραγωγική τη συζήτηση που έγινε και την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου πολλή θετική, όπως και την ανταπόκριση των ομογενειακών οργανισμών. Είπε επίσης πως ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη την συζήτηση που έγινε για μιάμιση ώρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, μέσω τηλεφώνου.
«Το σημαντικό είναι πως η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί για να καρποφορήσει. Από πλευράς Κυπριακής Ομοσπονδίας είμαστε σε επαφή με την πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον και με υπουργεία στην Κύπρο. Μέχρι τις αρχές τις προσεχούς εβδομάδας αναμένουμε ότι θα βρίσκεται στα χέρια μας ένας ολοκληρωμένος κατάλογος συγκεκριμένων προγραμμάτων της Κύπρου, τα οποία θα στείλουμε στους οργανισμούς μας. Ετσι, ο κάθε οργανισμός θα μπορεί να αποφασίσει τι τους ενδιαφέρει και βρίσκεται στις δυνατότητές του για να το φέρει σε πέρας.
Προσδοκούμε αμέσως μετά το Πάσχα να έχουμε νέα συνάντηση και ελπίζουμε τις μέρες εκείνες να βρίσκεται μαζί μας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, για να έχει και προσωπική επαφή γι’ αυτούς που έχουν ενδιαφερθεί και επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά τις προσπάθειες.
Ο Υπουργός Εξωτερικών μας μίλησε για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Μας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα ταμείο όπου κάποιος μπορεί απλά να στέλνει βοήθεια, αλλά θα επενδύει χρήματα αναλαμβάνοντας ρίσκο και προσδοκώντας μετά το 2020 που θα αρχίσουν τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου, να έχει μία καλή απόδοση.
Μας μίλησε επίσης για άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στον κόσμο, δίνοντας έμφαση και στο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Κύπρου».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μια φάρσα στοίχησε την ζωή 17χρονου
- Γέροντας Πορφύριος: Πως να διώχνουμε ανασφάλεια, απελπισία και κατάθλιψη
- ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ»: Κινδυνεύει να χάσει την εξειδίκευσή του
- Ποιος …σκότωσε τον Ανδρέα Παπανδρέου;
- Τι είπε ο Σαμαράς και τι συμφώνησαν για φόρο στα ακίνητα, ληξιπρόθεσμες και απολύσεις
- Παραίτηση…
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΕΛΑΥΕ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ
- Καλαμάτα: Τροχαίο ατύχημα με τετραμελή οικογένεια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις OnlyCY
- Τελευταία Νέα OnlyCY
- Αναλαμβάνει δράση για την Κύπρο η ελληνοαμερικανική Κοινότητα
- Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Β. Κορέα να τερματίσει τις απειλές εναντίον της Ν. Κορέας
- Λίγο χιούμορ στη ζωή μας: 15 ανέκδοτα με γιατρούς
- Κατέστρεψαν σημαντικό υλικό της έρευνας του οίκου «Alvarez & Marsal» για το τραπεζικό σκάνδαλο, σύμφωνα με το ΡΙΚ
- Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη στα ελληνικά αεροδρόμια
- Επείγουσα έκκληση για ανεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για τον 12χρονο Άγγελο
- Πουλήθηκαν τέσσερα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό – Το ένα στη Λευκωσία
- Ομήρου: Ρύθμιση διαφύλαξης των Ταμείων Προνοίας τραπεζοϋπαλλήλων μέχρι αύριο
- Αμερικάνικος Τύπος: Did Putin sink Cyprus?
- Το τέταρτο διάταγμα εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
- 61χρονος έπεσε με το αυτοκίνητο στη θάλασσα
- Τέλειο μακιγιάζ για ώριμα πρόσωπα
- Κύπρος: Περιοριστικά μέτρα για ακόμα τρεις μέρες
- Οι ΗΠΑ προσφέρουν 5 εκατ. δολ. για πληροφορίες για αρχηγό ανταρτών στην Ουγκάντα
- ΠΑΟ: Αντιδράσεις για το δίδυμο Αναστασίου - Νταμπίζα
- Αναλήψεις 6,2 εκατ. έκαναν «μετά θάνατον» 92 συνταξιούχοι
- Κυψέλη: Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της
- Aστυνομία και ΕΥΠ αμφισβητούν ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή
- Οι φήμες είναι αληθινές-Ο γάμος του Γουίλ Σμίθ είναι ορθάνοιχτος σε τρίτους