Ανανέωσε τη δέσμευση τιμής της Βουλής για τα ταμεία προνοίας ο Γ. Ομήρου

14:15 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δέσμευση τιμής της Βουλής για τα ταμεία προνοίας ανανέωσε ενώπιον του 45ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΤΥΚ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη έχει κληθεί στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για το θέμα.

«Θέλω με τη σημερινή ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά, εκ μέρους της Βουλής

των Αντιπροσώπων, ότι θα επαγρυπνούμε και θα ενεργούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση των εργασιακών σας δικαιωμάτων και των συνταξιοδοτικών σας ωφελημάτων και των ταμείων προνοίας», είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτή «είναι μια δέσμευση τιμής».

Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε ο κ. Γεωργιάδης για τα ταμεία προνοίας είπε ότι «έχουμε καλέσει τον Υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη αρχηγών και εκπρόσωπων της Βουλής για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «υπάρχουν και υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις και αναμένουμε, απαιτούμε, και είναι αδιαπραγμάτευτη η απαίτησή μας, να υπάρξει κατανομή ευθυνών και όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων της χώρας μας».

Εξέφρασε τη θέση του συνόλου των μελών της Βουλής, όπως είπε, ότι «αναμένουμε από την ερευνητική επιτροπή που έχει διοριστεί να καταλήξει σε πορίσματα, αλλά και από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος δυνάμει του Συντάγματος έχει την εξουσία, να προσαγάγει ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων όλους όσοι ενέχονται για τη σημερινή οικονομική τραγωδία».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup εν ολίγοις μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία».

Εκτιμάται, ανέφερε, «ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης - αποδεικνύεται από τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα του κράτους που ανακοινώθηκαν χθες - σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχεια».

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «όσοι πήραν αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 39 χρόνια τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας, που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της Τουρκίας». Δεν έλαβαν υπόψη, ανέφερε, «ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, η Κύπρος έχασε το 70% των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει 200 χιλιάδες πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974».

«Η αλληλεγγύη, που είναι η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απουσίασε», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να επιστρέψει η Ευρώπη στις αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης».

Συνέχισε λέγοντας ότι «οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας». Τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας πάσχουν, είπε, «γιατί είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία». Τα αποφασιστικά μέτρα για ρύθμιση των αγορών απουσιάζουν, πρόσθεσε, «και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι εκείνοι που προκάλεσαν την κρίση θα καταβάλουν το τίμημα αλλά και ότι πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί στο κόστος εξόδου από την κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «είναι κατεπείγουσα η ανάγκη η κυπριακή οικονομία να ξαναβρεί το δρόμο της σταθερότητας, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της Τρόικας, του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης».

Αυτή, είπε, «είναι σήμερα η μεγάλη πρόκληση για την πολιτική στην Κύπρο, για όλους μας, η μεγάλη ευθύνη για το σύνολο των θεσμών της κυπριακής κοινωνίας, για το σύνολο του λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα