Αναστασιάδης: Η νέα Κυβέρνηση θα χρειαστεί οικονομική ανάσα μέχρι το δανεισμό από την Τρόικα

07:52 23/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην εξασφάλιση δανείου από το εξωτερικό προσανατολίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, εάν εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς, μέχρι την υπογραφή του μνημονίου και την καταβολή χρημάτων από την Tρόικα, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πόρους για να αποφύγει τη στάση πληρωμών και συντάξεων. Την ίδια

ώρα, δηλώνει πως, εφόσον το βάρος της υπογραφής θα βαραίνει τη δική του Κυβέρνηση, θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση ενδεχόμενων “αγκυλώσεων, στρεβλώσεων ή άδικων προνοιών” της μνημονιακής σύμβασης.

Απαντώντας σε ερώτηση, στο πλαίσιο δείπνου της Λέσχης Lions Λεμεσού, για το πώς θα αντιμετωπίσει, εάν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα, τις οικονομικές ανάγκες που θα παρουσιαστούν, μέχρι την εξασφάλιση του δανείου από την Τρόικα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως “τα πρώτα πρώτα μέτρα θα είναι πώς εξασφαλίζουμε ανάσα, οξυγόνο”.

“Θα καταβάλουμε προσπάθεια, είτε μέσω ενός προσωρινού δανεισμού από ξένη χώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες, με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ενδεχόμενα κι όχι υψηλό, θα επιδιώξουμε να μετατεθεί η αποπληρωμή του ρωσικού δανείου, θα επιδιώξουμε ώστε να μας δοθεί χρόνος επαναδιαπραγμάτευσης ενδεχόμενων αγκυλώσεων ή στρεβλώσεων ή άδικων προνοιών της μνημονιακής σύμβασης, αφού θα φέρουμε το βάρος της υπογραφής”, συμπλήρωσε.

Είπε πως, “παρά τα όσα λέγουν κάποιοι για την εδώ παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ, των κυριοτέρων από τα κράτη που μπορούν να μας συμπαρασταθούν, θα έχουμε την αλληλεγγύη, τουλάχιστον του αδελφού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος “.

Εξάλλου, στην ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή του τερματικού για το φυσικό αέριο, και διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση επείγεται να συμφωνήσει με μίαν εταιρεία με κόστος πολύ μεγαλύτερο από άλλες, που ήδη δραστηριοποιούνται στο Βασιλικό.

“Γιατί ο Κύπριος φορολογούμενος να πληρώσει 400 τόσα ή και περισσότερα εκατομμύρια για να κάνει το ίδιο τερματικό φύλαξης υγρών καυσίμων, που μπορεί να γίνει από αλλού; Τί είναι εκείνο το οποίο επείγει μάλιστα να υπογραφτεί τώρα από στιγμή σε στιγμή; Τί είναι εκείνο το οποίο σε αποτρέπει από το να συμβληθείς με άλλες εταιρείες και να ζητήσεις και τη συνδρομή της αντιπολίτευσης και να εξηγήσεις γιατί αποφεύγεις ενδεχόμενα διαγωνισμούς;” διερωτήθηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία τη Δημοκρατίας.

Ανέφερε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των διαφόρων φάσεων για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης, στρατηγικές συμμαχίες και επιλογή του μοντέλου που θέλουμε να διέπει το καθεστώς του φυσικού αερίου, μέσα από μιαν εθνική πολιτική, “γιατί δεν μπορεί να είναι πολιτική κανενός Αναστασιάδη ή κανενός Συλικιώτη, που θέλει μέσα από μιαν επίσπευση διαδικασιών, να επιτύχει τα πάντα – κατά την άποψη του – τώρα που φεύγει”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις γενικές του θέσεις επί του Κυπριακού, λέγοντας πως “η αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να γίνει μέσα από τη συλλογική διαχείριση, μέσα από μια νέα διαδικασία, η οποία θα θέλει την ΕΕ ενεργώς παρούσα, έτσι ώστε οι πρόνοιες της λύσης να μην παραγνωρίζουν ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ”.

“Αυτό που διαπιστώνεται σήμερα είναι ότι αν δεν ενώσουμε δυνάμεις, αν δεν συνεργαστούμε με αλληλοσεβασμό και αν δεν μας διακρίνει ο πραγματισμός στο τι είναι αυτό που συμβαίνει και στο πώς θα το αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε να δοθεί μια λύση που θα μας απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα μας απαλλάσσει από εποίκους, θα δημιουργεί προοπτικές, έτσι ώστε οι Κύπριοι πολίτες να είναι ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες με τους λοιπούς, δεν πρόκειται κανενός οι ώμοι να επιτύχουν το στόχο που όλοι επιδιώκουμε και που έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες διάσωσης του Κυπριακού Ελληνισμού, προέκτασης, παραμονής του, αλλά και προκοπής του”, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως, μέσα από τη διαβούλευση προήλθε η “ιστορική υπέρβαση του ΔΗΚΟ, που δημιουργεί προοπτική μιας Κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, μιας Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας”, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, δήλωσε ότι “με αδύναμη την οικονομία και με υποθηκευμένo, αν θέλετε, ένα μέρος της κυριαρχίας μας, δημιουργούνται προβληματισμοί ως προς τη δυνατότητα κάποιων να αποπειραθούν να ασκήσουν πιέσεις”.

“Θέλω να διαβεβαιώσω πως αυτές οι πιέσεις θα πέσουν στο κενό και δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό, σε καμία πίεση, σε καμία οπωσδήποτε απαράδεκτη παρέμβαση”, ανέφερε και συμπλήρωσε πως “αντίθετα, αυτό που λέμε είναι ότι, παράλληλα με τα άμεσα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την οικονομία, αυτό που απαιτείται είναι και ισχυρή παρουσία στην ΕΕ, ισχυρές συμμαχίες, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα και ένα δίχτυ προστασίας των δικαίων και δικαιωμάτων μας και ενίσχυση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε τις προτάσεις του που στοχεύουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Καταλήγοντας δήλωσε αποφασισμένος “τα κόμματα που θα συγκροτήσουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας να αφήσουμε την σφραγίδα μας από τη διακυβέρνηση της επόμενης πενταετίας”.

Keywords
Τυχαία Θέματα