Αναθεώρηση συνθηκών της ένωσης πριν την ενιαία αρχή προκρίνει η Γερμανία

11:32 13/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η δημιουργία ενιαίας αρχής για τη στήριξη και διάσωση των προβληματικών τραπεζών στην ΕΕ είναι νομικά ανέφικτη χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση των συνθηκών της ένωσης, δηλώνει σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Καλεί σε μια προσέγγιση δύο βημάτων που θα άφηνε τις διασώσεις τραπεζών στα χέρια

ενός δικτύου εθνικών αρχών μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αναθεωρήσεις των συνθηκών.

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γίνεται λίγες εβδομάδες πριν την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια ενιαία αρχή στήριξης και διάσωσης τραπεζών – του θεωρούμενου ως δεύτερου πυλώνα της πολυδιαφημισμένης τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ. «Θέτει εν αμφιβόλω την πρόταση πριν καν αποκαλυφθεί», συμπληρώνει η εφημερίδα.

Αναφορικά με την ανάγκη στήριξης στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ενδεικτικά: «Η ΕΕ δεν έχει μέσα εξαναγκασμού για την επιβολή αποφάσεων. Οι ιστορικές της ρίζες είναι μικρές. Η δημοκρατική νομιμοποίησή της θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αυτό που έχει είναι ευθύνες και εξουσίες που ορίζονται από τις συνθήκες της. Το να λαμβάνονται αυτές ελαφρώς, όπως προτείνεται ορισμένες φορές, είναι παρέμβαση στον κανόνα δικαίου».

Παρόλα αυτά, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επισημαίνουν ότι οι νομικοί της Κομισιόν και της ΕΚΤ έχουν αποφανθεί πως οι υπάρχουσες συνθήκες επιτρέπουν τη συγκέντρωση στις Βρυξέλλες της εξουσίας διάλυσης ή αναδιάρθρωσης ασθενών τραπεζών. Ο κ. Σόιμπλε διαφωνεί γράφοντας πως «οι συνθήκες δεν επαρκούν για να εδραιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία μία νέα και ισχυρή κεντρική αρχή εκκαθάρισης». Προειδοποιεί μάλιστα ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ. «Δεν πρέπει να δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η τροποποίηση των συνθηκών θα πάρει χρόνο.

Κατά τη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε έχει εκφράσει ανάλογες θέσεις στους ομολόγους του στο παρελθόν, αλλά είναι η πρώτη φορά που διατυπώνει τόσο ξεκάθαρα αίτημα τροποποίησης συνθηκών. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Βερολίνο παρουσιάζει το εναλλακτικό σχέδιο της «προσέγγισης δύο βημάτων» που προβλέπει την ενεργοποίηση ενός «δικτύου εθνικών αρχών» για τη διάσωση τραπεζών υπό τρεις προϋποθέσεις: τη δυνατότητα έναρξης λειτουργίας της νέας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής των τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα επίπεδα που ορίζει η συνθήκη Βασιλεία ΙΙΙ και τη συμφωνία νέων κανόνων για εθνικές αρχές εκκαθάρισης και εθνικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα