Άναυδος ο Φερχόιγκεν από τη συμπεριφορά κάποιων έναντι της Ελλάδας

13:01 17/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν επικρίνει τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται στην Ελλάδα και δηλώνει άναυδος από το ύφος που κάποιοι χρησιμοποιούν αναφερόμενοι στους Ελληνες.

Σε συνέντευξή του στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR) της Γερμανίας, o πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

«Πιστεύω πως θα παραμείνει. Σε κάθε περίπτωση

αυτό θα πρέπει να επιθυμούμε. Η διαίσθησή μου μού λέει όμως ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται κανείς σε έναν λαό, ωσάν αυτός να αποτελείται από εγκληματίες», σημειώνει ο κ. Φερχόιγκεν.

Προσθέτει ότι «το ζητούμενο δεν είναι να τιμωρήσουμε τους Ελληνες, αλλά να βοηθήσουμε τη χώρα να βγει από την κρίση, και στο πεδίο αυτό έγιναν σοβαρά λάθη από την αρχή”.

”Το 2010 οι Υπουργοί Οικονομικών και η Κομισιόν είπαν ότι το 2012 η Ελλάδα θα τα έχει καταφέρει. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Ούτε το 2015 θα είναι ρεαλιστική η υπέρβαση της κρίσης, ούτε το 2020», συνέχισε.

Από τη γερμανική εμπειρία «γνωρίζουμε ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει με τους ανθρώπους της και αυτοί δεν αλλάζουν εν μία νυκτί», παρατηρεί ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρεται στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα της διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος, λέγοντας: «Το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Ηδη βλέπουμε τα αποτελέσματά του. Η ανεργία στους νέους έφτασε το 50%, μια ολόκληρη γενιά χωρίς ελπίδα. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Τους θέλουμε στη Γερμανία για να τους δώσουμε εδώ θέσεις εργασίας;”

Οπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα της δώσει μακροπρόθεσμα ευκαιρίες ανάπτυξης. ”Το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι μονομερές, γραφειοκρατικό και δογματικό θα μπορούσα να πω. Αποσκοπεί στο να σφίξουν όλοι το ζωνάρι. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει», λέει ο πρώην Επίτροπος.

Ο κ. Φερχόιγκεν παραδέχεται ότι όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την ανάπτυξη της Ελλάδας δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί στον απαιτούμενο βαθμό.

Ζητά τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών που ισχύουν για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η απορρόφηση κονδυλίων. Τάσσεται επίσης υπέρ της συγκρότησης μιας ομάδας ειδικών που θα ασχοληθεί με την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δεν αρκεί να έχουμε τους Υπουργούς Οικονομικών να κοιτούν τον προϋπολογισμό, λέει ο Γερμανός πολιτικός και τονίζει: «Θα πρέπει να σας πω ότι μένω άναυδος από τους τόνους που χρησιμοποιούνται αναφορικά με την Ελλάδα και το πακέτο στήριξης προς αυτήν. Μου δημιουργείται το συναίσθημα ότι η πυροσβεστική ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα