Ανησυχία για την πορεία του Κυπριακού και της οικονομίας εκφράζει ο Γ. Λιλλήκας

16:40 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν απεικονίζει την πραγματικότητα και κινείται στο «ποντιοπιλατικό πνεύμα» που μας έχει συνηθίσει, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι στο ψήφισμα «δεν γίνεται καμία αναφορά στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν για δύο ιδρυτικά κράτη», προσθέτοντας ότι «εστιάζει στο ότι πρέπει να επαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι συνομιλίες χωρίς

να κατονομάζει την τουρκική αδιαλλαξία ως υπεύθυνη για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών».

«Ανησυχούμε γιατί οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις θα ενταθούν με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, και όπως έχουν τα δεδομένα η επανέναρξη των συνομιλιών ανησυχούμε ότι θα γίνει στη βάση του κειμένου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 18 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε,

Ένα κείμενο, συνέχισε, « το οποίο έχει πάρα πολλές ασάφειες, έχει σοβαρές ασάφειες αναφορικά με την κυριαρχία, την οποία ερμηνεύει ότι πηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ, ασάφειες για την ιθαγένεια η οποία δεν θα είναι μια αλλά θα είναι τρείς».

Ανησυχούμε, είπε, « γιατί η επανέναρξη των συνομιλιών σ’ αυτό το περιβάλλον θα γίνει χωρίς να έχει αποσύρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις λεγόμενες συγκλίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να αποσύρει»

Ανέφερε επίσης ότι «οι συνομιλίες σ’ αυτή την περίοδο βρίσκουν την Ελλάδα και την Κύπρο αποδυναμωμένες, οικονομικά εξαρτημένες και ευάλωτες σε πιέσεις και εκβιασμούς».

Σε τέτοιες συνθήκες, είπε, « οι συνομιλίες δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν στο Σχέδιο Ανάν με διαφοροποιήσεις, με αλλαγές, αλλά προς το χειρότερο για την ελληνική πλευρά».

Πρόταση για μια παγκύπρια αντικατοχική εκδήλωση

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι με αφορμή και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για διοργάνωση από μέρους της Κυβέρνησης συναυλιών για τα 40 χρόνια από την εισβολή και την κατοχή, απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και στους Αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, επιστολή με την οποία τους προτείνει όπως διοργανωθεί από κοινού μια παγκύπρια αντικατοχική εκδήλωση.

Στόχος, είπε, είναι «να στείλουμε μήνυμα Ενότητας ανάμεσα στο λαό. Να αναπτερώσουμε το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας. Να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα, συλλογικά το μήνυμα ότι τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής δεν πρόκειται να γίνουν αποδεχτά από τη δική μας πλευρά».

Ανεργία

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΕ για την ανεργία, είπε ότι από αυτά τα στοιχεία «φαίνεται ότι η ανεργία στην Κύπρο συνεχίζει να καλπάζει».

Η Κύπρος, είπε, « είχε την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ. Η ανεργία ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις της Τρόικας αλλά και της Κυβέρνησης. Το ίδιο συνέβηκε και με το δημόσιο χρέος έναντι του ακαθάριστου εθνικού μας προϊόντος. Από το 84% ανήλθε στο 110% του ΑΕΠ και αυτό μέσα σε λίγους μόνο μήνες», πρόσθεσε..

Είναι εμφανές, είπε, « ότι οδηγούμαστε στο δρόμο που ακολούθησε η Ελλάδα. Το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο με ακόμα πιο σκληρούς όρους».

«Πότε άραγε η Κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι η ευλαβική εφαρμογή των όρων του μνημονίου μας οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση και ότι χωρίς πραγματικά και αποτελεσματικά αναπτυξιακά μέτρα η ανεργία θα αυξάνει;» διερωτήθηκε τέλος ο κ. Λιλλήκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα