Αντιπαραθέσεις στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση της πρότασης μομφής ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης

18:05 9/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της επιλογής του για κατάθεση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, εμφανίζονται στη Βουλή οι κυβερνητικοί βουλευτές. Κυρίαρχο επιχείρημα της πλειοψηφίας, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ

επιχειρεί μέσω της πρότασης μομφής να υπερβεί τις εσωκομματικές του διαμάχες. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πλευράς τους, κινούνται στο πλαίσιο των χθεσινών τοποθετήσεων των εισηγητών της, για τα αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου και τις “αντιδημοκρατικές εκτροπές” της κυβέρνησης.

Από την πρωινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Κώστα Σκανδαλίδη πως η κυβέρνηση δεν αξίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποίαν ωστόσο, εκείνος θα δώσει – όπως επίσης και η σφοδρή επίθεση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, αν και άφησε να εννοηθεί πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως την κατέθεσε χωρίς να διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα.

“Οταν εγκαλείται μία κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, οφείλει να μιλήσει για τα πεπραγμένα της και για το σχέδιό της – για το πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα μείωσης της ανεργίας”, απάντησε στις βολές της πλειοψηφίας ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ). “Στην πρόταση μομφής μας οδήγησε η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας και ο αντιδημοκρατικός σας κατήφορος” συμπλήρωσε.

“Οσο δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου απ’ την κρίση και πολιτικές δυνάμεις για να το στηρίξουν, οι εκλογές δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα. Η επίκληση της κοινωνίας δεν φτάνει, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί από μόνη της να κυβερνήσει”, παρατήρησε η Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ).

“Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περισσότερο την οικονομία” υποστήριξε στην τοποθέτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ).
“Ούτε μια νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει κατατεθεί στον αγροτικό χώρο” παρατήρησε ο Βαγγέλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ). “Οι αγρότες διαπιστώνουν στα τραπεζικά τους βιβλιάρια, πως στερούνται από 15-40% αυτού που έπαιρναν μέχρι σήμερα. Μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, ο αγροτικός χώρος έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς χρηματοδοτικό εργαλείο”, υποστήριξε ο βουλευτής.

Ο Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους και παρατήρησε πως “αν υπήρχε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία των ψευδών προεκλογικών υποσχέσεων, η ηγεσία σας θα έπρεπε να είχε διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος (…) Πρέπει να φτιάξετε τις φυλακές, γιατί μπορεί να σας χρειαστούν…” .

“Συμφωνείτε με τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, με το σφετερισμό δημόσιας περιουσίας; Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι σ’ αυτή τη χώρα, αυτό που ψηφίζουμε εμείς στη Βουλή;” ρώτησε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Σταμενίτης (ΝΔ). “Από πού κι ως πού η ΕΡΤ, τα κτίρια της Αγίας Παρασκευής, ανήκουν στους εργαζόμενους; Τότε, ανήκει και το κτίριο της Βουλής και τα Υπουργεία στους εργαζόμενους τους!” παρατήρησε ο Παύλος Βογιατζής. “Οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ εχθές, δεν ανέφεραν τίποτε για τους εργαζομένους της ΕΡΤ” παρατήρησε η Αννα Καραμανλή, ενώ ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως “ενδιαφέρεται για τα δώδεκα άτομα που ήταν κλεισμένα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και όχι το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”. “Η ελληνική κοινωνία δεν ταυτίζεται με την κατάληψη και με τη διαιώνισή της – γι’ αυτό και η πρόταση μομφής μοιάζει με έμμεση στήριξη της κυβέρνησης”, συμπέρανε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Ντόλιος. “Η πρόταση μομφής αποτελεί έναν αμοιβαία επωφελή αντιπερισπασμό, γιατί δυναμώνει την ενότητα των δύο πόλων της αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας της ΕΡΤ”, παρατήρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Από την άλλη, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως αναγκάζεται να δώσει στην κυβέρνηση “μία ψήφο εμπιστοσύνης που δεν της ανήκει”. Κατά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, “η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι πατριωτικό χρέος”. “Αντί να εκλιπαρούμε μια χούφτα ξένους για 1000 θέσεις εργασίας, ας κοιτάξουμε πώς θα ενισχύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπόθεση ότι δεν θα προβούν σε απολύσεις και θα κάνουν από μία πρόσληψη. Αντί να οδηγούμε τη χώρα σε νέο διχασμό, να βρούμε ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης στις κρίσιμες επιλογές”. πρότεινε.
Ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.), ο οποίος, αν και δήλωσε πως θα υπερψηφίσει αύριο “την πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. για εκλογές και κυβέρνηση εθνικού σκοπού” (σ.σ. οι ΑΝ.ΕΛ. υπερψηφίζουν την πρόταση μομφής), καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως “δεν διαθέτει πρόγραμμα για να κυβερνήσει, τα στελέχη του υπερασπίζονται τους τουρκόφωνους στη Θράκη μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ” – και εν γένει αποτελεί “συστημικό και εν πολλοίς επικίνδυνο κόμμα, με τις διάφορες συνιστώσες που έχει: τη συνιστώσα της δραχμής, τη συνιστώσα που καταφέρεται εναντίον του κάθε επενδυτή, εκείνη που υπερασπίζεται τους κάθε λογής κατηγορούμενους για τρομοκρατικές ενέργειες”.

Το ΚΚΕ δια του Γιάννη Γκιόκα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως “προσχωρεί πλέον και στο στρατόπεδο των εκβιασμών, καθώς δηλώνει πως η έξοδος απ’ την Ε.Ε. είναι καταστροφή”. “Σε τι διαφέρει αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας από τις ΗΠΑ, σε σχέση μ’ αυτό που έλεγε προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς; Είπε και πως το κράτος έχει συνέχεια – κάτι που σημαίνει πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, δηλαδή τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις…” παρατήρησε ο κ. Γκιόκας.
Φάκελο με “εκατόν εξήντα σκάνδαλα της συγκυβέρνησης” κατέθεσε ο Δ. Κουκούτσης (Χρυσή Αυγή), προτείνοντας στο λαό “το γκρέμισμα της δικτατορίας των διεφθαρμένων, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί το νέο εθνικό λαϊκό κράτος”. “Με τη προφυλάκιση των τριών συναγωνιστών μας υπογράψατε την πολιτική σας καταδίκη”, ανέφερε προς την πλειοψηφία ο Π. Ηλιόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα