Αντώνης Αντωνίου: Όποια μέτρα και αν ληφθούν δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς αλλαγή νοοτροπίας

17:51 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και βελτίωση της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας δεν θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα χωρίς ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και προσέγγιση μας στα οικονομικά θέματα, εξέφρασε σήμερα ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό

προϋπολογισμό του 2014 ο Αντώνης Αντωνίου είπε ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 ο οποίος έχει καταρτιστεί στα πλαίσια των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα, παρουσιάζει αναπόφευκτα σημαντικές περικοπές δημοσίων δαπανών και αδυναμίες στο αναπτυξιακό σκέλος.

Αφού περιέγραψε την ζοφερή υφιστάμενη εικόνα της κυπριακής οικονομίας, αναφέροντας παράλληλα πως η κατάσταση προβλέπεται χειρότερη για το 2014, ο κ. Αντωνίου είπε ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές «επιβάλλεται να ξαναβρούμε τον προσανατολισμό μας, να ανακαλύψουμε ξανά τον πραγματικό μας εαυτό και την πραγματική εθνική και θρησκευτική ταυτότητα, να δούμε τα πράγματα με σύνεση και ψυχραιμία και κυρίως με μια ενιαία στρατηγική και πρακτική να τονώσουμε το εθνικό μας φρόνημα, την πίστη στην πατρίδα και το εθνικό μας μέλλον».

Ανέφερε δε πως η κατάσταση θα πρέπει να ελεγχθεί έγκαιρα για να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία, είπε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μέτρα και αν ληφθούν δεν θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά αποτελέσματα χωρίς ριζική αλλαγή στη νοοτροπία και προσέγγιση μας στα οικονομικά θέματα. «Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε νέα τροχιά και οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με ανάλογη ωριμότητα» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Αντώνης Αντωνίου αναφέρθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες κατά το ΔΗΚΟ, χρήζουν επανεξέτασης με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στα νέα οικονομικά δεδομένα και στην πορεία εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

Αυτές, όπως είπε, έχουν να κάνουν με σοβαρές τομές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ειδικότερα σε σχέση με τα επιτόκια, το κόστος του χρήματος τους συναλλαγματικούς περιορισμούς και μέτρα ανακούφισης των οφειλετών, την αλλαγή της δομής του κρατικού μισθολογίου, τις γενικότερες ρυθμίσεις στην κρατική μηχανή, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη στήριξη της απασχόλησης και προώθησης αναπτυξιακών μέτρων και μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια βοηθήματα και την απλούστευση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα.

Keywords
Τυχαία Θέματα