Απαγορεύθηκε η εξαγωγή από τη Βρετανία έργου του Πικάσο

11:51 19/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού απαγόρευσε την εξαγωγή μέχρι τον Δεκέμβριο του έργου του Πάμπλο Πικάσο “Το παιδί με το περιστέρι”, που πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s σε έναν αγοραστή στο εξωτερικό, με την ελπίδα να συγκεντρώσει κεφάλαια για να το κρατήσει στις κρατικές συλλογές.

“Το παιδί με το περιστέρι” ένα νεανικό έργο του Πικάσο από την μπλε περίοδο του καλλιτέχνη (1901-1904), βρίσκεται από την αρχή του αιώνα στην Βρετανία, η οποία το δανείζει τακτικά σε μεγάλα

μουσεία για να εκτεθεί. Πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s για λογαριασμό της οικογένειας Αμπερκόνουεϊ, από την Ουαλία, η οποία το κατέχει από το 1947. Η αξία του είχε εκτιμηθεί σε 50 εκατομμύρια στερλίνες (63,7 εκατ. ευρώ).

Το έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1901 από τον Πικάσο, έχει περάσει από πολλά χέρια από το 1924, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου συλλέκτη Σάμιουελ Κουρτό, ο οποίος το παραχώρησε στη Λαίδη Αμπερκόνουεϊ, το 1947.

Η επιτροπή για τις εξαγωγές έργων τέχνης, η οποία εξαρτάται από το “Συμβούλιο Τεχνών Βρετανίας” έκρινε ότι το έργο είναι στενά συνδεδεμένο με τη βρετανική ιστορία, γεγονός που δικαιολογεί την απαγόρευση της εξαγωγής του μέχρι τον Δεκέμβριο, η οποία μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

“Το παιδί με το περιστέρι” που εκτίθεται εδώ και 70 χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσιάστηκε πέρυσι στη Γκαλερί Κουρτό στο Λονδίνο, και έχει την περίοδο αυτή παραχωρηθεί με τη μορφή δανείου στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας.

Δεν είναι πάντως κάτι το ασυνήθιστο για τα μεγάλα βρετανικά μουσεία να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αγοράσουν ένα έργο, με τη βοήθεια χορηγών, για να το κρατήσουν την εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

Η Εθνική Πινακοθήκη έχει έτσι καταφέρει να αποκτήσει πρόσφατα με την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας το έργο “Άρτεμις και Καλλιστώ” του Τιτσιάνο, γεγονός που της επέτρεψε να εκθέσει τρία “αδελφά” έργα του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης: “Άρτεμις και Καλλιστώ”, “Θάνατος του Ακταίοντα” και “Άρτεμις και Ακταίων”, που απέκτησε το 1972 και το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα