Απαραίτητη η φροντίδα του στόματος για όλους τους ογκολογικούς ασθενείς

17:36 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Aθήνα

Οι επιπλοκές που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα ως αποτέλεσμα της χορήγησης των βιολογικών θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς αλλά και η αντιμετώπισή τους από ειδικούς οδοντιάτρους και στοματολόγους, ήταν το θέμα της «2ης Ετήσιας Επιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Μαΐου στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία
Υποστηρικτικής Αγωγής του Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή (ΕΕΥΑΣΟΑ).Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΥΑΣΟΑ, καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθύντρια της Μονάδας Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης του Ογκολογικού Ασθενούς, Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη «η πρόοδος που έχουν επιφέρει στην επιβίωση των ογκολογικών ασθενών οι καινοτόμες αντινεοπλασματικές θεραπείες, τόσο όσον αφορά στους βιολογικούς παράγοντες όσο και τις τεχνικές, είναι τεράστια».

«Ωστόσο», σύμφωνα με την κ.Νικολάτου-Γαλίτη, «οι επιπλοκές που εμφανίζουν όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς, ανεξαρτήτως του είδους του νοσήματός τους, στη στοματική κοιλότητα, θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής τους επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι πληγές, αιμορραγίες από τα ούλα, νεκρώσεις των γνάθων και σοβαρές λοιμώξεις, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενούς».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες της Μονάδας Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης του Ογκολογικού Ασθενούς Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Εμμανουήλ Βάρδα, και Ευστρατία Γάτου η αξιολόγηση της στοματικής κοιλότητας όλων των ογκολογικών ασθενών, η ειδική φροντίδα του στόματος καθώς και η αντιμετώπιση των επιπλοκών από κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο, κρίνεται απολύτως απαραίτητη και εφαρμόζεται σε όλα τα μεγάλα ογκολογικά κέντρα του κόσμου.

Μελέτη που παρουσίασε, στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας ο Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Μητέρα», ένας αυξημένος αριθμός καρκίνων στην περιοχή του στοματοφάρυγγα σχετίζεται αιτιολογικά με τον ιό HPV. Κι αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται σε νεότερες ηλικίες και σε μη καπνιστές.

Μεγάλη έρευνα που διεξήχθη στο ερευνητικό κέντρο του Άμστερνταμ ACTA και VU University το 2013 και παρουσιάστηκε στην ημερίδα από τον Εμμανουήλ Βάρδα, επιστημονικό συνεργάτη της Μονάδας Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης του Ογκολογικού Ασθενούς, οι ασθενείς που υπέφεραν από ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα και υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών ανέπτυξαν με σημαντικά αυξημένη συχνότητα βακτηριαιμία.

Ο Ξενοφών Βακάλης, ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος και διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Εφαρμογής Υγειονομικού του 401 ΓΣΝΑ, παρουσίασε τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν τους φυσιολογικούς ιστούς της στοματικής κοιλότητας και τους σιαλογόνους αδένες.

Η σημασία της φροντίδας του στόματος τονίστηκε, τόσο από τους Στοματολόγους Ογκολόγους που ήταν παρόντες στην ημερίδα όσο και από Ογκολόγους-Παθολόγους, Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγους και Αιματολόγους, που υπογράμμισαν ότι η κατάλληλη φροντίδα μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του στόματος και στην αύξηση της επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας.

Την ημερίδα έθεσαν υπό την Αιγίδα τους το Multinational Association of Supportive Care in Cancer and the International Society of Oral Oncology-MASCC/ISOO, το Mediterranean Mutlidisciplinary Oncology Forum, η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και η Ελληνική Εταιρεία Αιματολογίας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον περισσότεροι από 170 οδοντίατροι, παθολόγοι-ογκολόγοι, νοσηλευτές και φοιτητές της οδοντιατρικής σχολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα