Απέφυγε την ύφεση η Γερμανία, με το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα να δημιουργούν αισιοδοξία

18:40 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η γερμανική οικονομία, μετά την αδύναμη έναρξη του 2013, φαίνεται ότι θα αυξήσει ρυθμούς αργότερα μέσα στο έτος, με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να βρίσκονται σε πορεία ενίσχυσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.
Τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, έδειξαν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας παρουσίασε αναιμική αύξηση της τάξης του 0,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, με τις καταναλωτικές δαπάνες να είναι οι μόνες που κατέγραψαν αύξηση.

Παρά την αδυναμία που επέδειξε αρχικά

η γερμανική οικονομία, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Γερμανία έχει αποφύγει με επιτυχία την ύφεση μετά την απότομη συρρίκνωση της τάξης του 0,7% που παρουσίασε το προηγούμενο τρίμηνο (η ύφεση ορίζεται τεχνικά με δύο συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης).

Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά, δεδομένου ότι μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του ΑΕΠ μόνο οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες βρέθηκαν σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας αύξηση 0,8%.

Οι δαπάνες του δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά 0,1%, οι επενδύσεις υποχώρησαν 2,4%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,1% και οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 1,8%, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η Destatis δικαιολόγησε τα απροσδόκητα αδύναμα στοιχεία στις «ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα”.

Παρ `όλα αυτά, η γερμανική Κυβέρνηση, δεξαμενές σκέψεις και αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα αρχίσει να αυξάνει ταχύτητα σύντομα.

Δύο νέες βασικές έρευνες εμπιστοσύνης που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή δημιούργησαν αυτή την αισιοδοξία.

Η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε απροσδόκητα τον Μάιο, με τον δείκτη για το επιχειρηματικό κλίμα που καταρτίζει το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, να αυξάνεται στις 105,7 μονάδες το Μάιο, από 104,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Επίσης, στο μέτωπο των καταναλωτών, τα γερμανικά νοικοκυριά απορρίπτουν προβλέψεις για ευρεία ύφεση στην Ευρωζώνη καθώς το ινστιτούτο GfK ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης εμπιστοσύνης για τον καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί στις 6,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 6,2 μονάδες το Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα