Απειλεί η Τουρκία για το φυσικό αέριο

08:11 16/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαμαρτύρεται η Αγκυρα για τον επικείμενο Β΄ γύρο αδειοδότησης για αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος από τα οικόπεδα συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προτείνει να παγώσουν οι έρευνες μέχρι τη λύση ή να συναντηθούν οι πλευρές υπό

την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων και απειλεί με αύξηση της έντασης για την περίπτωση που δεν γίνει αυτό.

“Διαμαρτυρόμαστε για το ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα στο οποίο προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις” αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προβάλλεται ο ισχυρισμός πως “το γεγονός ότι ο γύρος θα αρχίσει σε μια περίοδο που οι συνομιλίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση, δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς, δεν επιθυμεί ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη για τη λύση” και υποστηρίζει ότι “εάν εξεταστούν τα δήθεν οικόπεδα που αναφέρονται στο διαγωνισμό, θα διαπιστωθεί ότι ένα μέρος από αυτά (τμήματα των δήθεν οικοπέδων 1,4,5,6 και 7) συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν σε παράνομες δραστηριότητες σχετικά με πετρέλαια και φυσικό αέριο και θα λάβει κάθε είδους μέτρο προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της επί της υφαλοκρηπίδας της”.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα οικόπεδα για τα οποία ξεκινά ο β΄ γύρος αδειοδότησης “όχι μόνο παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Αλλά συμπίπτουν και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011» το ψευδοκράτος στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.

Σημειώνει επίσης ότι η Τουρκία θα παράσχει ως μητέρα πατρίδα και με την ευθύνη της ως εγγυήτριας χώρας κάθε είδους στήριξη προς το κατοχικό καθεστώς, ώστε «να μην παραβιαστούν οι αδειοδοτήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι νότια του Νησιού και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές”.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη “αξιοποίησης των θαλάσσιων φυσικών πόρων του νησιού της Κύπρου από κοινού από τους δύο λαούς του νησιού” και σημειώνεται ότι “η έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων αυτών πρέπει να γίνει με την κοινή βούληση των πλευρών” και ότι “όσο δεν γίνεται αυτό, οι δήθεν περιοχές αδειών θα είναι αμφισβητούμενες από πλευράς ιδιοκτησίας”.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι “για το λόγο αυτό το ζήτημα ή πρέπει να αναβληθεί για μετά την επίλυση ή οι πλευρές να συναντηθούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το μέλλον των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων” και ότι “σε αντίθετη περίπτωση, τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων και τα αμοιβαία

Keywords
Τυχαία Θέματα