Αποδεκτές από τη βρετανική δικαιοσύνη οι ποινές ισόβιας κάθειρξης

18:50 18/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα έκρινε το Εφετείο του Λονδίνου την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στους πιο στυγερούς δολοφόνους, επτά μήνες μετά από την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι αυτές οι ποινές πρέπει να αναθεωρηθούν.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου είχε κρίνει ότι η επιβολή ποινών χωρίς ελπίδα αποφυλάκισης δεν συνάδει με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς αποτελεί «απάνθρωπη και μειωτική μεταχείριση».
Ωστόσο, οι πέντε Βρετανοί δικαστές, σύνθεση σπάνια για το κεντρικό Δικαστήριο Εφέσεων, απέρριψαν την άποψη των Ευρωπαίων

συναδέλφων τους παραπέμποντας στο άρθρο 30 του βρετανικού νόμου περί Ποινών για Εγκλήματα που επιτρέπει την αποφυλάκιση ισοβιτών «υπό πιθανές εξαιρετικές συνθήκες». Επομένως, σημείωσαν, ο νόμος παρέχει «ελπίδα» ή «πιθανότητα» αποφυλάκισης, κάτι που αποτελούσε και το ερώτημα που καλούνταν να απαντήσουν.

Η απόφαση του Εφετείου επιτρέπει στους Βρετανούς δικαστές να συνεχίσουν να επιβάλλουν ποινές ισόβιας κάθειρξης. Το ζήτημα προέκυψε μετά από έφεση του Γενικού Εισαγγελέα Ντόμινικ Γκριβ επί της επιβολής 40ετούς κάθειρξης κατά του Ίαν ΜακΛάφλιν, ο οποίος δολοφόνησε έναν άνδρα ενώ είχε μονοήμερη άδεια από τη φυλακή. Ο κ. Γκριβ πρότεινε την αλλαγή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη, κάτι που έγινε από το Κεντρικό Εφετείο.
Οι δικαστές απέρριψαν εξάλλου την έφεση του Λι Νιούελ κατά της ισόβιας ποινής που του έχει επιβληθεί για τη δολοφονία εντός των φυλακών ενός καταδικασθέντος δολοφόνου ανηλίκου.

Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη δικαστική απόφαση σχολιάζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ποινές ισόβιας κάθειρξης είναι δικαιολογημένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα