Αποσύρθηκαν από δημοπρασίες λαθραία αρχαιοελληνικά αγγεία

16:28 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στην απόσυρση πολύτιμων κλασικών αρχαιοτήτων που προορίζονταν για δημοπρασίες προχώρησαν κορυφαίοι οίκοι στη Βρετανία, έπειτα από την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων από την εφημερίδα Times πως είχαν ανασκαφεί παράνομα και εξέλθει λαθραία από την Ιταλία.

Ο οίκος Christie’s σχεδίαζε να πουλήσει σήμερα έναν ελληνικό γυάλινο κρατήρα, που χρονολογείται από τον 2ο – 1ο αιώνα π.Χ., ενώ ο οίκος Bonhams σχεδίαζε να δημοπρατήσει μία «πυξίδα», δηλαδή κυλινδρικό

δοχείο με ζωγραφισμένο καπάκι που χρησιμοποιείτο κυρίως από γυναίκες στην Ελλάδα για την αποθήκευση καλλυντικών ή κοσμημάτων. Το αντικείμενο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, από το Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και πρώην μέλος της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας, που επέβλεπε την επιστροφή λαθραίων αντικειμένων, οι οίκοι δημοπρασιών θα έπρεπε να είχαν συνειδητοποιήσει ότι διαχειρίζονταν λαθραία αντικείμενα. «Οι ίδιοι οι οίκοι δεν αναφέρουν όλες τις πληροφορίες που διαθέτουν σχετικά με το πώς αυτά τα αντικείμενα φτάνουν στην αγορά… αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν καμία πραγματική προέλευση», δηλώνει στους Times ο Έλληνας ειδικός.

Ο κ. Τσιρογιάννης, στον οποίο μόλις έχει απονεμηθεί το διδακτορικό δίπλωμα για τη διατριβή του σχετικά με το παράνομο διεθνές εμπόριο αρχαιοτήτων, είχε πρόσβαση σε δύο αρχεία Polaroid που κατασχέθηκαν από την ιταλική αστυνομία στην Ελβετία. Παρατήρησε ότι τα δύο αντικείμενα που έρχονται προς πώληση στους οίκους Bonhams και Christie’s ήταν ίδια με τα αντικείμενα που απεικονίζονταν στα αρχεία που κατασχέθηκαν και τα οποία παρουσιάζονταν βρώμικα και σπασμένα πριν από την αποκατάσταση. Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που τα συνόδευαν φαίνεται, επίσης, να επιβεβαιώνουν την παράνομη προέλευση των αντικειμένων.

Εκπρόσωπος του οίκου Christie’s δήλωσε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το παράνομο εμπόριο και συνεργαζόμαστε με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να εξασφαλίσουμε την πώληση έργων τέχνης μόνο όσων η πώλησή τους θεωρείται νόμιμη».

Τα αντικείμενα πιστεύεται ότι ανήκουν στις παράνομες συλλογές των Ιταλών Τζιάκομο Μεντίτσι και Τζιανφράνκο Μπεκίνα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων. Τα αρχεία του πρώτου κατασχέθηκαν το 1995 στη Γενεύη και του δεύτερου το 2002 στη Βασιλεία. Πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή τους παρανόμως πωλήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πριν την αποκάλυψη του κυκλώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα