Άρχισε η ακρόαση στην Επ. Οικονομικών του ΕΚ για τα συμβαίνοντα στις χώρες της κρίσης

19:05 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες τη δημόσια ακρόαση με θέμα «Επιτυχίες και αποτυχίες στις χώρες σε κρίση».

Η ακρόαση άρχισε με εισήγηση από τον Paul Jorion, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Vrije των Βρυξελλών και τον Φερνάντο Φερνάντεθ, καθηγητή στη Σχολή Επιχειρήσεων της Μαδρίτης. Ο κ. Γιοριόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε δύο

επιλογές, την έξοδο του μεγαλύτερου κράτους της ευρωζώνης ή χρεοκοπία της ευρωζώνης και διάλυσή της ουσιαστικά. Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, είπε ότι είναι «οριακή περίπτωση».

Ο κ. Φερνάντεθ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο σχεδιασμός της οικονομικής και νομισματικής ένωσης είναι εσφαλμένος, ενώ ανέφερε ως πρωτοφανές το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανατέθηκε στην Αρχή ανταγωνισμού, κάτι που καμιά χώρα δεν έκανε.

Σε σχόλια του επί ερωτήσεων ευρωβουλευτών που ακολούθησαν, ο κ. Φερνάντεθ είπε ότι δεν είναι κρίση λόγω αλληλεγγύης αυτό που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Η αλληλεγγύη, είπε, είναι μια αγαπημένη λέξη για πολλούς. Η ευρωζώνη πρέπει να είναι βιώσιμη αλλά δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά, μια ΕΚΤ που μπορεί να κάνει πολιτική, μια τραπεζική ένωση, τόνισε.

Παρέμβαση στην ακρόαση έκαναν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Σοφοκλής Σοφοκλέους, Τάκης Χατζηγεωργίου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην Κύπρο.

Ο κ. Σοφοκλέους αναφέρθηκε σε στοιχεία που καταδεικνύουν την άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι στην ΕΕ σήμερα 1 στους 4 ζει στο όριο της φτώχειας. Ο κ. Σοφοκλέους χαρακτήρισε ανομιμοποίητη την απόφαση της Τρόικας σε ό,τι αφορά στην Κύπρο και είπε ότι αυτή βύθισε τη χώρα στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ αποκάλεσε εκδικητική τη στάση έναντι της Κύπρου.

Απέτυχε, είπε στη συνέχεια, αυτή η πολιτική της λιτότητας, ενώ ευθύνες εντόπισε και σε ό,τι αφορά στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι είναι τεράστια η ευθύνη του να βάλει ένα φρένο.

Αυτά που κάνουμε, πρόσθεσε, είναι απαράδεκτα και πρέπει να περάσουμε στην ανάπτυξη.

Μια απόφαση καταστροφική για την οικονομία Κύπρου πάρθηκε από ένα παράνομο όργανο, τόνισε στη δική του παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Το πιο τραγικό, είπε, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας να απαντήσει. Αν ρωτήσεις, είπε, την κυβέρνηση της Κύπρου λέει ότι είναι απόφαση της τρόικας σε σχέση με την Κύπρο, αν ρωτήσεις την τρόικα σου λέει ότι είναι απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης.

Στην Κύπρο, είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, δεν μπορεί να διακινήσει χρήμα, οι τράπεζες ουσιαστικά δεν υπάρχουν, είναι τράπεζες του 1700. Πηγαίναμε, πρόσθεσε, με 200 (χιλιόμετρα) και τώρα πάμε με τα πόδια.

Στη δική της παρέμβαση, η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι είναι λάθος ο σχεδιασμός της ΟΝΕ, απροτετοίμαστη η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει κρίσεις, το σύμφωνο σταθερότητας δεν λειτούργησε. Αποτέλεσμα, σημείωσε, μια άγρια, μια άδικη λύση για την Κύπρο. Δυστυχώς, πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου, το Γιούρογκρουπ χρησιμοποίησε την Κύπρο και το λαό της ως πειραματόζωο.

Η Τρόικα, συνέχισε, δεν έχει νομιμοποίηση και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί δεν έγινε κούρεμα χρέους και έγινε κούρεμα καταθέσεων» στην Κύπρο. «Εγώ ζητώ να γίνει και στην Κύπρο κούρεμα χρέους όπως σε άλλες χώρες», είπε. Ως Κύπρος, ανέφερε επίσης η κ. Παπαδοπούλου κάναμε λάθη, μπορούσαμε να πάρουμε διορθωτικά μέτρα, αλλά μας συμπεριφέρθηκαν άδικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα