Αρκετά αργή η διαδικασία για τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμά ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ

17:24 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αρκετά αργή χαρακτήρισε τη διαδικασία προς τις ιδιωτικοποιήσεις ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η παραγωγή ηλεκτρισμού, οι αερομεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και οι λιμενικές υπηρεσίες αποτελούν φυσικό πεδίο δράσης του ιδιωτικού τομέα.
Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, o κ. Πηλείδης ανέφερε πως αναμένει δράσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού και μείωση του κόστους σε αυτούς τους κρίσιμους

τομείς. Είπε πως θα ήθελε να δει πιο αποφασιστικές δράσεις σε σχέση τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τερματισμό λειτουργίας υπηρεσιών που δεν χρειάζονται πλέον.
«Επιπρόσθετα θα θέλαμε να δούμε τα πράγματα να κινούνται πιο γρήγορα στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η κρίση ρευστότητας στοιχειώνει τον ιδιωτικό τομέα. Η εφαρμογή κεφαλαιακών ελέγχων, οι συναλλαγματικοί περιορισμοί και τα εμπόδια για τις επιχειρηματικές συναλλαγές εμποδίζουν τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο πιο σημαντικός τομέας δράσης στο Μνημόνιο είναι η αποκατάσταση της ευρωστίας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και της αγοράς, μέσω μιας διεξοδικής αναδιάρθρωσης και συρρίκνωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επεσήμανε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο να προχωρήσει η αναδιάρθρωση και πως η κατάσταση σε ότι αφορά τη ρευστότητα παραμένει προβληματική.

«Πιστεύουμε ότι η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει προτεραιότητα γιατί παρεμποδίζει τις καθημερινές επιχειρηματικές δραστηριότητες και καθυστερεί την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου», ανέφερε.
Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Πηλείδης εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή από την Κυβέρνηση ενός καλού μείγματος πολιτικών και μέτρων, όπως είπε, απαραίτητων για ενίσχυση της παραγωγής, διαχείριση του δημόσιου τομέα και διασφάλισης της αναστροφής της οικονομικής ύφεσης.

Υπογράμμισε πως η επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου υπήρξε ενεργή στη λήψη απαραίτητων μέτρων για ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Πιστεύουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπόρεσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας προσέγγισης μείωσης του κόστους και βλέπουμε αποτελέσματα, ανέφερε.

Όπως είπε, φέτος οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται κατά 11% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχους μήνες πέρσι.

Πρόσθεσε πως τα έσοδα σε ξένο συνάλλαγμα από τον τουρισμό αναμένεται να δείξουν ένα θετικό αποτέλεσμα, αυξανόμενα κατά ένα μικρό ποσοστό και φθάνοντας τα 2 δις ευρώ πρώτη φορά από το 2002.
Ο κ. Πηλείδης ανέφερε εξάλλου πως «είμαστε μάρτυρες ενός καλού συνολικού αποτελέσματος σε σχέση με την ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η κρίση έχει ωθήσει σε πράξεις μέσω των οποίων αποφεύχθηκε η περαιτέρω χειροτέρευση της ανταγωνιστικής θέσης της Κύπρου, όπως αντικατοπτρίζεται στην έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2013», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη πως οι επιχειρηματικές υπηρεσίες έχουν επιδείξει σημαντική προσαρμοστικότητα, γεγονός το οποίο έχει ξεχωρίσει η Τρόικα και στο οποίο έκανε ειδική μνεία.
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντίδρασης του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε επίσης ευτυχείς να σημειώσουμε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει τα σωστά μέτρα για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα», ανέφερε.
Ο κ. Πηλείδης επεσήμανε πως προχωρούμε στο σωστό δρόμο. Ωστόσο όπως είπε «ακόμη έχουμε μακρύ δρόμο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με τη μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, να βελτιώσει την αποδοτικότητά του και να μεταφέρει ενεργά δραστηριότητες του δημόσιου τομέα την ιδιωτική πρωτοβουλία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα