Αβέρωφ Νεοφύτου:Η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν ποτέ επιλογές μας

14:37 9/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού
κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο 13ο Επαρχιακό Συνέδριο .

Η πρόσφατη μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές, με την ανάδειξη του μέχρι πρότινος Προέδρου της παράταξης Νίκου Αναστασιάδη στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέπεσε με τις δυσκολότερες ώρες που διέρχεται ο τόπος. Η οικονομία κλονίζεται συθέμελα. Ο λαός μας δοκιμάζεται

πρωτόγνωρα. Το κύρος της χώρας και η αξιοπρέπειά μας έχουν πληγεί. Την ίδια ώρα στο εθνικό μας θέμα οι κίνδυνοι είναι ορατοί.

Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη νέα διακυβέρνηση. Έχουν εμπιστευτεί την πολιτική πρόταση την οποία θέσαμε ενώπιον τους. Και αναμένουν, απαιτούν από την κυβέρνηση, αλλά και από το Δημοκρατικό Συναγερμό, να βγάλουμε τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Αδιέξοδα που γεννήθηκαν μέσα από χρόνιες παθογένειες και αναχρονιστικές νοοτροπίες.

Εδώ και δεκαετίες, ο κομματικός, ο εργοδοτικός, ο εργασιακός συνδικαλισμός, αλλά και τα εγκληματικά λάθη συγκεκριμένων τραπεζιτών, διοικήσεων και εποπτικών αρχών, έφεραν τη χώρα μας στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας. Για δεκαετίες οι συμβιβασμοί, και τα εύηχα συνθήματα, δημιούργησαν αγκυλώσεις και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα.

Η επέκταση του κράτους πέραν των οικονομικών του δυνατοτήτων, η αλόγιστη εξάπλωση του τραπεζικού μας τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα να σπαταλούμε συνεχώς πέραν των δυνατοτήτων και εισοδημάτων μας, τόσο ως κράτος όσο και ως νοικοκυριά.

Διαμορφώθηκαν στη χώρα μας συνθήκες αδικαιολόγητης ευφορίας και μη ρεαλιστικές προσδοκίες που βασίζονταν σε μια επίπλαστη πραγματικότητα. Παράλληλα, όλοι μας – άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο – αναβάλαμε κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει το κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καλείται να αντιμετωπίσει τις παθογένειες εκείνες που μας έφεραν στο σημερινό κατάντημα. Για το πώς φτάσαμε εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που δεν είναι του παρόντος. Άλλωστε οι Κύπριοι πολίτες έχουν πλήρη συναίσθηση της πορείας προς τον οικονομικό όλεθρο. Τούτη την ώρα προέχει η κοινή προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα, η αναζήτηση κοινών στόχων, και η αποφυγή αχρείαστων μετωπικών συγκρούσεων.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι ευθύνες παραγράφονται. Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Ευθύνες οι οποίες εάν δεν διερευνηθούν και κατανεμηθούν τάχιστα, η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα αποδειχθεί προβληματική, αφού θα αντιμετωπίζεται με δικαιολογημένη δυσπιστία από τους πολίτες.

Φίλες και Φίλοι Σύνεδροι,

Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Αναστασιάδη στη μάχη της και στη ρήξη με τα κατεστημένα. Σε αυτόν το δύσκολο, αλλά ωφέλιμο για τον τόπο δρόμο, η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη μας. Είμαστε έτοιμοι να συμπαραταχθούμε και να επιμεριστούμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος, αρκεί να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική των παιδιών μας.

Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται να συνεχίσουμε με συνέπεια την πολιτική της εξυγίανσης και μεταρρύθμισης. Έτσι θα περάσουμε από τη βαθιά ύφεση στη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση και στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατοχυρώνοντας το μέλλον των επόμενων γενεών και τη θέση της χώρας μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο ευρώ.

Εάν κυριαρχήσουν οι συναισθηματισμοί αντί της λογικής, ο λαϊκισμός αντί του ρεαλισμού, θα οδηγήσουμε τη χώρα μας σε μια καταστροφική χρεοκοπία, παρατεταμένη εξαθλίωση, σε ένα μοιραίο κατήφορο περιθωριοποίησης χωρίς τέλος.

Για δεκαετίες, αναλώναμε το χρόνο και την ενέργεια μας διϋλίζοντας το χθες, με άγονες αντιπαραθέσεις και διχαστικούς διαξιφισμούς, μέχρι που φτάσαμε σε μια ημικατεχόμενη και προ της χρεοκοπίας, πατρίδα. Αν έχουμε κάτι ως χρέος όλοι μας, είναι να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια, και να διδαχθούμε από τα λάθη μας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό: Ένα έγκλημα που συνεχίζεται και απειλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την κοινή προσπάθεια σωτηρίας της Κύπρου, είναι ο λαϊκισμός. Γιατί ο λαϊκισμός αποπροσανατολίζει και παραπλανεί τους πολίτες με ανέξοδες, αλλά συνάμα και ανέφικτες υποσχέσεις που συγκαλύπτουν τα προβλήματα και εμποδίζουν την εξεύρεση των απαραίτητων λύσεων. Ο λαϊκισμός αποτελεί τη λάθος συνταγή. Αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, τη βαθαίνει. Αντί να αποτρέψει την καταστροφή, οδηγώντας με κόπο και θυσίες προς τη σωτηρία, το μόνο που θα πετύχει είναι να μας οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ξεκαθαρίζει πως η Τρόικα και η δανειακή σύμβαση δεν ήταν ποτέ επιλογές μας. Εάν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις, που έγκαιρα είχαν επισημανθεί, και για τις οποίες είχαν γίνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε οδυνηρές συνθήκες. Εδώ και 4 χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αν και αντιπολίτευση, ζητούσε επίμονα τη λήψη προληπτικών μέτρων. Και ο λόγος ήταν απλός: Οι επιπτώσεις μίας δανειακής σύμβασης θα ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Γι` αυτό ζητούσαμε επίμονα από την προηγούμενη κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.

Για χρόνια ο Δημοκρατικός Συναγερμός αγωνίστηκε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Όμως οι εταίροι μας θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά εάν τα αποτελέσματα του προγράμματος διάσωσης της κυπριακής οικονομίας προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο δίλημμα στην Κύπρο. Τότε η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά αυτούς, οι οποίοι επέλεξαν επικίνδυνα ακραίες και σκληρές προσεγγίσεις σε οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν και από δικές τους λανθασμένες αποφάσεις.

Ο σεβασμός μας στο ρόλο της αντιπολίτευσης και στη διαφορετική άποψη, είναι δεδομένος. Η κριτική, που στόχο έχει να διορθώσει λάθη και να υποδείξει παραλείψεις, είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη.

Όμως, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε όλοι πως οι όποιες αυταπάτες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και ζημιογόνες. Οφείλουμε να αντικρύσουμε τη σκληρή πραγματικότητα. Αυτή είναι η κεντρική προϋπόθεση για τη σωτηρία της Κύπρου. Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια, λέγαμε ωμές τις αλήθειες. Γινόμασταν δυσάρεστοι. Προειδοποιούσαμε για τους κινδύνους που έρχονταν. Ο ρόλος της Κασσάνδρας δεν είναι ποτέ ευχάριστος. Δυστυχώς όμως, η Κασσάνδρα απεδείχθη πως έλεγε αλήθειες, έστω και πικρές.

Οφείλαμε να αγνοήσουμε το όποιο πολιτικό, κομματικό, και προσωπικό κόστος. Αυτό το αυτονόητο καθήκον κατά κανόνα δεν υπηρετήθηκε. Και τούτο, παρά το ότι οι πολίτες ήσαν πανέτοιμοι να ακούσουν πολλές σκληρές αλήθειες. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες στιγμές που η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα, που υποτίθεται ότι εκείνα την εκφράζουν.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως σε αυτές τις ώρες των μεγάλων κρίσεων ο χώρος της πολιτικής θα δοκιμαστεί πιο σκληρά παρά ποτέ.

Οφείλουμε λοιπόν, όσοι από εμάς διαθέτουμε σύγχρονες αντιλήψεις, να πάρουμε τον δύσβατο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην επανάκτηση της αξιοπιστίας.

Αν δεν ξαναχτίσουμε μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης πολιτικών και πολιτών, η κοινή προσπάθεια για να σταθεί η Κύπρος στα πόδια της θα αποτύχει.

Αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα ότι έχει διευρυνθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική -όχι αδικαιολόγητα- είτε γιατί δεν την εμπιστεύονται, είτε γιατί αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτήν. Κλειστού τύπου συντεχνιακές αντιλήψεις και κατεστημένα στη διαχείριση της πολιτικής δεν έχουν θέση στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό ανοίγουμε τις πόρτες μας στην κοινωνία.

Στόχος μας είναι η κοινωνικοποίηση των κομμάτων και όχι η κομματικοποίηση της κοινωνίας.

Θέλουμε κοντά μας τη φρεσκάδα και τη δημιουργική συμμετοχή, ειδικά των νέων ανθρώπων και των παραγωγικών τάξεων. Είναι δικό μας στοίχημα να τους ανοίξουμε το δρόμο.

Αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα, τότε θα δυναμώνουν οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις της μορφής «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι. Και δεν θα γίνουμε οι ίδιοι. Στην πολιτική κρινόμαστε από τη θέση μας στα μεγάλα εθνικά θέματα. Κρινόμαστε από την οικονομική μας πολιτική και από την κοινωνική μας ευαισθησία. Κρινόμαστε την ώρα των δύσκολων αποφάσεων.

Κρινόμαστε επίσης, από τη σχέση μας με τους πολίτες. Θέλουμε αυτή τη σχέση ανοικτή, στηριγμένη πάνω στα γερά θεμέλια της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. Δημιουργούμε τα νέα ‘σημεία επαφής’ με την κοινωνία. Αυτά είναι οι νέες ιδέες, οι μοντέρνες αντιλήψεις, οι σύγχρονες νοοτροπίες, οι ρεαλιστικές προτάσεις μας. Στο Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε ανοικτοί στην κοινωνία γιατί έτσι υπηρετούμε το θεμελιώδη σκοπό της ύπαρξής μας: Να δώσουμε δύναμη στην Κύπρο και να την οδηγήσουμε προς το μέλλον με ασφάλεια και προοπτική.

Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες: Υπεράνω όλων είναι ο τόπος και ο λαός. Όχι τα κόμματα. Η παρακαταθήκη του ιδρυτή της παράταξής μας Γλαύκου Κληρίδη, ότι όταν η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες στιγμές, τα κομματικά συμφέροντα παραμερίζονται και το συμφέρον της πατρίδας τίθεται υπεράνω όλων, θα αποτελεί την πυξίδα της πολιτικής μας συμπεριφοράς.

Ο τόπος, αλλά και η κυβέρνηση, έχουν ανάγκη έναν ισχυρό, σύγχρονο Δημοκρατικό Συναγερμό, που θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι πολίτες, από οποιοδήποτε κομματικό ή ιδεολογικό χώρο κι αν προέρχονται, αναγνωρίζουν ότι είμαστε διαχρονικά η πιο σύγχρονη πολιτική δύναμη του τόπου.

Δεν μας αρκεί. Τα πάντα αλλάζουν γύρω μας. Οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε διαρκώς στις νέες προκλήσεις και να τις αντιμετωπίζουμε.

Οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας, μακριά από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Η κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Θα εργαστούμε σκληρά να δικαιώσουμε τις προσδοκίες της.

Ενωμένοι μπορούμε να δώσουμε στον τόπο ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής. Η αποστολή που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη. Για να πετύχουμε χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή και η δημιουργική παρουσία όλων.

Στο σημείο που αφέθηκε να οδηγηθεί η οικονομία μας, η κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια του διχασμού μεταξύ προνομιούχων και αδικημένων, ούτε θα αντέξει το βάρος εργατικών ή άλλων αναταράξεων για εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων. Η επικέντρωση της προσοχής και της φροντίδας μας δεν θα είναι όμως μόνο σε όσους έχουν δουλειά ή σε όσους, έστω και με δυσκολίες, διατήρησαν στη ζωή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τους. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας θα είναι οι άνεργοι, και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που διαλύθηκαν και τις οποίες θα πρέπει να «αναστήσουμε» αν θέλουμε να ξανακτίσουμε την οικονομία μας. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τους προστατευμένους, αλλά και τις πολλές άλλες χιλιάδες εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και τις χιλιάδες εργαζόμενων με απολαβές φτώχιας.

Οι ευαισθησίες μας για τους εργαζόμενους, είναι δεδομένες. Εξίσου δεδομένες πρέπει να θεωρούνται και οι ευαισθησίες μας για τους αυτοεργοδοτούμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον επιχειρηματικό ιστό της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων και χαιρετίζουμε την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12, η οποία αποτελεί, αναμφίβολα, ένα ακόμη σημαντικό βήμα.

Η αναγκαία, από τα δεδομένα, έμφαση στην οικονομία και στα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθεια αναζήτησης λύσης στο κυπριακό. Που όσο παραμένει άλυτο θα είναι η πρώτη εθνική προτεραιότητα μας. Θα πρέπει έγκαιρα και ξεκάθαρα να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να έχει τέτοιο περιεχόμενο που να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στη γειτονιά μας. Πληρώσαμε μέχρι σήμερα βαρύ το τίμημα λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης. Καιρός να εκμεταλλευτούμε με σύνεση και σωφροσύνη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη, πρωταγωνιστεί στα πολιτικά δρώμενα του τόπου για τέσσερις δεκαετίες. Και θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί. Γιατί είναι ο φυσικός πολιτικός χώρος της ζύμωσης των ιδεών και των δημοκρατικών αποφάσεων που χαράζουν την πολιτική μας ιστορία και διαμορφώνουν τις εξελίξεις.

Keywords
δανειακή σύμβαση, τροικα, αβερωφ, δανειακή σύμβαση, νίκος αναστασιάδης, εκλογες, νέα, σημαίνει, χρεοκοπια, χρεος, κυπρος, δίλημμα, συμμετοχή, λύση, καιρος, σωφροσύνη, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βημα, δουλεια, εθνικη, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σωτηρια, τα νεα, υφεση, ωρα, αξιοπρεπεια, γειτονια, γινει, δυναμη, δυστυχως, δίλημμα, δρωμενα, ευρω, ενεργεια, εξυπηρετηση, εποχη, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ιδεες, ιδια, κασσανδρα, κυβερνηση, λαθη, λαθος, ληψη, λύση, μακρια, νικη, παντα, οφελος, ωφελιμο, πυξιδα, πορτες, προβληματα, ρηξη, ρολο, σεβασμος, συμμετοχή, συνταγη, συγχρονο, συνθηματα, σωφροσύνη, ωρες, ασφαλεια, εμφαση, ενωση, εθνικο, εθνικα θεματα, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, μπροστα, ποδια, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα