Χάθηκε χρόνος με τα παιχνίδια των λέξεων, λέει ο Ταλάτ

19:30 16/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

‘Χάθηκε χρόνος με τα παιχνίδια των λέξεων για το κοινό ανακοινωθέν, δήλωσε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι η έννοια των λέξεων είναι σημαντική, αλλά πρέπει από σήμερα και μετά με σοβαρότητα να εστιάσουμε στη λύση.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι από το 2004 και ιδιαίτερα την περίοδο που παρουσιάστηκε το σχέδιο Ανάν, όπως και πριν το 2002, η ιστορία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι γεμάτη από τέτοια παιχνίδια

λέξεων.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μόλις εκλέγηκε έπρεπε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα και ανέβαλε τις διαπραγματεύσεις, κάτι που η διεθνής κοινότητα αντίκρισε με κατανόηση. Μετέπειτα, συνέχισε, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών, πέταξε το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος και άρχισαν οι συζητήσεις για το κείμενο και έτσι άρχισε το παιχνίδι με το χρόνο.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε για το φως της έναρξης των διαπραγματεύσεων που επιβραδύνθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με πρόθεση να ικανοποιηθεί η απόσταση που υπάρχει, λέγοντας πως στην τ/κ πλευρά εναπόκειται να επιταχύνει τη διαδικασία. Εάν υπάρχει επιθυμία να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε, δεν μπορεί να δημιουργεί εμπόδιο το αν το κείμενο θα είναι μακρύ ή σύντομο, λέγοντας πως δεν έχει πλέον νόημα το ότι ασχολούμαστε εδώ και μήνες με ένα κείμενο, τονίζοντας πως επί του παρόντος η μόνη πραγματικότητα είναι η μη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Αυτοί που δεν μπορούν ούτε ένα κοινό κείμενο να ετοιμάσουν, πώς θα λύσουν το Κυπριακό;». Κατά τον κ. Ταλάτ δημιουργείται η εντύπωση ότι με την ετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος, η λύση είναι πίσω από την πόρτα, υπενθυμίζοντας τα όσα έγιναν πριν το 2004.

Δεν είναι γνωστό, παρατήρησε, από πού θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και σε ορισμένα θέματα οι πλευρές έχουν ενστάσεις. Όπως είπε, από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μέχρι την εποχή του σχεδίου Ανάν κανένα κείμενο δεν έγινε μεταξύ των Κυπρίων και πως πρώτη φορά στη δική του εποχή με τον τέως Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια, ετοιμάσθηκε από πλευράς ΗΕ ένα κείμενο 77 σελίδων που συγκέντρωσε τα θέματα στα οποία συμφώνησαν και δεν συμφώνησαν.

Πιστεύει, είπε, ότι υπάρχει σήμερα ένας Ε/κ ηγέτης που θέλει τη λύση, αλλά λόγω εσωτερικών ζητημάτων το καθυστερεί. Θεωρεί δε ότι η στασιμότητα στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος μπορεί να ξεπεραστεί σε δύο ώρες, αρκεί να υπάρχει αποφασιστικότητα, να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο ηγετών και να επιδειχθεί ευελιξία. Το Κυπριακό, πρόσθεσε, συνεχίζεται εδώ και 40 χρόνια και με τις αντιπαραθέσεις για τα κόμματα και τις τελείες δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε πουθενά.

Ο κ. Ταλάτ εκτίμησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει πολλά προβλήματα δικά της και δεν ασχολείται με το Κυπριακό γι’ αυτό και το πρόβλημα είναι δικό μας. «Εάν θέλουμε λύση, τότε θα έρθει να βοηθήσει η διεθνής κοινότητα».

Χαρακτήρισε λάθος τη θέση όταν εάν θέλει η Τουρκία, το Κυπριακό λύνεται, λέγοντας πως «με τη δική μας θέληση μπορούμε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος». Η ε/κ πλευρά, είπε, εστερνίζεται αυτή θέση, για να σημειώσει ότι από το 2004 η Τουρκία δεν έχει κάνει κανένα μεγάλο λάθος, θέλει τη λύση και η διεθνής κοινότητα δεν επικρίνει την Τουρκία για την Κύπρο.

Για τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ως ορχήστρα ενεργεί εναντίον του με πρόθεση να του ασκήσουν πίεση, όμως αυτό δεν έφερε αποτέλεσμα και ίσως στο τέλος της ημέρας, θα ανοίξει το δρόμο για να αφήσει τα καθήκοντά του ο κ. Ντάουνερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα