Χολολιθίαση: Πόσο επικίνδυνη είναι;

12:03 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα στην χοληδόχο κύστη, συνήθως, προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων – χολολιθίαση). Οι χολόλιθοι είναι μικρές σκληρές μάζες που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη ή το χοληδόχο πόρο. Πρόκειται για συσσωρεύσεις στερεού υλικού, που σχηματίζονται μέσα στη χοληδόχο κύστη.

Υπάρχουν 2 είδη χολόλιθων

1. Χολόλιθοι από χοληστερόλη: σχηματίζονται, κύρια, από χοληστερόλη που παράγεται μέσα στο ήπαρ. Αυτοί είναι περίπου το 80% των χολόλιθων.
2. Χολόλιθοι από χολοχρωστικές: σχηματίζονται από άλατα ασβεστίου, χολερυθρίνη και άλλο υλικό. Υπολογίζεται περίπου ότι είναι το υπόλοιπο

20% των χολόλιθων.

Η επιπλέον χοληστερόλη του σώματος μετακινείται από το αίμα, μέσω του συκωτιού και εκκρίνεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν η χολή περιέχει πολύ χοληστερόλη, σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι από χολή που καθιζάνουν στην κάτω επιφάνεια της χοληδόχου κύστης. Οι κρύσταλλοι συνενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν πέτρες σε διάφορα μεγέθη. Οι πέτρες από χολοχρωστικές σχηματίζονται από την έκκριση μεγάλης ποσότητας χολοχρωστικών και χολερυθρίνης στη χοληδόχο κύστη.
Δεν είναι σίγουρο για ποιο λόγο σε κάποιους ανθρώπους δημιουργούνται χολόλιθοι. Δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία χολολίθων.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην δημιουργία χολολίθων

Φύλο: είναι συχνότερη σε γυναίκες και μάλιστα μετά τα 40 έτη.
Ηλικία: μετά τα 60 γίνεται ιδιαίτερα συχνή και στα δύο φύλα.
Παχυσαρκία: αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα δημιουργίας χολολίθων. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους ελαφρά υπέρβαρους.
Οιστρογόνα: όταν αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων, είτε λόγω εγκυμοσύνης, είτε λόγω λήψης αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονοθεραπειών μειώνουν την κινητικότητα της χοληδόχου κύστεως και λόγω στάσης, αλλά και αλλαγής της σύνθεσης της χολής ευνοείται η δημιουργία χολολίθων.
Σακχαρώδης διαβήτης.
Γρήγορη απώλεια βάρους.
Νηστεία

Οι χολόλιθοι ποικίλουν σε μέγεθος από κεφαλή καρφίτσας μέχρι μέγεθος μικρής μπάλας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η λάσπη στη χοληδόχο κύστη είναι ασυμπτωματική. Παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όμοια με αυτά της χολολιθίασης.

Οι χολόλιθοι που είναι «ήρεμοι» δεν προκαλούν ενοχλήματα και για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται καμιά θεραπεία. Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα, όχι μόνον επιμένουν, αλλά μπορεί να επιδεινωθούν και να αυξηθούν σε συχνότητα. Η πιθανότητα μια «ήσυχη» χολολιθίαση να εξελιχθεί σε συμπτωματική είναι περίπου 2% κάθε χρόνο. Όσο περισσότερο καιρό υπάρχουν οι χολόλιθοι, τόση μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν να δημιουργήσουν συμπτώματα στο μέλλον. Παρόλα αυτά, χρειάζονται περίπου 25 έτη στην πλειονότητα των ασθενών για να προκαλέσουν συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα εμφανισθούν στα ηλικιωμένα άτομα, είναι …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα