Χρειάζεται συνδρομή όλων κατά της διαφθοράς τονίστηκε σε δημόσια συζήτηση

20:02 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χρειάζεται η συνδρομή όλων, εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, αλλά και των απλών πολιτών για την αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς, το οποίο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι υπαρκτό και στην Κύπρο.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα των παρεμβάσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης που συνδιοργανώθηκε για το θέμα της δράσης κατά της διαφθοράς από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο,

τον οργανισμό Διαφάνεια Κύπρος και την κυπριακή Προεδρία.

«Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι πολυδιάστατο και οριζόντιο», ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκάς Λουκά, προσθέτοντας ότι «κατά συνέπεια οριζόντια είναι και η παρακολούθηση και εφαρμογή από την κυβερνητική μηχανή των νομοθεσιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών του φαινομένου».

Ανέφερε ότι «κοινή συνισταμένη πολιτικής όμως για την παρούσα Κυβέρνηση, είναι η απολύτως μηδενική ανοχή, και η άνευ διακρίσεων πάταξη των οποιωνδήποτε κρουσμάτων διαφθοράς, οποθενδήποτε κι αν προέρχονται».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η εμπέδωση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαπλοκής είναι τελικά θέμα παιδείας και υπόθεση όλων μας: της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με συστράτευση όλων όσοι επιθυμούν να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση εκ μέρους της Κυβέρνησης νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν ακολούθως από τη Βουλή με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συστάσεις στην έκθεση GRECO του 2010.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική πτυχή της δράσης κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι το νομοθετικό πλαίσιο για να είναι αποτελεσματικό χρειάζεται βελτίωση και συνεχή εκσυγχρονισμό.  Πρέπει, είπε, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να προβαίνουν σε καταγγελία, να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς και να υπάρχει πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα.

Ανέφερε, επίσης, ότι εκκρεμούν και συζητούνται διάφορες προτάσεις νόμου στην Επιτροπή Νομικών ειδικά για θέματα της διαφθοράς.

Σε δική του παρέμβαση ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε ότι η διαπλοκή, ως μορφή διαφθοράς, είναι μεγάλη.

Αντέκρουσε τη ‘γενική εντύπωση’, όπως είπε, πως οι υποθέσεις διαφθοράς στην Κύπρο συγκαλύπτονται ή δεν διερευνούνται πλήρως έτσι που να οδηγηθούν στο Δικαστήριο και να υπάρξει καταδίκη. Ωστόσο, πρόσθεσε, «είναι αλήθεια ότι ο αριθμός υποθέσεων διαφθοράς που απασχόλησαν τα κυπριακά Δικαστήρια είναι μικρός και ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων αναφορικά με αδικήματα διαφθοράς, χωρίς τούτο βέβαια να σημαίνει ότι, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, δεν υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις καταδίκης δημόσιων λειτουργών για διαφθορά,  δεκασμό και αμοιβή πέραν της επιτρεπόμενης».

Keywords
Τυχαία Θέματα