Δεν αισθάνομαι «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» διαμηνύει ο ΠτΔ εν αναμονή «ξεκαθαρίσματος» με τον Ντάουνερ

14:54 3/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις, τις οποίες εάν οι εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα θέλουν να αξιοποιήσουν, μπορεί να επιτύχουμε μια κοινή δήλωση που να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, ώστε να μπούμε σε ένα διάλογο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως πολλά είναι που θα πρέπει «οριστικά να ξεκαθαρίσουν, μια για πάντα, με τον κ. Ντάουνερ».

Στο περιθώριο γεύματος στην Αρχιεπισκοπή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων Ιερατικής Διακονίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Πρόεδρος

Αναστασιάδης ερωτηθείς αν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει μπλοκάρει και την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου, είπε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δήλωση για τις ενέργειες και τη στάση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτά, πρόσθεσε, θα τα πούμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία αυτές τις μέρες που θα είναι (ο κ. Ντάουνερ) στην Κύπρο. «Πολλά είναι εκείνα, τα οποία θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαρίσουν μια για πάντα».

Σε ερώτηση πότε είναι η συνάντηση του με τον κ. Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «κανονικά στις 6 Νοεμβρίου» και δεν πρόκειται για κοινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου με τους δύο ηγέτες.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μας έχουν βάλει τα «δυο πόδια σε ένα παπούτσι», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εγώ δεν αισθάνομαι να είναι τα ‘δυο μου πόδια σε ένα παπούτσι’. Αυτό που επιμένω είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό, καλά προετοιμασμένο διάλογο ο οποίος να δημιουργεί τις προοπτικές μιας λύσης που να είναι αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, που να μην παραγνωρίζει ούτε τις διεκδικήσεις, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των Ε/κ ούτε τα δικαιώματα των Τ/κ».

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, «έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις τις οποίες εάν και εφόσον οι Εκπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα ήθελαν ή θέλουν να τις αξιοποιήσουν μπορεί να επιτύχουμε μια δήλωση, η οποία να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, έτσι ώστε να μπορούμε το συντομότερο να μπούμε σε ένα διάλογο για την όσο το δυνατόν συντομότερη λύση του Κυπριακού, με βάση τις βασικές αρχές, στις οποίες αναφέρθηκα κατ’ επανάληψη».

Κληθείς να πει αν έχει πρόθεση να απαντήσει γραπτώς στον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τα χθεσινή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει απαντήσει ήδη και αν παραστεί ανάγκη, «βεβαίως θα υπάρξει και γραπτή απάντηση».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινή γραπτή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στην οποία αναφέρει πως συμμερίζεται την προσμονή του ΓΓ του ΟΗΕ για καθορισμό ημερομηνίας κοινής συνάντησης των δύο ηγετών και επαναλαμβάνει τη θέση του για επανέναρξη συνομιλιών ακόμη και χωρίς την επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι γνωρίζει πως αυτή είναι η επιθυμία του κ. Ερογλου.

«Για αυτό και εγώ επιμένω, διότι γνωρίζω και τις θέσεις του, οι τελευταίες μάλιστα ήταν στις 29 Οκτωβρίου και μιλούν ξεκάθαρα για δύο κυρίαρχα κράτη – ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν βασικές και σημαντικές αρχές από την αρχή, για να μην δαπανηθεί ο χρόνος απλώς σε μια άγονη συνομιλία για το κατά πόσο αυτό – που δεν αμφισβητείται ούτε στα ψηφίσματα, ούτε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας – το νέο καθεστώς πραγμάτων, δηλαδή η λύση που θα προκύψει στις συνομιλίες θα οδηγεί στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια».

Σε ερώτηση αν το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος παραμένει προϋπόθεση για τον ίδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαιότατα ναι».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τ/κ Τύπο ότι ο Ε/κ διαπραγματευτής έχει δηλώσει πως η πλευρά μας συνηγορεί στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, με αντάλλαγμα την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το 2006, το βέτο ή η άρνηση για το άνοιγμα έξι κεφάλαια ήταν υπό τον όρο ότι η Τουρκία δεν υλοποιεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. «Εάν, επομένως, (η Τουρκία) υλοποιήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας είναι φυσικό ότι δεν συντρέχει ο λόγος παραμονής της άρνησης μας να ανοίξουμε τα συγκεκριμένα κεφάλαια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα