Δεν αποδέχεται η ΠΕΟ την εφαρμογή πολιτικής σκληρής λιτότητας

20:08 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY


Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) δηλώνει ότι σε καμμιάν περίπτωση δεν αποδέχεται την εφαρμογή πολιτικής σκληρής λιτότητας και ότι, με όλες τις δυνάμεις της, σε συνεργασία και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, θα συνεχίσει τον αγώνα για υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, επιδιώκοντας μέτρα που θα τα χαρακτηρίζει η κοινωνική ισορροπία και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για επάνοδο σε πορεία ανάπτυξης.
Δημοσιοποιώντας σήμερα την πολυσέλιδη απόφαση του 26ου Παγκύπριου Συνεδρίου της, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν στη Λευκωσία την περασμένη

εβδομάδα, η ΠΕΟ “ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα, που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και τα οποία αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν υιοθετούνται από το συνδικαλιστικό κίνημα”.
“Είναι σαφές”, δηλώνει η ΠΕΟ, “ότι το Συνδικαλιστικό κίνημα, όταν κρίνει ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα τα αμφισβητήσει και θα διεκδικήσει την αποκατάστασή τους”.

Στην απόφασή της, η ΠΕΟ καταγράφει, περιληπτικά, τις απόψεις που κυριάρχησαν στη διάρκεια του Συνεδρίου και συγκεκριμένες θέσεις που εγκρίθηκαν τόσο για το Κυπριακό και την κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, όσο και θέσεις και απόψεις για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, τις σχέσεις της Ομοσπονδίας με τους Τουρκοκυπρίους, τις εργασιακές σχέσεις και διεκδικήσεις, όπως η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) και για την ανεργία, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, την κοινωνική γενικότερα πολιτική, τη στέγαση, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους συνταξιούχους.
Θέσεις και απόψεις καταγράφονται, επίσης, στην απόφαση του Συνεδρίου της ΠΕΟ για την ανάπτυξη (πνευματική και πολιτιστική) των εργαζομένων, για την ανάπαυση και ψυχαγωγία των, για την προστασία των καταναλωτών, τις εργαζόμενες γυναίκες, για τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλεγγύη, για την οργανωτική ανάπτυξη, την ευρωστία και γενικότερα την οργανωτική πορεία της Ομοσπονδίας, με έμφαση στην αναβάθμιση του ρόλου των Τοπικών Επιτροπών, στην ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων των συνδικαλιστικών στελεχών και στη σωστή λειτουργία των μηχανισμών του κινήματος.
Σχετικά με το Κυπριακό, η ΠΕΟ δηλώνει ότι “συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά, στηρίζοντας την προσπάθεια δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού”.
“Για την ΠΕΟ”, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Συνεδρίου, “καμμία κοινωνική κατάκτηση του λαού και των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι μόνιμη και σταθερή, όταν η πατρίδα μας παραμένει βίαια διχοτομημένη και όταν η κατοχή συνεχίζεται”.

“Η διαδικασία που ξεκίνησε μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας”, δηλώνει η ΠΕΟ, “παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έδωσε στο ξεκίνημά της, δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να καταλήξει μέχρι σήμερα σε ένα συμφωνημένο αποτέλεσμα, κυρίως λόγω της συνέχισης της άτεγκτης και αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς”.
Η ΠΕΟ αναφέρει, επίσης, ότι “αγωνίζεται για λύση δικοινοτικής – διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή ερμηνεύεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.
Η λύση αυτή, δηλώνει η ΠΕΟ, πρέπει “να προνοεί για ένα κράτος με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με το πλαίσιο των συμφωνιών ανωτάτου επιπέδου μεταξύ των δυο κοινοτήτων, να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες”.
“Η λύση”, συνεχίζει η ΠΕΟ, “θα πρέπει να προνοεί για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα οράματα των Κυπρίων -Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων- μακριά από οποιαδήποτε μορφή κηδεμονίας και εξάρτησης”.

Ως προς τις σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους, η ΠΕΟ έχει ως προτεραιότητα αυτής της συνεργασίας να παραμείνει “ο αγώνας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για επανένωση της Κύπρου και του λαού της”.
“Θα συνεχίσουμε”, δηλώνει η ΠΕΟ, “να εργαζόμαστε συστηματικά για τη συνεργασία και την κοινή δράση με το τουρκοκυπριακό προοδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αγώνα για επανένωση και λύση του Κυπριακού, να διευρύνουμε τις σχέσεις και τις επαφές μας με τους Τουρκοκυπρίους εργαζομένους”.
“Μαζί με τη Dev-is, που είναι η αδελφή μας τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική οργάνωση”, συνεχίζει η ΠΕΟ, “έχουμε συστηματοποιήσει και μονιμοποιήσει μιαν πολύπλευρη και ουσιαστική κοινή δράση, με περιεχόμενο την ταξική αλληλεγγύη και το κοινό αγώνα για επανένωση της χώρας και του λαού μας”.
Ως προς τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, στην απόφαση αναφέρεται ότι, κατά “την περίοδο που ανασκοπεί η Έκθεση Δράσης προς το 26ο Συνέδριο της ΠΕΟ, συνεχίσθηκαν οι επεμβάσεις και οι απειλές, συνεχίσθηκε η πολιτική του δίκαιου του ισχυρού, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά κύριο λόγο, αλλά και τους μεγάλους Ευρωπαίους συμμάχους τους, επεμβαίνοντας εκεί και όπου θεωρούν ότι αυτό εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα”.

“Η ευρύτερη περιοχή μας έχει καταστεί περιοχή αναφλέξεων και πολεμικών συρράξεων”, προσθέτει η ΠΕΟ, η οποία δηλώνει ότι “ασφαλώς υπερασπίζεται την απαίτηση των αραβικών λαών της περιοχής μας για κοινωνίες ελεύθερες και δημοκρατικές, που να διαθέτουν τον πλούτο τους προς όφελος των λαών και των πολιτών τους”.
“Την ίδια ώρα όμως”, συνεχίζει, “καταδικάζουμε τις επεμβάσεις και την εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης των εξελίξεων προς όφελος ξένων δυνάμεων”.
Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια οικονομική κρίση, η ΠΕΟ θεωρεί ότι “η στόχευση, για εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών και για μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, έρχεται σε αντίφαση με την ανάπτυξη και με την προσπάθεια των αδύνατων χωρών να φθάσουν το επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών και οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση”.
“Με την πολιτική αυτή”, δηλώνει η ΠΕΟ, “είναι καθαρό ότι θα ενταθούν οι οικονομικές και άλλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών”.

Ως προς την οικονομική κρίση στην Κύπρο, η ΠΕΟ δηλώνει πως “είναι φανερό ότι το κυπριακό κράτος δεν θα ήταν υποχρεωμένο να προσφύγει στην Τρόικα, ούτε θα έμπαινε στην διαδικασία για δανειακή συμφωνία με το μηχανισμό στήριξης, αν δεν είχε να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο βάρος της στήριξης του τραπεζικού συστήματος”.

“Τα μέτρα, τα οποία περιέχονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα για το μνημόνιο συναντίληψης”, συνεχίζει η ΠΕΟ, “είναι μέτρα οδυνηρά για τους εργαζομένους, αντανακλούν τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και πολιτική τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι ανάλογα με τις πολιτικές που επέβαλε η Τρόικα σε όλες τις άλλες χώρες οι οποίες αναγκάσθηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό, πολιτικές με τις οποίες το κίνημα μας πάντα διαφωνούσε και αμφισβητούσε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα